Volkskrant AvondDinsdag 25 februari

Volkskrant Avond: Vier nieuwe coronadoden in Italië, totaal op elf | Hevige rellen overschaduwen Indiabezoek Trump

De mondkapjes in Milaan zijn niet aan te slepen. Het Rode Kruis waarschuwt dat verkeerd gebruik hiervan de risico's op besmetting juist vergroten.Beeld AP

Vandaag in het nieuws 

Vier nieuwe coronadoden in Italië, totaal op elf
Nog eens vier mensen in Italië zijn aan het coronavirus overleden, allen in het noorden van het land. Het totaal aantal doden in Italië komt hiermee op elf. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.

Hevige rellen overschaduwen Indiabezoek Trump
Terwijl president Trump en premier Modi elkaar dinsdag in New Delhi lof toezwaaiden, woedden elders in de Indiase hoofdstad hevige rellen tussen voor- en tegenstanders van een omstreden burgerschapswet. Daarbij zijn al tien mensen omgekomen en raakten er 150 gewond.

Bouwstoffenbedrijf Bontrup beboet voor illegale lozing in Amsterdamse haven
Het Amsterdamse bouwstoffenbedrijf Bontrup kreeg dinsdag van de rechtbank in Amsterdam een boete voor illegale afvaldumping in de Amsterdamse haven. Het is de vijfde keer dat het bedrijf is bestraft voor illegale lozingen.

Beeld AFP

Louvre trekt recordaantal van ruim 1 miljoen bezoekers met Da Vinci
De verwachting was dat de tentoonstelling met het werk van Leonardo da Vinci (1452-1519) flink wat bezoekers zou trekken – de expositie in het Louvre was al in een vroeg stadium stijf uitverkocht. Dinsdag maakte het nationale museum in Parijs bekend dat het zijn record voor een tijdelijke tentoonstelling heeft verpulverd.

Vanavond op de televisie

De klimaatscepsis van stichting Clintel
In het Nederlandse klimaatdebat laat Stichting Clintel steeds vaker van zich horen. Clintel werd vorig jaar opgericht door geofysicus en emeritus-hoogleraar Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Krok, en plaatst vraagtekens bij de alarmerende toon in de klimaatberichtgeving. Van een klimaatcrisis is geen sprake en door de maatregelen die de politiek neemt wordt de burger onnodig op kosten gejaagd, aldus Clintel. Onderzoeksplatform Pointer ging op zoek naar de mensen achter Clintel en toetste de beweringen van deze snel groeiende stichting. (NPO 2, 22.10 uur). Meer tips voor een geweldige televisieavond zijn hier te vinden. 

Opinie 

Mij stoort het valse idee dat we zonder het neoliberalisme geen problemen zouden kennen
Bas Heijne zei afgelopen weekend in een interview met het Belgische Mo* Magazine dat als er één kracht is die de gemeenschap heeft ondermijnd, dat wel het neoliberalisme is. Dat is kortzichtig, vindt Heleen Mees, want het neoliberalisme was een reactie op een reëel probleem. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (r) in gesprek met Mark Rutte.Beeld EPA

Aanraders van de redactie 

Zijn gedrag was ‘kinderlijk’ en ‘stuitend’. Waarom viel er niet met Rutte te praten in Brussel?
Premier Rutte wekte in Brussel wrevel met zijn onbuigzame houding. Hij wilde niet onderhandelen over de nieuwe meerjarenbegroting voor de EU. Dat weerspiegelt de ambivalente Nederlandse houding jegens de Unie. Maar het heeft ook te maken met de Brexit.

Deze emeritus hoogleraar onderzocht de pest en ontdekte opvallende overeenkomsten met de coronacrisis
Mensen in quarantaine stoppen of vooral geen paniek zaaien? Tijdens de coronacrisis spelen in Nederland dezelfde aarzelingen als bij de pestuitbraak in de zeventiende eeuw. ‘Kooplieden waren banger voor de effecten van pestmaatregelen op hun handel dan voor de pest zelf.’

Hillary Clinton op de Berlinale: ‘Een erfenis? Ik kijk nog steeds vooruit’
Hillary Clinton kwam naar de Berlinale in Berlijn om een vierdelige documentaireserie over haar leven en loopbaan te promoten. Maar het werd natuurlijk ook politiek.

Hillary Clinton tijdens de fotosessie op de Berlinale, het Berlijnse filmfestival waar ze de vierdelige documentaire over haar leven toelichtte.Beeld EPA

Afgeblazen carnavalsoptochten: ‘Iedereen in mineur, maar wel lekker op tijd naar bed’
Door het onstuimige weer van afgelopen weekend werden meerdere carnavalsoptochten uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Flink balen voor de organisatoren en bouwers, die er maanden werk in hadden gestoken. Maar er zijn ook voordelen: ‘We zaten op tijd in de kroeg’.

Het was heel knus bij Alanis Morissette in Carré, maar zo uitgekleed werd het toch een tikkeltje saai ★★★☆☆
Een half uur na aanvang van het concert van Alanis Morissette in Carré kreeg poprecensent Gijsbert Kamer het gevoel dat er iets ontbrak. Heel knus allemaal, maar zo uitgekleed werd het toch een tikkeltje saai. Ineens viel op dat de liedjes allemaal min of meer hetzelfde zijn opgebouwd.

Meedoen aan First Dates, hoe is dat? ‘Halverwege heb ik de televisie uitgezet. Ik was woedend’
Heel wat dates uit tv-programma First Dates gingen viraal op internet. Hoe kijken de daters daarop terug? ‘Na de uitzending ben ik niet meer op dates geweest, ik focus me nu op mezelf.’

Meer over