NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Trump eist dat Navo-partners niet 2, maar 4 procent van bbp uitgeven aan defensie | Leon Bridges trad op op de redactie. Beluister het concert

Donald Trump heeft de Navo-landen op een top in Brussel aangevallen vanwege hun achterblijvende defensie-uitgaven. Volgens de Bulgaarse president Rumen Radev eiste hij dat de partners hun militaire uitgaven verhogen naar 4 procent van het bruto binnenlands product. En soulzanger Leon Bridges trad onder het systeemplafond van de Volkskrantredactie. Bekijk de video, en lees hier hoe je bij het volgende kantoortuinconcert kunt zijn.

President Trump samen met andere Navo-leiders vlak voor de vergadering. Beeld AFP
President Trump samen met andere Navo-leiders vlak voor de vergadering.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Trump eist dat Navo-partners hun defensie-uitgaven verhogen naar 4 procent van hun BNP
De Amerikaanse president Trump heeft de Navo-landen op top van het militaire bondgenootschap in Brussel zwaar aangevallen vanwege hun achterblijvende defensie-uitgaven. Volgens de Bulgaarse president Rumen Radev eiste hij dat de Navo-partners hun militaire uitgaven verhogen naar vier procent van het bruto binnenlands product, hoewel de meesten niet eens voldoen aan de afspraak om minimaal twee procent te besteden aan defensie.

Rechter veroordeelt ruiteningooier Joods restaurant tot zes weken cel en verplichte behandeling
De rechtbank in Amsterdam heeft Saleh A. (29), de Syrische Palestijn die ruiten bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam-Zuid heeft ingeslagen en een Israëlische vlag heeft gestolen, veroordeeld tot zes weken onvoorwaardelijke celstraf en verplichte behandeling.

Wat kan de nieuwe Claimservice van de Consumentenbond voor u betekenen?
De Consumentenbond, al 65 jaar de nationale reddingsboei voor benadeelde kopers, begint een claimclub: de Consumentenbond Claimservice. Samen met Consumentenclaim, specialist in collectieve schadevergoedingen voor consumenten, bindt de Consumentenbond de strijd aan tegen sjoemelende bedrijven ‘met diepe zakken en een leger topadvocaten’. Hoe wenselijk is dat?

‘Levenselixer’ voor muizen blijkt ook mensen langer fit te houden
Een futuristische klasse medicijnen die muizen absurd oud maakt, blijkt ook bij de mens iets uit te halen. Ouderen krijgen er minder luchtweginfecties – een belangrijke doodsoorzaak – door, blijkt uit een van ’s werelds eerste tests van zo’n ‘antiverouderingsmedicijn’.

Video van de dag

Soulzanger Leon Bridges speelde eerder op het verjaardagsfeestje van Barack Obama, staat zaterdag op North Sea Jazz en bezocht de redactie voor een intiem concert voor de North Sea Jazz-editie van de Volkskrant Kantoortuin Concerten. Geniet mee!

undefined

Wil je er ook een keer bijzijn? Aanstaande maandag treden de Togo All Stars bij ons op. De band maakt funk, jazz, pop en afrobeat, gedrenkt in voodoo ritmes. Aanmelden kan hier.

Vanavond op tv

Terwijl Engeland en Kroatië vechten om een plek in de WK-finale, kunt u natuurlijk ook gewoon naar een goede film kijken. 12 Angry Men bijvoorbeeld. Deze klassieker uit 1957 is een meesterlijk beklemmende en overtuigende ontleding van het Amerikaanse jurysysteem, in dit geval bij een rechtszaak tegen een straatschoffie dat zijn vader zou hebben vermoord. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Het complot tegen Willem Holleeder: wat is werkelijkheid en wat is schijn?
Donderdag is de laatste dag in de strafzaak tegen Willem Holleeder waarbij het gaat om de liquidatie van vastgoedbaron Willem Endstra. Die moord staat symbool voor de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Maar gaf Holleeder de opdracht? Oordeelt u zelf.

Waarom de Navo het ook deze dagen niet over het recalcitrante Turkije wil hebben

Onder president Erdogan trekt Turkije zich steeds minder van de Navo-mores aan. Terwijl het land zo’n strategische positie heeft.

Turkije's president Recep Tayyip Erdogan tijdens een persconferentie op 9 juli jongstleden. Beeld AP
Turkije's president Recep Tayyip Erdogan tijdens een persconferentie op 9 juli jongstleden.Beeld AP

Ineens lijkt waterstof het antwoord op alle energieproblemen – waar komt al dat enthousiasme vandaan?
Geen woord erover in het regeerakkoord, maar de Klimaattafels van Ed Nijpels buitelen over elkaar heen om waterstof te bejubelen. Ook energiebedrijven staan te popelen om de energiedrager te gaan gebruiken, maar daarvoor is een grote systeemomslag nodig. De vraag is wie dat allemaal gaat betalen.

Het raadsel van de omgekeerde fietsen
Zonder slot staan de fietsen van de twaalf vermiste Thaise voetballers en hun coach bij de ingang van de Tham Luang grot. Op de twee foto's die er van de fietsen zijn gemaakt, is te zien dat ze zijn omgedraaid. Wie heeft dat gedaan, en waarom? Een minicollege van Hans Aarsman.

Gucci, Versace, Dolce & Gabbana: Het belang van dure merkkleding voor Marokkaanse jongeren
Youtubers Omar en Mokhtar spelen de hoofdrol in de documentaire Mocromode, over de rol van designerkleding in het leven van Marokkaanse jongens. V gaat met ze uit winkelen. Wat maakt Gucci en Versace voor hen zo onmisbaar?

Mokhtar Sghiri (22) en Omar Lachiri (24) shoppen in Rotterdam. Beeld Florian van Roekel
Mokhtar Sghiri (22) en Omar Lachiri (24) shoppen in Rotterdam.Beeld Florian van Roekel

Ja, dat milieu wás me er eentje, vroeger
In Sylvia Wittemans jeugd bestond er nog geen klimaat, maar wel iets dat er verdacht veel op leek: dat heette ‘het milieu’, en dat milieu was ‘vervuild’. Het liep allemaal min of meer goed af met dat milieu, maar nu zitten we dus met dat klimaat, waar iedereen de hele tijd grote, lompe, ecologische voetstappen op achterlaat, schrijft ze in haar column.

Meer over