Volkskrant AvondWoensdag 13 januari

Volkskrant Avond: Waarom is een avondklok – die in andere landen allang is ingevoerd – hier zo omstreden? • Pfizer-vaccin toch inzetbaar voor verpleeghuisbewoners

Een kaarsenmakerij in Rotterdam wordt leeggeruimd om ruimte te maken voor vaccinaties. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een kaarsenmakerij in Rotterdam wordt leeggeruimd om ruimte te maken voor vaccinaties.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nieuws

Wat eerst niet kon, gebeurt nu toch: zes verpleeghuis- en zes gehandicaptenorganisaties beginnen maandag met het inenten van hun bewoners met het vaccin van Pfizer.

Uit angst voor de Britse variant van het coronavirus klinkt de roep om een inreisverbod voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Maar wie komt er eigenlijk nog aan op de luchthaven Schiphol?

Minister-president Rutte doet een dringend beroep op de Tweede Kamer nu geen politiek taboe op te werpen tegen een avondklok. De alternatieven zijn ‘nog schrikbarender’, hield hij de Kamer woensdag voor.

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is nu het debat bezig over de impeachment van president Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool. Volg in dit blog alle ontwikkelingen rond de machtsoverdracht in de VS op 20 januari.

Het is even spectaculair als doelloos, het gigantische trappenhuis The Vessel in Manhattan. Het architectonische kunstwerk in New York is deze week tot nader orde gesloten na een derde zelfdoding binnen een jaar tijd.

Utrecht, afgelopen maandag. Steeds minder mensen wagen zich buiten op de Oudegracht. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Utrecht, afgelopen maandag. Steeds minder mensen wagen zich buiten op de Oudegracht.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Aanraders

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team met spoed om een extra advies gevraagd over de invoering van een avondklok. Zes vragen over deze uiterste en omstreden coronamaatregel.

Sinds begin dit jaar vertelt Whatsapp aan zijn gebruikers dat het data gaat delen met Facebook.Wat betekent dit eigenlijk in de praktijk voor WhatsApp-gebruikers?

Met verbijstering volgt oud secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, Rein Jan Hoekstra, de discussie over het aftreden van het kabinet.

IJsbergen in de Zuidelijke Oceaan rondom Antarctica spelen een cruciale rol bij de start van processen die de afgelopen miljoenen jaren op gezette tijden leidden tot een ijstijd.

In het echt blijft het tegenvallen met de hoeveelheid moordenaressen, maar op het doek mogen vrouwen steeds rücksichtsloser en slimmer doden. V beschouwt de evolutie van de gewelddadige filmvrouw in acht typen.

Toen Sylvia Witteman in Moskou woonde, werd daar ook eens een avondklok ingesteld. Het gevolg: iedereen bleef, veelal samen in één bed, bij elkaar logeren. ‘In tijden van corona lijkt me dat niet de oplossing.’

Meer over