Volkskrant avondwoensdag 7 augustus

Volkskrant Avond: Waarom moet ABN Amro particuliere klanten onderzoeken? | Trump uitgejouwd bij bezoek aan Dayton

Vandaag belangrijk

Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas. Beeld Bloomberg via Getty Images
Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas.Beeld Bloomberg via Getty Images

Waarom moet ABN Amro haar particuliere klanten onderzoeken? En wat dient er precies onderzocht te worden?
Wat doet een klant precies met zijn betaalrekening? Waar komt het geld vandaan? Waarom neemt iemand vaak grote bedragen contant op? ABN Amro moet van de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) al haar ruim 5 miljoen particuliere klanten onderzoeken, om te voorkomen dat ze hun betaalrekeningen bijvoorbeeld misbruiken voor het witwassen van crimineel geld.

Trump uitgejouwd bij omstreden bezoek aan slachtoffers schietpartij in Dayton
Ondanks waarschuwingen dat hij niet welkom was, heeft de Amerikaanse president Trump woensdag een bezoek gebracht aan een ziekenhuis in de stad Dayton, waar een schutter afgelopen zaterdag negen mensen doodschoot. Voor het ziekenhuis protesteerden betogers tegen zijn komst.

Protest en rellen in Jammu en Kashmir, maar in het boeddhistische deel Ladakh wordt in de straten gedanst
Het besluit van India om de autonome status Jammu en Kashmir af te schaffen, heeft geleid tot woede in de betwiste deelstaat en in buurlanden Pakistan en China, die beide claims hebben op het gebied. In één deel van Kashmir, Ladakh, zijn de inwoners juist opgetogen.

NVWA moet exacte vindplaats tijgermug bekendmaken, experts vrezen dat de exoot hier blijft
Ze komen Nederland binnen in autobanden, met stekjes van de geluksbamboeplant of liftend per caravan naar een vinexwijk: Aziatische tijgermuggen. Alleen al dit jaar werd de exoot op twaalf plekken in zes gemeenten gezien. Maar waar precies? Dat wilde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet bekendmaken. Dat moet nu toch, na een uitspraak van de Raad van State.

De tijgermug. Beeld
De tijgermug.

Omstreden MS-medicijn Fampyra wordt toch vergoed
Het MS-medicijn Fampyra wordt voor patiënten met ernstige loopbeperkingen alsnog vergoed. Dat heeft minister Bruins voor Medische Zorg woensdag besloten na een advies van het Zorginstituut.

Invoer Brits afval aan banden gelegd, maar dat zal het vuilnisprobleem voorlopig niet oplossen
In reactie op de dreigende chaos in de Nederlandse afvalverbranding heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven de import van vuilnis aan banden gelegd. Er mogen geen nieuwe contracten voor invoer van afval worden afgesloten, en aflopende contracten mogen niet worden verlengd.

Marketingdirecteur Victoria’s Secret stapt op na aannemen transgendermodel
Of er plaats was voor transgenders bij de jaarlijkse modeshow van lingeriemerk Victoria’s Secret? ‘Nee, nee, ik denk het niet’, zei marketingdirecteur Ed Razek vorig jaar tegen Vogue. Zaterdag werd bekend dat Valentina Sampaio (22), het eerste openlijk transgender lingeriemodel, gaat werken voor Victoria’s Secret. Twee dagen later nam Razek ontslag.

Vanavond op televisie

De heerlijke Tarantino-film Jackie Brown is vanaf 20.30 uur op Veronica te zien. Canvas zendt All the President’s Men uit, een hoogtepunt uit de Amerikaanse jarenzeventigcinema. Waarom nu juist deze films de moeite waard zijn, en wat verder op televisie is te zien, kunt u hier lezen.

Video van de dag

Opinie

Als het om vuilnis gaat is Rotterdam net Rome
Hoewel de smeulende vuilnishopen van Rome de internationale pers haalden, doemen in het Rotterdamse straatbeeld ook steeds vaker scenario’s op die niet uit de toon zouden vallen in de Romeinse hoofdstad. De Rotterdamse VVD-wethouder Bert Wijbenga heeft namelijk besloten dat er 17 miljoen kan worden bespaard door minder op te ruimen. Dat levert kolossale bergen vuil op naast de afvalcontainers, en daar is columniste Harriët Duurvoort niet blij mee.

Aanraders van de redactie

Diego Maradona: kwetsbare winnaar of arrogante hufter? ‘Diego is groter dan de meeste acteurs’
Na zijn bekroonde biografische documentaires over coureur Senna en zangeres Amy Winehouse componeert de Britse filmer Asif Kapadia nu een monumentaal portret van voetballer Diego Maradona. Grootste verschil? Maradona leeft nog. ‘Hij is een straatjongen, hij zoekt altijd iets of iemand om tegen te vechten, heeft dat ook nodig.’

Diego Maradona na het winnen van de WK in Mexico. Beeld Getty Images
Diego Maradona na het winnen van de WK in Mexico.Beeld Getty Images

In het spoor van Johnson trekken radicale raadgevers Downing Street binnen
De nieuwe Britse regering lijkt een bewind-Thatcher 2.0. Compleet met radicale, strijdlustige en libertaire adviseurs.

Insidertips voor stedentrips
De Volkskrant verzamelt de favoriete adressen van de stadsbewoners zelf, zodat jij deze bijzondere plekken ook kunt vinden. Van Andalusië tot Antwerpen en van Bogotá tot Brugge, de Volkskrant voorziet u van tips voor over de hele wereld.

Bijencowboys bedreigen de wilde bij in de Biesbosch
Meer bijen is goed voor de natuur. Maar dat geldt niet voor alle bijen. De Biesbosch kampt met miljoenen honingbijen, die net buiten de grens van het natuurgebied worden gehouden. Het leidt tot een bijenoorlog.

Dit is Jim Watkins, de ‘ontzettend saaie’ eigenaar van het omstreden 8chan
De mysterieuze Jim Watkins, eigenaar van het controversiële internetforum 8chan, moet getuigen voor het Amerikaanse Congres. Wie is deze verdediger van het vrije woord?

De Tweede is een onderzoek naar de Nederlandse standaard: vader, moeder en twee ravottende kinderen in de achtertuin ★★★★☆
Wat is het standaardgezin? En waarom? Journalisten Jair Stein en Lynn Berger verdiepen zich in het ideaalplaatje van het Nederlandse oergezin. In hun podcast komen geregeld vrienden, bekenden en zelfs gezinsleden van Stein en Berger aan het woord. Dat zorgt voor goede gesprekken en vertederende momenten.

Meer over