Volkskrant AvondDonderdag 26 maart

Volkskrant Avond: Verwarring over RIVM-cijfers: neemt het aantal ziekenhuisopnamen nou af of toe? | De handigste cijfers over de coronacrisis op een rij

RIVM-baas Jaap Van Dissel presenteerde woensdag in de Tweede Kamer nieuwe cijfers omtrent de coronacrisis. Beeld Getty Images
RIVM-baas Jaap Van Dissel presenteerde woensdag in de Tweede Kamer nieuwe cijfers omtrent de coronacrisis.Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

Verwarring over RIVM-cijfers: neemt het aantal ziekenhuisopnamen nou af of toe?
Sinds woensdag lijken tegenstrijdige RIVM-cijfers in omloop: in de ene grafiek hebben we de piek van nieuwe ziekenhuisopnamen gehad, de andere toont nog groeiende aantallen. Hoe zit het nou werkelijk? We vroegen het na bij het RIVM.

Liveblog coronavirus: Farmaceut Roche: recept voor bestandsdeel coronatesten staat gewoon online
De coronacrisis heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt. In Nederland heeft het coronavirus inmiddels 434 levens geëist. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Oud DSM-topman gaat de jacht op schaarse coronatesten leiden
Feike Sijbesma, oud-topman van chemieconcern DSM, gaat de jacht op coronatesten leiden. In eerste instantie vooral voor het zorgpersoneel, want het ministerie blijft erbij dat grootschalig testen van alle mogelijke besmettingen niet nodig is.

VS zetten 15 miljoen dollar op hoofd van Venezolaanse president
De Verenigde Staten hebben de Venezolaanse president Nicolás Maduro en veertien anderen aangeklaagd wegens ‘narcoterrorisme’. Washington looft ook 15 miljoen dollar uit voor informatie die kan leiden tot zijn arrestatie.

Vanavond op de televisie

Liefhebbers van actiefilms kunnen kiezen uit Tomorrow Never Dies (RTL 7, 20.30 uur) en Man on Fire (SBS 9, 20.30 uur). In Bodem in zicht (NPO 3, 21.00 uur) onderzoekt wetenschapsjournaliste Anna Gimbrère hoe lithium wordt gewonnen, het metaal dat wordt gebruikt voor accu’s en dus belangrijk voor de energietransitie. En op de late avond Beside Bowie: The Mick Ronson Story (Canvas, 23.15 uur) waarin een van David Bowies vaste gitaristen eindelijk de spotlight krijgt. Meer tips voor een geslaagde tv-avond vindt u hier.

Opinie

Nederland moet Europese aanpak via noodfonds stimuleren, niet eurobonds
Het coronavirus is een gemeenschappelijke vijand die gemeenschappelijk Europees beleid vergt op democratische basis, betogen Arnoud Boot en Dirk Schoenmaker.

Medewerkers van handhaving patrouilleren door de Marikenstraat in Nijmegen. Beeld Henk Braam/Hollandse Hoogte
Medewerkers van handhaving patrouilleren door de Marikenstraat in Nijmegen.Beeld Henk Braam/Hollandse Hoogte

Aanraders van de redactie

De corona-uitbraak in de wereld - de handigste cijfers op een rij
Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

Wat doet de coronacrisis met de economie? Twee scenario’s: het beste en het slechtste
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vier ‘rampscenario’s’ doorgerekend voor het verloop van de coronacrisis. Ze geven een indicatie van de economische gevolgen. Veel hangt af van hoelang de semi-lockdown duurt die het kabinet Nederland heeft opgelegd. De twee uitersten toegelicht.

Na twintig jaar aan de macht begint Poetin aan zijn meest ongewisse voorjaar ooit
Vladimir Poetin verheugde zich op een voorjaar vol triomfen. Nu Rusland niet immuun blijkt voor het coronavirus, pakt dat heel anders uit.

Column: Het zijn rare tijden, maar gelukkig gaat de Tour de France door, achter gesloten deuren
Dat de Tour de France doorgaat achter gesloten deuren zou Bert Wagendorp niks verbazen. Absurditeiten genoeg in de Franse wielerwereld, waar ook werd besloten om in 1918 langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog te fietsen: ‘Een poging terug te keren naar de veilige normaliteit. Dat is waar iedereen ook nu al naar snakt.’

Advocaat en huisvriend Khalid Kasem: ‘Appie zit in zijn rolstoel. Hij reageert. Hij is erbij, hij is onderdeel van de familie.’ Beeld Els Zweerink
Advocaat en huisvriend Khalid Kasem: ‘Appie zit in zijn rolstoel. Hij reageert. Hij is erbij, hij is onderdeel van de familie.’Beeld Els Zweerink

‘Niemand is het veld ingegaan om Appie kwaad te doen, maar er is wel gefaald’
Dag in, dag uit zorgt Abdelhak Nouri’s familie voor hem. Advocaat en huisvriend Khalid Kasem schreef met hen een boek over het tragische lot van de Ajacied.

Aaf leest sterren: Irma Sluis is de ster van de coronacrisis en Bassie en Adriaan zijn ook gewoon ouderen
Ondanks de lawine aan coronanieuws blijft Aaf Brandt Corstius de sterren goed in de gaten houden. Zo ontdekte ze ‘s lands enige podiumkunstenaar die nog werk heeft en vond zij goed én slecht nieuws over Bassie en Adriaan.

Meer over