volkskrant avondvrijdag 11 november

Volkskrant Avond: Waarom duurt dat tellen in hemelsnaam zo lang? | Het dilemma van de Republikeinen: kiezen tussen de democratie en hun leider

In Allentown in Pennsylvania is het tellen van poststemmen donderdag in volle gang.Beeld AP

Vandaag in het nieuws

Waarom duurt dat tellen in hemelsnaam zo lang?
Miljoenen Amerikanen wachten al dagen op de uitslag van de presidentsverkiezingen. Waarom duurt het zo lang voor er een uitslag is in cruciale staten? Vier vragen over de verkiezingen die midden in een pandemie moesten worden gehouden.

Live: Biden spreekt vanavond natie toe | Georgia verwacht hertelling
Het is nog wachten op de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Maar Joe Biden heeft in de cruciale staten Georgia en Pennsylvania wel de voorsprong overgenomen van Donald Trump, en de verwachting is dat de president hem niet meer in zal halen

Nieuwe vorm corona onder nertsen jaagt Denen de stuipen op het lijf. Terecht?
Een coronavirus met veranderde stekels heeft de Deense autoriteiten zo de stuipen op het lijf gejaagd, dat men deze week plotseling besloot alle 17 miljoen nertsen van het land te ruimen en 280 duizend Denen in lockdown te brengen. Maar hoe terecht de paniek is, is lastig in te schatten. 

Live coronavirus: Alle inwoners van Liverpool getest | Piek voor Tsjechië en Italië nog niet in zicht
De tweede golf lijkt in Nederland over zijn piek heen, maar scherpe maatregelen blijven van kracht. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Techbedrijven treden hard op tegen desinformatie, die dit keer ook van binnenuit kwam: uit het Witte Huis
De grote Amerikaanse techbedrijven is er alles aan gelegen om het debacle van de verkiezingen van 2016 te voorkomen. Destijds werd ze verweten dat desinformatie zich ongehinderd kon verspreiden. Die laissez faire-houding heeft plaatsgemaakt voor een actieve rol. Hoe ging dat?

Aanraders van de redactie

Moeten Republikeinen straks kiezen tussen de democratie en hun leider?
Republikeinse kopstukken staan voor een dilemma: blijven ze Trump onvoorwaardelijk steunen, ongeacht hoe ver hij gaat? Of uiten ze kritiek, met het risico mikpunt te worden van Trumps achterban?

Donald Trump gisteren na zijn toespraak over de verkiezingen in het Witte Huis.Beeld REUTERS

Waarom weduwe John McCain besloot Joe Biden te steunen
Wees voorzichtig wie je tegen je in het harnas jaagt. Die simpele politieke wijsheid was zeker niet besteed aan Donald Trump toen hij geregeld laatdunkend sprak over de overleden Republikeinse senator John McCain. Want dat heeft hem misschien de staat Arizona gekost.

Is het virus minder dodelijk dan we dachten?
Met de tweede coronagolf neemt ook het aantal sterfgevallen weer toe: sinds oktober zijn in Nederland 1.350 personen aan covid-19 overleden. Maar hoe staat dat in verhouding tot een stevige griep, en is het overlijdensrisico nu lager? Drie stellingen beoordeeld.

Voetbalster Megan Rapinoe zal nooit haar mond houden in dit ene, kostbare leven
Megan Rapinoe (35) heeft de bijna iconische status in het voetbal bereikt. Ze is uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Tevens is ze activist voor vrouwenrechten en fel tegenstander van Donald Trump. ‘De wereld heeft mensen nodig die zich durven uitspreken.’

Pas als de uitslag boven elke twijfel verheven is, roepen wij een winnaar uit
Door het tijdsverschil loopt de papieren krant altijd achter op de nek-aan-nekrace van de Amerikaanse verkiezingen. Maar ook de digitale versie werkt continu met scenario’s. Wanneer roep je iemand tot een winnaar uit? Bij de vorige verkiezingen was er pas echt een winnaar als de verliezer zijn of haar verlies had geaccepteerd. Dat moment gaan we dit keer waarschijnlijk niet meemaken, schrijft hoofdredacteur Pieter Klok. 

Zo was het virus je huis binnengekomen – via het kind van Troje, het lek in iedere gezinsverdediging
De dochter van columnist Peter Middendorp is verkouden en heeft veertig graden koorts. Als hij had geweten dat er corona zou komen, was hij niet aan kinderen begonnen. ‘Zo lag ik op de toekomst te wachten,’ schrijft hij, ‘en zo, dacht ik, ging mijn temperatuur vanzelf wel omhoog.’

Meer over