Volkskrant AvondMaandag 1 juli

Volkskrant Avond: Waarom het zo moeilijk is Europese topfuncties te verdelen | De gearresteerde kapitein van Sea-Watch: heldin of crimineel?

Redactie
Demonstranten maandag in het parlementsgebouw van Hongkong, met op de muur door hen gespoten leuzen. Beeld AFP
Demonstranten maandag in het parlementsgebouw van Hongkong, met op de muur door hen gespoten leuzen.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Demonstranten vallen parlement van Hongkong binnen en spuiten grafitti op de muren
Honderden betogers zijn maandag het parlementsgebouw van Hongkong binnengevallen, daarmee een zware escalatie ontketenend in de protesten tegen de controversiële uitleveringswet. Gemaskerde jongeren met bouwhelmen op spoten graffiti op de muren van het parlement en vernielden schilderijen.

De falende regie bij de Europese banencarrousel, Tusk wil dinsdag akkoord met stemming afdwingen
Er lag een deal op tafel – met Frans Timmermans als voorzitter van de Europese Commissie – maar de onderhandelingen over de Europese topbanen zijn maandag vastgelopen. Waarom is het zo moeilijk?

Iran doorbreekt voor het eerst afgesproken limiet uit het atoomakkoord
Iran heeft maandag laten weten dat het de maximaal toegestane voorraad lichtverrijkt uranium onder het nucleaire akkoord uit 2015 heeft overschreden. Het is voor het eerst dat Iran zich openlijk onttrekt aan de afspraken, sinds de VS het akkoord vorig jaar in de prullenbak gooiden.

De Iraanse president Hassan Rohani luistert naar uitleg over de laatste nucleaire prestaties van zijn land. Beeld AP
De Iraanse president Hassan Rohani luistert naar uitleg over de laatste nucleaire prestaties van zijn land.Beeld AP

Wat heeft het kabinet tegen cash geld?
Cash afrekenen voor een nieuwe keuken of auto behoort binnenkort tot het verleden. Niet iedereen is blij. Gaat het verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro echt helpen in de strijd tegen witwassen? Vijf vragen over de nieuwe plannen van het kabinet.

49-jarige Amerikaan verdacht van ontucht in vermissingszaak Hania
De 49-jarige Amerikaan die vrijdag na de vermissing van de 12-jarige Hania is aangehouden, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van ontucht. De rechter-commissaris besloot maandag zijn voorarrest met veertien dagen te verlengen.

Vanavond op tv

De eerste dag van de week eindigen met een rustig avondje film kijken? Wat dacht u van Catch Me If You Can (RTL 8, 20.30 uur), Verliefd op Ibiza (NPO 3, 20.25 uur) of Pretty Woman (Net 5, 20.30 uur)? Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Opinie

Groene ridders zijn vooral druk met hun eigen portemonnee; van klimaatalarm is geen
E-rijders moeten niet klagen over de verdubbeling van de bijtelling. Ze houden genoeg voordelen, betoogt Volkskrant-redacteur Bard van de Weijer.

Morgen in de krant

Monsterachtige drek besmeurt de parelwitte stranden van Mexico
Mexico heeft er een vijand bij die de toeristenindustrie een nekslag kan bezorgen: sargassum, een bruin zeewier. Het teistert de stranden nabij badplaatsen als Cancún. Toeristen blijven massaal weg.

Het opruimen van het zeewier gebeurt, zoals hier op het strand van de Mexicaanse badplaats Tulum, vooralsnog provisorisch. Beeld AFP
Het opruimen van het zeewier gebeurt, zoals hier op het strand van de Mexicaanse badplaats Tulum, vooralsnog provisorisch.Beeld AFP

Kapitein Carola Rackete van Sea-Watch: heldin of crimineel?
Duitsland vindt dat ze onmiddellijk moet worden vrijgelaten, Italië wil haar tien jaar opsluiten voor ‘criminele’ smokkelpraktijken en het plegen van een ‘oorlogsdaad’. Carola Rackete, de 31-jarige kapitein van het reddingsschip de Sea-Watch 3, is ongewild het nieuwe gezicht van de Europese crisis over de migratie in de Middellandse Zee geworden.

Romeinse vissaus biedt clou voor datum ondergang Pompeii
Pompeii is (vermoedelijk) ten onder gegaan op 24 augustus in het jaar 79. Nieuw onderzoek naar restjes vissaus uit de oude Romeinse stad door het Onderzoeksinstituut voor Archeologie en Etnologie in Napels lijkt de datum van de noodlottige uitbarsting van de Vesuvius te bevestigen.

Waarom wilde Borssele de omstreden brandstof Mox gebruiken?
De kerncentrale van Borssele gebruikt een mengsel van uranium en plutonium als splijtstof, genaamd MOX. Het is duurder dan uranium en ook nog eens een potentieel doelwit voor terroristen. Waarom is er voor deze ‘moeilijke’ weg gekozen? Tien vragen.

Covra radioactief afval in Borsele. Beeld ©raymond rutting photography
Covra radioactief afval in Borsele.Beeld ©raymond rutting photography

‘Het is raar om over jezelf te zeggen dat je beroemd bent, maar ik ben het echt’
Wanneer Qucee (27) op televisie komt, wordt hij ingedeeld in een aparte categorie. ‘Ik zat een keer in een programma en daar werd gezegd: we hebben vijf BN’ers en twee influencers. Dat is al een stap omhoog, eerst werden we vloggers genoemd.’

Sylvia Witteman hoopt dat de overheid naast appen op de fiets nog veel meer gaat verbieden
Voortaan is appen op de fiets verboden. Hulde, aldus Sylvia Witteman. ‘Ik hoop dat er binnenkort nog veel meer dingen beboet worden die gevaarlijk zijn voor kinderen, zoals rennen met een open schaar in je hand: € 40, een appel eten terwijl je op je rug ligt: € 37,50 en spelen met lucifers: € 25’

Vertel de Volkskrant wat u wilt weten
Bij de Volkskrant willen we u als lezer graag uitnodigen om mee te denken over welke verhalen wij moeten maken. Wilt u meer weten over de Brexit, Trump, het klimaat, onderwijs of sport? Zo ja, wat dan? En welke thema’s missen we? Meld u aan voor de Volkskrant open redactie en laat het ons weten.

Meer over