Volkskrant AvondDinsdag 12 november

Volkskrant Avond: Verdwijnen van de 130-bordjes is voor de vroemvroempartij een bittere pil | Hoe de Vegetarische Slager heel Europa soja weet voor te schotelen

Premier Mark Rutte en toenmalig minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen bij de introductie van de 130 kilometer, tevens de aftrap van de VVD-verkiezingscampagne voor de provincialestatenverkiezingen in Beesd. Beeld Hollandse Hoogte
Premier Mark Rutte en toenmalig minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen bij de introductie van de 130 kilometer, tevens de aftrap van de VVD-verkiezingscampagne voor de provincialestatenverkiezingen in Beesd.Beeld Hollandse Hoogte

Vandaag belangrijk

Verdwijnen van de 130-bordjes is voor de vroemvroempartij een bittere pil
Intern deden zelfs VVD’ers er lacherig over: 130 kilometer per uur rijden was bovenal een politiek campagnemiddel. Nu het voormalig kroonjuweel wordt opgeofferd om de stikstofcrisis te bezweren, heeft wijlen ‘de vroemvroempartij’ er een probleem bij.

Rechter verbiedt afschieten herten Oostvaardersplassen
Het afschieten van herten in de Oostvaardersplassen mag niet meer doorgaan. Dat oordeelde de bestuursrechter in Lelystad dinsdag.

AEX eventjes door barrière van 600 punten, mede dankzij stikstofbesluit
Spaarders hebben het zwaar, maar aandeelhouders kunnen de vlag uitsteken. Dinsdag kwam de AEX-index voor het eerst in 18 jaar even boven de grens van 600 punten.

Aandeelhouders Ajax fronsen om ‘aanblijfbonus’ directeur Overmars
Aandeelhouders van Ajax zijn opgetogen over de (financiële) successen van de club, maar dat betekent niet dat ze geen vragen hebben. Zoals over de ‘aanblijfbonus’ van Marc Overmars.

Verwoestende bosbranden rukken op naar buitenwijken Sydney
Helikopters met bluswater en vliegtuigen met brandvertragende chemicaliën proberen de oprukkende bosbranden bij de buitenwijken van de Australische stad Sydney te stuiten. Door de harde wind en hoge temperaturen is dinsdag een ‘gevaarlijke’ dag in de strijd tegen ruim 120 allesverwoestende bosbranden.

Vanavond op tv

In Sign of the Times (NPO 2, 23.15 uur) delen drie kunstenaars hun ideeën over menselijkheid. Wat mag niet verloren gaan in tijden van computerdata en robotisering? Deze keer: de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog. De vierdelige documentaireserie Last Chance Lawyer NYC (Canvas, 23.15 uur) volgt het werk van de New Yorkse advocaat Howard Greenberg. Als een wervelstorm werkt hij links en rechts spraakmakende zaken af. Thuis wacht zijn kritische echtgenoot Marie. En in Volle zalen (NPO 2, 20.25 uur) gaat Cornald Maas op bezoek bij Jack Wouterse in Spanje. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Ook Rutte moet over Irak verantwoording afleggen
Minister-president Mark Rutte had vorige week in de Kamer het debat over Irak moeten voeren, betoogt bestuurder en politicus Peter Rehwinkel.

Van links naar rechts: Robert De Niro, Joe Pesci en Martin Scorsese bij de opnamen van The Irishman. Beeld
Van links naar rechts: Robert De Niro, Joe Pesci en Martin Scorsese bij de opnamen van The Irishman.

Morgen in de krant

Curatoren over de moordaanslag op Philippe Schol: ‘Ieder van ons is weleens bedreigd’
Philippe Schol overleefde woensdag ternauwernood een moordaanslag. De politie houdt er rekening mee dat de faillissementscurator werd neergeschoten vanwege zijn werk: Schol beschuldigde een failliete sportschool van het witwassen van drugsgeld. Is de aanslag een incident of is het vak onveiliger geworden?

Wat Google wil met de gezondheidsdata van tientallen miljoenen Amerikanen
Google heeft de gezondheidsgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen bemachtigd via een samenwerking met een grote zorgaanbieder. Waarom kijken techbedrijven toch zo verlekkerd naar dit soort data?

Een hongerige wolf aan de soja: whopper van De Vegetarische Slager wordt in heel Europa geïntroduceerd
Ook Burger King gaat een plantaardige hamburger op het menu zetten. Deze Rebel Whopper komt te koop in 2.500 Europese vestigingen van de fastfoodgigant. Bijzonder: de hamburger is ontwikkeld door De Vegetarische Slager in Breda. Het bedrijf, onderdeel van Unilever, lijkt in een stroomversnelling te komen.

De (waarschijnlijk) allerlaatste film van Martin Scorsese en Robert De Niro
Met The Irishman keert de gelauwerde cineast terug naar zijn beste misdaadfilms.

Nieuwe Disney-serie The Mandalorian speelt in de ruimte, maar lijkt vooralsnog een klassieke western ★★★★☆
De eerste aflevering is te zien op Disney+ en weet de volle veertig minuten te boeien. De streaming wars zijn nu echt begonnen.

Column: ‘Dieuwertje Blok heeft in het Sinterklaasjournaal het model telefoon dat iedereen in 1986 ineens had’
Het beeld van Dieuwertje Blok met een Twintoon uit 1981 deed Aaf Brandt Corstius terugdenken aan de tijd dat Dieuwertje nog omroepster was, en die überhaupt nog bestonden. ‘Dat waren nog eens duidelijke tijden: dat iemand vanachter een bloemstuk je live vertelde wat je die avond op tv zou kunnen zien, en dat ging je dan gewoon ook allemaal kijken, lineair, en aan het eind van de avond zette je de tv uit en als je wat miste zag je het nooit meer terug.’

Als het over Rusland gaat, dan gaat het bijna altijd over één Rus: Vladimir Poetin. Correspondent Tom Vennink maakt in de videoreeks Generatie Poetin kennis met ambitieuze jongeren die zijn opgegroeid onder zijn bewind. ‘Het is beter om van een afstandje naar dat gekkenhuis te kijken.’

Meer over