Volkskrant AvondDonderdag 9 juli

Volkskrant Avond: Trump moet belastingaangiftes vrijgeven, als Amerikaanse justitie daarom vraagt | Waarom deze ‘gaper’ van een Amsterdamse gevel verdwijnt

Trumps advocaten voerden aan dat Trump niet vervolgd kan worden voor de verdenking dat hij zwijggeld zou hebben betaald, omdat hij immuniteit zou genieten volgens de Grondwet.Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk

Trump moet belastingaangiftes vrijgeven, als Amerikaanse justitie daarom vraagt
De Amerikaanse president Trump mag de vrijgave van zijn belastingaangiften niet onthouden aan de Amerikaanse justitie. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag besloten.

Ierse minister Donohoe nieuwe voorzitter Eurogroep
De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Hij kreeg tijdens een geheime stemming donderdagavond onder de financiënministers van de eurolanden meer stemmen dan de Spaanse minister Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna.

Raam open en toch geen lawaai: nieuw apparaat schakelt verkeersherrie uit
Ramen sluiten tegen het lawaai van scheurende scooters en optrekkende vrachtwagens? Een nieuwe antigeluidsinstallatie, vergelijkbaar met die in hoofdtelefoons met noise cancelling, moet daar een einde aan maken. Onderzoekers van Nanyang Technological University in Singapore slaagden erin om hiermee geluidsoverlast van buiten te halveren.

Huizenmarkt blijft een gekkenhuis, woningprijzen 8,8 procent hoger
Alleen al de suggestie van crisis beroert de huizenprijzen in de meeste gevallen. Maar de coronacrisis die zich toch echt doet voelen in een groot deel van de economie, heeft tot nu toe verbazend weinig effect op de woningmarkt.

(Ex-)militairen alsnog veroordeeld voor wangedrag in Schaarsbergen
Drie (ex-)militairen, die in 2013 actief waren binnen de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, zijn alsnog veroordeeld voor hun wangedrag. Volgens de militaire kamer van het gerechtshof hebben twee van hen, beide leidinggevenden, zich schuldig gemaakt aan bedreiging van soldaten. De derde militair is veroordeeld voor militaire aanranding. Een vierde verdachte is vrijgesproken.

Vanavond op tv

Acteur Tygo Gernandt blikt in een eenmalige aflevering van Tygo in de psychiatrie (NPO 3, 20.55 uur) terug op zijn bevindingen van vorig jaar en onderzoekt of er het afgelopen jaar iets is verbeterd. Ook onderzoekt hij de invloed van de coronamaatregelen op mensen met een label. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Fans van Hema: laten we samen het bedrijf kopen
Klanten, werknemers en franchisenemers kunnen Hema ook kopen. Volgende week doen zij een bod, kondigen Mei Li Vos en anderen aan.

Klanten pakken schoongemaakte mandjes voor de deur van de HEMA in Eindhoven.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Baas Easyjet: ‘Nederlandse vliegtaks is oneerlijk en verkeerd’
Grijp de coronacrisis aan om de luchtvaart te verduurzamen, roept de milieubeweging. Niet met heffingen en toeslagen die lage inkomens uit de lucht houden, vindt Easyjet-topman Johan Lundgren. ‘40 euro niet veel voor een vlucht? Dat ligt er maar aan aan wie je het vraagt.’

Waarom deze ‘gaper’ van een Amsterdamse gevel verdwijnt
Namen van musea en straten, maar ook standbeelden: veel staat ter discussie sinds de fatale arrestatie van George Floyd. Worden in het kielzog van de protesten tegen en debatten over racisme ook de gapers bij drogisterijen voorwerp van herijking?

Ventileren tegen corona: hoe de wind waait in Nederlandse gebouwen
Een groep van 239 wetenschappers heeft in een open brief gewezen op het belang van ventilatie in de strijd tegen het coronavirus. Naar verwachting zal de WHO het advies geven om, naast de al bestaande maatregelen, binnenruimten goed te ventileren om besmetting via kleine zwevende druppeltjes (aerosolen) tegen te gaan. Hoe zit geventileerd Nederland erbij?

Rishi Sunak, het gulle goudhaantje van de Britse regering
Razend populair is hij, de Britse minister van Financiën Rishi Sunak, die lustig met overheidssubsidies strooit om de economische gevolgen van de coronacrisis te beteugelen. Bijvoorbeeld door mee te betalen aan etentjes buiten de deur. Zijn naam zingt al rond als de volgende Britse premier. 

De Britse premier Boris Johnson (l) en de Britse minister van Financiën Rishi Sunak desinfecteren hun handen voordat ze gaan tafelvoetballen.Beeld Getty Images

Wat zijn goede tips bij het zoeken naar een studentenkamer?
Ik ga in september studeren en moet nu op zoek naar een kamer. Ik begrijp dat dat moeilijk wordt, maar toch: wat moet ik weten en doen om teleurstellingen te voorkomen?

De duur van ‘na een tijdje’ verschilt. Meestal is die kort, maar het kan ook een half leven duren
Soms denk je dat iemand een geintje maakt en kom je er na een tijdje achter dat het helemaal geen geintje is, maar de waarheid. Soms duurt dit eventjes, maar het kan ook een half leven duren, ondervond Peter Buwalda toen hij werd geïntroduceerd met een Japans zaagje waar Gerard Reve het ook al over had.

Meer over