NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Waarom de VVD nu al met campagnebommen gooit | Koks en appelbomen in de winkel: dit is de supermarkt van de toekomst

Tijdens een groot interview met televisieprogramma Buitenhof sneerde Mark Rutte zondag over de ‘witte wijn sippende elite in Amsterdam’. Beeld ANP
Tijdens een groot interview met televisieprogramma Buitenhof sneerde Mark Rutte zondag over de ‘witte wijn sippende elite in Amsterdam’.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Shell en PGGM samen op groene toer met bod op energiebedrijf Eneco

Het was een publiek geheim, maar nu is het officieel: Shell wil energiebedrijf Eneco kopen. Het bedrijf werkt daarbij samen met pensioenuitvoerder PGGM, een andere partij die al vaker is genoemd als potentiële koper.

‘Willekeurige’ terdoodveroordeling Canadees zet relatie China en Canada nog verder onder druk

Een Chinese rechtbank heeft maandag een Canadees tot de doodstraf veroordeeld wegens drugssmokkel.De zaak zou een vergelding zijn voor de arrestatie van de financieel directeur van de Chinese techgigant Huawei in Canada vorige maand. Eerder dreigde China dat die arrestatie ‘ernstige’ gevolgen zou hebben. De Canadese premier Justin Trudeau tekende bezwaar aan tegen het ‘willekeurige’ vonnis.

De Canadees Robert Lloyd Schellenberg in de Chinese rechtbank. Beeld AFP
De Canadees Robert Lloyd Schellenberg in de Chinese rechtbank.Beeld AFP

Holleeder over persoonlijke omstandigheden: ‘Ik ben geen psychopaat, ik ben juist heel sociaal’

Op de vijftigste en laatste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn proces kwamen maandag Holleeders persoonlijke omstandigheden aan bod. Waar hij eerder kritische vragen behendig pareerde of aantijgingen wegredeneerde, leek hij daar nu niet in te slagen.

Problemen Chinese economie nemen toe: handelsoorlog met VS slaat gat in export

De economie van China begint te haperen als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. In december daalde de export onverwacht, net als de invoer van goederen. De uitvoer daalde in december met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Video van de dag

Moshpits, het lijkt iets van vroeger, voor punkers en liefhebbers van heavy metal. Maar de moshpit is overgenomen door de hiphop en populairder dan ooit. Niet met een wall of death of molenwieken met je armen, maar met zogenaamde pogo- en cirkelpits.

Embedcode:

TV-tips

Om 20:30 ziet u op Veronica misschien wel de beste film van Fransman Lux Besson: Léon. Mét overrompelend debuut van Natalie Portman. Vanavond viert Spoorloos (NPO 1, 21:15) haar zeshonderdste uitzending met een uitgebreide terugblik en vanaf vandaag is het derde seizoen van True Detective te zien op Ziggo. Meer tips voor een geslaagde avond voor de buis vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Hoe doen we dat nou, 10 miljard monden voeden in 2050?

Na één jaar onderzoek met bijna honderd reportages, interviews, dataverhalen, fotoseries, opiniestukken, podcasts en video’s, maakt de Volkskrant Voedselzaak de eindbalans op in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Want hoe doen we dat nou, 10 miljard monden voeden in 2050? Volg hier het programma, met onder andere Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen en voedseljournalist Mac van Dinther,via de livestream.

Belgische reclameman inspireert VVD tot ‘direct knallen’ met campagnebommen

De campagnemachine van de VVD draait op volle toeren. Met provocaties, advertenties en media-optredens trekt de grootste regeringspartij nu al het initiatief naar zich toe. De VVD volgt de campagnelessen van een door de fractietop bewonderde Belgische reclameman. ‘Direct knallen is de boodschap.

Welkom in het universum van de radicaal vernieuwde, verbluffend hedendaagse flamenco

Op de Flamenco Biënnale Nederland treden drie dansers op die elk op hun eigen manier de klassieke flamencocultuur willen vernieuwen. Waar de een zuinig omgaat met traditie, gaat de ander er met gestrekt been in.

Olga Pericet. Beeld Getty Images
Olga Pericet.Beeld Getty Images

Hoe een Hongaarse journalist terugvecht tegen Orbán

De krant waar Attila Babos tot en met 2016 werkte, kwam in handen van een vriend van premier Viktor Orbán. Net als het overgrote deel van alle andere Hongaarse media. Babos vecht nu om onafhankelijk nieuws te kunnen brengen. ‘Op het platteland bestaat er feitelijk geen vrije pers meer.’

Ook in de supermarkt wil klant iets ‘beleven’

Koks aan het bakken en speciale schermpjes voor de bezorging van boodschappen: in de supermarkt van de toekomst moet de consument vooral geïnspireerd worden.

Een meisje eet een broodje in de Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. Beeld Marcel van den Bergh
Een meisje eet een broodje in de Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn.Beeld Marcel van den Bergh

Het meisje begon piepend te huilen, afgewisseld met hees gefluister dat ik, halverwege de trap, niet kon verstaan

Sylvia Witteman wilde net naar bed gaan toen ze in haar portiek geluiden hoorde van iets dat leek op een interessante ruzie: Britse toeristen, een jongeman en een meisje, en hun veelbelovende afspraak in Portugal: ‘‘Denk je dat ik voor de lol hier in een fuckin’ smerig, koud Amsterdams portiek zit ruzie te maken? Denk je dat dat míjn idee is van leuk op reis zijn? Portugal, jij met je Portugal. We zijn nu in Amsterdam!’ Hij spuwde dat laatste woord uit, alsof het om Stalingrad ging, of Dachau. Ook had hij mijn portiek beledigd.’

Meer over