Volkskrant AvondWoensdag 3 juli

Volkskrant Avond: Uw betaalgegevens gebruiken voor aanbiedingen? Dat doen veel banken allang | Neem zelf een kijkje in het verbouwde Huis ten Bosch

Beeld ANP XTRA / Lex van Lieshout

Vandaag belangrijk

Uw betaalgegevens gebruiken voor aanbiedingen? Dat doen veel banken allang
Het voornemen van de ING om bankafschriften te gebruiken voor marketing heeft – naast brede verontwaardiging – inmiddels ook geleid tot een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar waar ING de plannen nog openlijk aankondigt, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant dat andere grote banken betaalgegevens van klanten allang gebruiken voor marketingdoeleinden.

Boeing betaalt nabestaanden vliegrampen 737 Max 100 miljoen dollar
Boeing gaat 100 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van de 346 mensen die omkwamen bij twee vliegrampen in Indonesië en Ethiopië met een Boeing 737 Max. 

Rotterdam stopt omstreden fraudeonderzoek met SyRI
Rotterdam stopt met het fraudeonderzoek met het risico-indicatiesysteem SyRI in de wijken Bloemhof en Hillesluis. De gemeente krijgt de opzet van het onderzoek niet rond vanwege de juridische onduidelijkheid of het gewenste onderzoek niet in strijd is met privacywetten.

Nederland - Zweden: ‘de nieuwe’ tegen ‘de ervaren grootmacht’
Nederland - Zweden is ‘de nieuwe’ tegen ‘de gevestigde orde’ in het vrouwenvoetbal. Een vergelijking van toplanden, voor de halve finale van het WK, vanavond om 21.00 uur in Lyon.

Merknaam ‘Hema Amsterdam’ moet in Amerika en Canada de harten gaan veroveren
Hema wil in het najaar van 2019 zelfstandige winkels openen in Canada en begint in de VS met de verkoop van producten via de website van supermarktgigant Walmart. Dat meldt het bedrijf in een persbericht bij haar kwartaalcijfers. Noord-Amerika wordt het derde continent waar Hema winkels opent, nadat de keten eerder al met enkele winkels in Dubai neerstreek.

Toezichthouder gaat handelwijze AIVD rond Haga Lyceum onderzoeken
De toezichthouder op de geheime diensten stelt een onderzoek in naar de handelwijze van de AIVD bij het islamitische Cornelius Haga Lyceum. De CTIVD gaat onder andere beoordelen of een in januari verstuurd ambtsbericht, waarin de school met salafisme en terrorisme wordt geassocieerd, goed onderbouwd is.

De ballen liggen klaar voor de halve finale tussen Nederland en Zweden, die vanavond om 21.00 wordt gespeeld.Beeld REUTERS / Lucy Nicholson

Vanavond op tv

Voetbalminnende televisiekijkers schakelen straks om 21.00 uur uiteraard over naar NPO 1, waar de wedstrijd Nederland tegen Zweden begint. Inzet: een plek in de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Wie meer zin heeft in een film, kijkt hier voor televisietips.

Video van de dag

Wat een teloorgang moet dat zijn: de dure maatpakken die je hebt betaald met illegale transacties moet je inruilen voor een gevangeniskloffie. Je gemanicuurde handen worden in de boeien geslagen, de hele wereld staat ernaar te kijken. Maar hoe komt Trumps oud-campagneleider Paul Manafort eigenlijk aan dat blauwe pak? Hans Aarsman zocht het uit.

Opinie

Laat die saté maar staan op de Binnenhof barbecue
De jaarlijkse afsluiting van het parlementaire seizoen met een barbecue op het Binnenhof schuurt met het integriteitsbeleid voor politici, betoogt Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Morgen in de krant

Huis ten Bosch, het woonverblijf van de koning, is verbouwd. Zo ziet het er nu uit
De Koninklijke familie kan weer naar huis. Het woonverblijf Huis ten Bosch in Den Haag, is verbouwd en na vijf jaar af. Vandaag mochten journalisten binnen een kijkje nemen - en dat kunt u hier ook.

AIVD-directeur Dick Schoof: ‘We zijn niet zomaar mensen aan het beschuldigen, op die school is echt iets aan de hand’
Eerder dit jaar waarschuwde de AIVD voor salafisme bij het Haga Lyceum. Nu ligt de inlichtingendienst zelf onder vuur. Bedrijft de AIVD geen politiek door mensen als ‘salafistische aanjager’ te bestempelen? AIVD-directeur Dick Schoof reageert.

In seizoen 3 van Stranger Things bereikt de fun een oorverdovend volume ★★★☆☆
In het derde seizoen van Stranger Things wordt de fun nogal oorverdovend opgeschaald, met veel knipogen die tegelijk ironisch moeten zijn. Ook ligt de focus dit seizoen duidelijk op de puberteit die de onderlinge vriendschap tussen de hoofdpersonages op de proef stelt. Redelijk geslaagd en zeker iets om naar uit te kijken, maar de spanning en nieuwigheid uit het eerste seizoen zijn er een beetje af.  

Noah Schnapp (Will), Caleb McLaughlin (Lucas), Gaten Matarazzo (Dustin) en Sadie Sink (Max) in 'Stranger Things.'Beeld Netflix

Heeft Willem Holleeder deze doden op zijn geweten? De aanklacht, punt voor punt
Donderdag krijgt Willem Holleeder te horen of hij de rest van zijn leven in de gevangenis moet doorbrengen. Na een strafzaak die bijna anderhalf jaar duurde, komt de Amsterdamse rechtbank om 10 uur ’s ochtends met het vonnis. De vraag die de rechters moeten beantwoorden; gaf hij opdracht voor een reeks liquidaties? 

Uitgerookt - Hoe de (e-)sigaret uit Nederland verdwijnt
Hoe lang zal het nog duren tot de sigaret definitief uit Nederland verdwijnt? En wordt dan ook de e-sigaret naar de asbak verbannen? Lees hier de mooiste verhalen en dilemma’s over roken, anti-roken en het grijze gebied daar tussenin. 

De gebroeders Dardenne over waarom ze herhaaldelijk vastliepen bij het maken van hun film over een jonge, geradicaliseerde moslim
In Le jeune Ahmed tracht een Belgisch jongetje van 13 zijn ‘afvallige’ juf overhoop te steken. De Waalse broers Dardenne worstelden bij hun bekroonde drama over wat erná gebeurt. Kún je eigenlijk wel losraken van religieus fanatisme? 

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over