Volkskrant AvondWoensdag 23 oktober

Volkskrant Avond: Tragedie Essex laat zien hoe groot probleem van mensensmokkel is | Ondersteboven op het plafond landen: zo doet een vlieg dat

Politie bij de vrachtwagen in Grays waarin dinsdag 39 dode migranten werden ontdekt. Beeld Reuters
Politie bij de vrachtwagen in Grays waarin dinsdag 39 dode migranten werden ontdekt.Beeld Reuters

Vandaag in het nieuws

‘Dagelijks worden vrachtwagens met gesmokkelde mensen tegengehouden’
Illegale migratie naar het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een groot probleem, zo laat de tragedie in Essex zien. Vaak zijn slachtoffers van mensenhandel zich pas bewust van hun precaire positie als het al te laat is, vertelt een voormalig topman van de Britse politie.

Kwikvergiftiging hielp oerwereld de nek om te draaien
Eindelijk denken wetenschappers te snappen hoe het precies kwam dat 202 miljoen jaar geleden liefst driekwart van alle soorten op aarde het loodje legde. Het leven moet zijn getroffen door een verschrikkelijke apocalyptische cocktail van vulkaanrook en kwikvergiftiging ineen, constateren wetenschappers uit onder meer Utrecht.

De Mauna Loa-vulkaan op Hawaii. Beeld Reuters
De Mauna Loa-vulkaan op Hawaii.Beeld Reuters

Dode door schietpartij op Amsterdams Hugo de Grootplein
Bij een schietpartij in een pizzeria in Amsterdam-West is woensdagmiddag een persoon om het leven gekomen en een tweede ernstig gewond geraakt. De politie wist kort na het incident de vermoedelijke vluchtauto tot stilstand te brengen en een verdachte te arresteren.

Onder anderen Peter Buwalda en Paulien Cornelisse genomineerd voor NS Publieksprijs
De zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs zijn op woensdagavond in De wereld draait door bekendgemaakt. Vier van de auteurs op de lijst, die is samengesteld uit de best verkochte Nederlandse boeken van het afgelopen jaar, zijn voor het eerst genomineerd.

Vanavond op tv

Een actiefilm met vaart en schwung: om 21.05 uur zendt Veronica Baby Driver uit. Martien Meiland (inderdaad van het Chateau) presenteert het nieuwe programma Cash or trash (21.30 uur, SBS 6). In Trippers (22.00 uur, NPO 3) reist Tim Hofman naar de gevangenissen van El Salvador. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Opinie

Moet de klok weer achteruit? Op naar één wereldtijd
Het verzetten van de klok verstoort ons bioritme. Publicist Adriaan Slooff pleit voor één mondiale tijdzone, dat brengt ook nog eens economische voordelen met zich mee.

Een gedeeltelijke weergave van de kunstinstallatie 'Zeitfeld' met 24 stationsklokken van de Duitse kunstenaar Klaus Rinkes in Düsseldorf. Beeld EPA
Een gedeeltelijke weergave van de kunstinstallatie 'Zeitfeld' met 24 stationsklokken van de Duitse kunstenaar Klaus Rinkes in Düsseldorf.Beeld EPA

Morgen in de krant

Is drillmuziek de katalysator voor de recente geweldsgolf onder jongeren?
Grimmige videoclips en agressieve straattaal, dat is het kenmerk van drillmuziek. Volgens sommigen fungeert dit rapgenre als katalysator voor de huidige geweldsgolf onder jongeren, ook in Nederland. Hoe zit dit precies?

In verschillende clips op YouTube zwaaien rappers met keukenmessen, ijspriemen en machetes. Beeld
In verschillende clips op YouTube zwaaien rappers met keukenmessen, ijspriemen en machetes.

Wie belegt er anno 2019 nu nog in een olieconcern als Aramco?
Vorige week werd de beursgang van Saudi Aramco, ’s werelds winstgevendste bedrijf, voor de tweede maal uitgesteld. Wil de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman te veel geld of is het te laat om een olieconcern te verkopen?

Flexibele schooltijden? Ideaal voor ouder en kind
De meeste basisschooldirecteuren willen de schooltijd flexibeler indelen, blijkt uit een peiling van hun vereniging. Op de Sterrenschool in Apeldoorn is het een groot succes. Toch is een experiment hiermee op andere scholen grotendeels mislukt.

Wetenschappelijk bewijs: landingsprocedure van een bromvlieg op plafond is complexer dan gedacht
We zien het vaak gebeuren: vliegen die ondersteboven op een plafond gaan zitten. Dat doen ze zo snel dat we niet zien welke bewegingen ze daarbij maken. Wetenschappers hebben ontdekt dat die landingsmanoeuvres ingewikkelder zijn dan tot nu toe was beschreven.

De landingsprocedure van een vlieg op het plafond. Beeld Bo Cheng, Penn State
De landingsprocedure van een vlieg op het plafond.Beeld Bo Cheng, Penn State

Ze worden steeds populairder, films over de eenling die het opneemt tegen de staat
Twee nieuwe speelfilms reconstrueren waargebeurde zaken waarin klokkenluiders staatsgeheimen openbaren. ‘Klikspanen’ betalen meestal een hoge prijs voor hun principe.Wat bezielt ze?

Adam Driver als Dan Jones, de klokkenluider die toegang had tot 6,5 miljoen pagina’s aan gegevens. Hij las de gedetailleerde behandelingen van 191 terrorismeverdachten. Beeld
Adam Driver als Dan Jones, de klokkenluider die toegang had tot 6,5 miljoen pagina’s aan gegevens. Hij las de gedetailleerde behandelingen van 191 terrorismeverdachten.

Ik kénde dat hele Osdorpplein niet eens, moest ik me dan vanuit mijn bekakte buurt met die naam gaan bemoeien?
Ooit heette het Osdorpplein gewoon Osdorpplein, maar de gemeente heeft de naam veranderd naar ‘Centrum Nieuw-West’. Omdat de nieuwe naam kennelijk niet beklijft, mag iedereen meebeslissen voor wéér een nieuwe naam, zo ook Sylvia Witteman. ‘Ik ben dol op enquêtes, dus daar zat ik al op noemdenaam.amsterdam.nl. Moest het Osdorppoort worden, Osdorperhart, Osdorpkwartier, Tuinstad Mokum of toch weer gewoon Osdorpplein?’

Meer over