NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Van der Weijdens Waterloo heet Burdaard | Op pad met de Robin Hood van de cannabis

Goedenavond. Onder een sereen applaus en met opgeheven hand verdween Maarten van der Weijden vandaag in een ambulance. Zijn poging om de Elfstedentocht zwemmend te voltooien moest hij na 163 kilometer staken. De bewondering is er in Friesland niet minder om. Verder in uw avondnieuwsbrief: Rinus Beintema is het boegbeeld van de cannabis-legalisatielobby. We liepen een dag met hem mee om zijn kruistocht te volgen.

Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden na 163 kilometer moeten staken. Beeld ANP
Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden na 163 kilometer moeten staken.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Total trekt zich onder druk van Amerikaanse sancties terug uit Iran
Het Franse olie- en gasbedrijf Total staakt zijn activiteiten in Iran. De Iraanse minister van Olie, Bijan Zangeneh, zei maandag dat de energiereus zich onder druk van Amerikaanse sancties uit het land terugtrekt. Sinds de Verenigde Staten begin mei uit de zogeheten Iran-deal stapten, dreigt de Amerikaanse regering met strafmaatregelen tegen bedrijven die zaken blijven doen met Iran.

Berouwvolle paus Franciscus belooft dat de katholieke kerk nooit meer zal zwijgen over kindermisbruik
‘We hebben geen oog gehad voor de allerkleinsten; we hebben ze aan hun lot overgelaten.’ Zo begint een ongekende mea culpa van paus Franciscus, waarin de kerkelijk leider zweert kindermisbruik voortaan uit te bannen. In zijn drie pagina’s tellende brief, die maandagmiddag werd gepubliceerd, belooft de paus aan alle katholieken wereldwijd dat zijn instituut nooit meer een misbruikschandaal onder het tapijt zal schuiven.

Britse staat grijpt in na anarchie in geprivatiseerde gevangenis in Birmingham
De Britse overheid heeft het beheer van een grote gevangenis uit handen genomen van beveiligingsfirma G4S na berichten over geweld en drugsgebruik. In enkele vleugels van Her Majesty’s Prison Birmingham bleek het angstige personeel de controle te hebben verloren. Over zes maanden moet de orde hersteld zijn. Door de problemen worden er vraagtekens gezet bij de privatisering van de gevangenissen.

Verzameling compleet: Djokovic wint als eerste alle negen Masters
Nog geen half jaar geleden wekte Novak Djokovic als een karikatuur van zichzelf slechts medelijden op, zondag werd hij in Cincinnati gekroond als de eerste tennisser die alle negen Masters 1000-toernooien heeft gewonnen. In de finale (6-4, 6-4) tegen een onthutsend zwakke Roger Federer brak Djokovic bij zijn twaalfde poging in Mason, Ohio eindelijk de ban. Niemand regeerde in zijn sport zo nadrukkelijk op alle ondergronden als de 31-jarige Serviër.

 Novak Djokovic wint van Roger Federer in het Amerikaanse Mason. Beeld AFP
Novak Djokovic wint van Roger Federer in het Amerikaanse Mason.Beeld AFP

Video van de dag

Een vrouw zit smakkend voor de camera een broodje hamburger te eten. Had ze niet wat leukers kunnen aantrekken, of op z'n minst vrolijker kunnen kijken? Nee, daar heeft ze schijt aan. Je bekijkt het fragment vanuit de female gaze, de tegenhanger van de male gaze - waarbij vrouwen door mannen uitsluitend als lustobject worden beschouwd. Wat weten we eigenlijk over de female gaze? Journalist Merel Bem praat je bij.

Vanavond op tv

In de een-na-laatste aflevering van zijn interviewreeks met religieuze leiders buigt Coen Verbraak zich over de thema’s zonde en berouw (NPO 2, 21.10 uur). In TV Show op reis blikt Ivo Niehe terug op twee ontmoetingen met bijzondere kunstenaars: Jeff Koons en het Italiaans-Britse kunstenaarsduo Gilbert & George. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

Van der Weijdens Waterloo heet Burdaard, waar iedereen begrijpt waarom hij stopt met zijn zwemtocht over 200 kilometer
De monstertocht werd een lijdensweg. Het is Maarten van der Weijden niet gelukt de Elfstedentocht zwemmend te voltooien. Maandag was hij na 163 van de 200 kilometer op. De collectieve bewondering was er in Friesland niet minder om.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Student in Wageningen maar nog geen kamer? Neem een tentje mee: ‘Leuker dan slapen in een kille sporthal’
In Wageningen slapen 150 aankomend studenten noodgedwongen op een geïmproviseerde camping. Ze hebben nog geen kamer en het is maar de vraag of ze die voor aanvang van hun studie nog zullen vinden. Buitenlandse studenten hebben voorrang.

Van de Griekse wederopstanding is nog lang niet iedereen overtuigd
Griekenland is sinds maandag officieel van het financiële infuus af. Is de zieke man van de eurozone nu daadwerkelijk genezen?

Hoe menselijk ingrijpen de overstromingen in India nog rampzaliger maakte
Natuurlijk, het is de zwaarste regenval in Kerala in bijna honderd jaar. Maar niet alleen dat extreme weer is verantwoordelijk voor de verwoesting en het aantal slachtoffers in de Indiase deelstaat. Hoe zit dat? Vijf vragen over de overstromingen beantwoord.

Een dag op pad met de Robin Hood van de cannabis
Weinigen worden blij van een dagvaarding, maar voor Rinus Beintema komt een droom uit. Wordt zijn wietolie eindelijk legaal?

Is mijn zoektocht naar botten iets om me voor te schamen?
Nhung Dam had heimwee naar de soep van haar moeder. Ze besloot zelf een poging te wagen. 'Daarvoor had ik botten ­nodig, heel veel botten. Maar ik werd door menig slager en medevleeseter aangekeken alsof ik een vieze vrouw was die zich verlekkerde aan gore troep.'

Meer over