Volkskrant AvondVrijdag 8 november

Volkskrant Avond: Turkije: we sturen Syriëgangers vanaf maandag terug | Brian May, Queen-gitarist én astrofysicus, over zijn liefde voor de sterren

Redactie
Turkse soldaten in de Noord-Syrische stad Ras al-Ain. Beeld AP
Turkse soldaten in de Noord-Syrische stad Ras al-Ain.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Turkije: we sturen Syriëgangers vanaf maandag terug naar hun land van herkomst
Turkije begint maandag met het terugsturen van gevangengenomen IS-strijders naar hun land van herkomst. De Turkse regering heeft dit vrijdag meegedeeld. De strijders gaan ook terug als Europese landen hun paspoort hebben ingetrokken.

Brussel eist Britse kandidaat voor nieuwe Commissie
De voorzitter van de nieuwe Europese Commissie Von der Leyen eist dat Londen uiterlijk maandag een Britse kandidaat-Commissaris aanwijst. Von der Leyen vreest dat bij verder getreuzel van premier Johnson haar Commissie pas begin volgend jaar aan het werk kan.

Nederlandse voetbalvrouwen winnen met 8-0 tegen Turkije
De Nederlandse voetbalsters hebben in de EK-kwalificatie weer een klinkende zege geboekt. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Turkije in Izmir met 8-0.

2019-11-08 19:49:22 IZMIR - Jackie Groenen, Shanice van de Sanden, Vanity Lewerissa, Vivianne Miedema, Sherida Spitse, Jill Roord en Danielle van de Donk  van het Nederlandse vrouwenelftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Beeld ANP
2019-11-08 19:49:22 IZMIR - Jackie Groenen, Shanice van de Sanden, Vanity Lewerissa, Vivianne Miedema, Sherida Spitse, Jill Roord en Danielle van de Donk van het Nederlandse vrouwenelftal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije.Beeld ANP

Quebec blokkeert verblijfsvergunning om Engelstalig hoofdstuk proefschrift
Een hoofdstuk van haar proefschrift in het Engels is de Française Emilie Dubois duur komen te staan. Quebec, de Canadese provincie die koste wat het kost haar Franstalige karakter wil behouden, vindt het hoofdstuk een struikelblok voor het geven van een verblijfsvergunning aan Dubois.

Jumbo en Hema gaan nauw samenwerken
In de ruim 650 Jumbo-supermarkten in Nederland zijn binnenkort ook non-foodartikelen van Hema verkrijgbaar. Hema gaat niet verder met de eerder aangekondigde samenwerking met Albert Heijn. Naar verwachting wordt Hema cosponsor van wielerploeg Team Jumbo Visma.

Vanavond op tv

The Voice of Holland (RTL 4, 20.30 uur) viert haar jubileum en begint aan het tiende seizoen. In Haagse lobby (NPO 2, 22.00 uur) maakt Rick Nieman een politieke reconstructie van het laatste kinderpardon. En Waldemar Torenstra verdiept zich voor het programma Verborgen verleden van Nederland (NPO 2, 21.05 uur) in de geschiedenis van Paleis Soestdijk in Baarn. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

JOVD: ‘De VVD dwaalt af van het liberale pad en wordt steeds meer een ‘law and order’-partij’
In de bescherming van individuen kan de doodstraf nooit gerechtvaardigd worden. Als de VVD dat wel doet, dwaalt de partij ernstig af van het liberale pad, betogen voorzitter Rick Oudshoorn en bestuurslid Anouk van Brug van de JOVD.

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer, 9 oktober 2019. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer, 9 oktober 2019.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Opgroeiend parlement eist volwassen behandeling, ook in oorlogstijd
De Kamer was deze week niet zozeer verontwaardigd over het feit dat er burgerslachtoffers waren gevallen in Hawija: het hoort bij het dragen van politieke verantwoordelijkheid voor deelname aan oorlog. Maar die parlementaire verantwoordelijkheid is alleen te dragen, zo kreeg minister Bijleveld van Defensie van alle kanten ingewreven, als de informatievoorziening klopt.

In de Activistenbar prevaleert hoop: ‘Verandering begint altijd onderop’
In de Activistenbar in Amsterdam-Zuidoost zijn donderdagavond vijftig mensen bij elkaar gekomen. Dat zijn er meer dan verwacht, dus er moet roti worden bijbesteld. Het tekent de toegenomen belangstelling voor activisme, maar is er daadwerkelijk sprake van een mondiale beweging?

Brian May, Queen-gitarist én astrofysicus, over zijn liefde voor de sterren
Hij moest zijn promotieonderzoek een jaar of dertig stilleggen om gitaar te spelen in Queen. Maar nu, op zijn 72ste, ziet astrofysicus Brian May al zijn wetenschappelijke interesses samenkomen.

Brian May Beeld 3D Moon / Neal Preston
Brian MayBeeld 3D Moon / Neal Preston

Schrijver Alma Mathijsen maakte iets van haar liefdesverdriet
12 november komt de nieuwe novelle van Alma Mathijsen uit, die ze nadat haar relatie uitging afgezonderd in een kasteel in Duitsland schreef.

Krediet Mark van Bommel bij PSV nagenoeg verspeeld
Na vijf duels zonder zege is het crisis bij PSV, ook al schrijft directeur Toon Gerbrands op Twitter dat fans en club juist nu schouder aan schouder moeten staan. Zondag wacht Willem II-uit.

Voor Top Boy geldt de oud-Griekse waarheid van de synergie: het geheel is beter dan de som der delen ★★★★★
Jarenlang leek het erop dat Top Boy een cultserie voor de liefhebber zou blijven, totdat rapper Drake zich ermee ging ­bemoeien. Gelukkig maar.

Meer over