Volkskrant AvondDonderdag 28 mei

Volkskrant Avond: Tamara van Ark wordt minister voor Medische Zorg | Negen lessen van onderwijs in crisistijd

Tamara van Ark.  Beeld ANP - Lex van Lieshout
Tamara van Ark.Beeld ANP - Lex van Lieshout

Vandaag in het nieuws

Tamara van Ark vervangt Martin van Rijn als minister voor Medische Zorg
Met het luwen van de coronacrisis wordt ook de normaliteit in het kabinet weer hersteld: PvdA’er Martin van Rijn maakt per 9 juli plaats voor VVD’er Tamara van Ark. Zij promoveert van staatssecretaris van Sociale Zaken tot minister voor Medische Zorg.

Liveblog coronavirus: Italiaanse voetbalcompetitie gaat op 20 juni weer van start
Sinds het begin van de corona-uitbraak in maart zijn in Nederland 5.903 mensen overleden aan covid-19. Wereldwijd zijn ruim 350 duizend personen overleden. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Opvallend weinig Haagse tieners halen vaccinatie tegen meningokokken
Instanties moeten pubers de laatste maanden actief benaderen om hen over te halen zich in te enten tegen de gevaarlijke meningokokkeninfectie. Zorgen over het coronavirus weerhouden jongeren ervan te komen opdagen bij de vaccinatie.

Militaire botsing tussen India en China dreigt in Himalaya
Op het dak van de wereld lopen de spanningen op. India en China ruziën over hun betwiste grens in de Himalaya en hebben duizenden soldaten naar het gebied gestuurd. Waarnemers waarschuwen voor escalatie.

Een schaapskudde in Heerde.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een schaapskudde in Heerde.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vijf jaar na zijn comeback boet de wolf in hoog tempo in aan populariteit
Toen de eerste wolf in 2015 in Nederland bleek teruggekeerd, gonsde het land van opwinding. Vijf jaar later, met zeker tien wolven binnen de landsgrenzen, overstemmen de zorgen alweer het enthousiasme. Boeren en politici eisen maatregelen.

Vanavond op de televisie

Zembla (NPO 2, 20.25 uur) laat vanavond zien dat de coronacrisis ook grote gevolgen had voor de medewerkers van de ondersteunende diensten in ziekenhuizen. Het programma keek enkele weken mee in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk, en volgde er onder meer de schoonmakers, technisch medewerkers en mensen van de catering. In Het coronavirus: feiten en fabels (NPO 1, 20.30 uur) beantwoorden Rob Trip en Saïda Maggé samen met virologen en andere experts weer vragen van kijkers. En The American Classic (Canvas, 23.25 uur) volgt de levensloop van componist George Gershwin aan de hand van vier belangrijke stukken: Rhapsody in Blue, An American in Paris, Concerto in F en Porgy & Bess. Meer tips zijn hier te vinden.

Opinie

Knevelarij door de belastingdienst: wat dat betekent lees je in Max Havelaar
‘De regent van Lebak’ in Max Havelaar maakt zich schuldig aan knevelarij, precies wat nu ook de Belastingdienst ten laste is gelegd. Laten we hopen dat niet weer de onderknuppels ervoor opdraaien.

Aanraders van de redactie

null Beeld  Martin Pyper - me studio
Beeld Martin Pyper - me studio

Wat het onderwijs leert in crisistijd: negen lessen
Nu de klaslokalen in Nederland beetje bij beetje weer opengaan, is het tijd voor een eerste balans. Wat hebben we geleerd van het afstandsonderwijs? Hoe ziet de toekomst van de docent eruit? Over de magie van het klaslokaal en hoe docenten opbloeien als ze professionele ruimte krijgen. De belangrijkste lessen op een rij.

Ventileren: het wondermiddel tegen corona?
Opnieuw zijn in twee onderzoeken aanwijzingen gevonden dat goede ventilatie overdracht van het coronavirus kan tegengaan. Een wondermiddel voor sportscholen, klaslokalen, kantoren en restaurants? Zo simpel ligt het helaas niet, zeggen virologen.

Kabinet wil crisis gebruiken voor hervormingen
Met duw- en trekwerk is de politieke eensgezindheid in Den Haag gered. Het tweede noodpakket voor de economie, zoals het kabinet dat had voorgesteld, is op het laatste moment bijgesteld en met een maand verlengd tot 1 oktober. Daardoor bleek er donderdag in de Tweede Kamer toch brede steun voor. Het kost wat, namelijk 4,5 miljard extra, maar dan is er ook wat.

Trump gaat met gestrekt been in op techbedrijven
Per decreet wil president Trump techbedrijven als Twitter, Google en Facebook aanpakken. Hun bijzonder lucratieve wettelijke uitzonderingspositie wordt van alle kanten onder vuur genomen. Niet alleen door Trump.

Musis en Stadstheater directeur Hans Verbugt.  Beeld Sanne Zurné
Musis en Stadstheater directeur Hans Verbugt.Beeld Sanne Zurné

Arnhem had een rijk cultureel leven, tot de coronacrisis. Hoe gaat de stad wederopstaan?
Cultuur wordt in Arnhem gekoesterd, maar de middelen zijn beperkt. ‘Ik heb ook 10 miljoen tekort op de jeugdzorg.’

Aaf leest sterren: Een teek ‘op het randje’ en mondkapjes van Jorik
Aaf Brandt Corstius belicht twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Ze las de kop ‘Frank Dane vindt teek op nogal intieme plek op zijn lichaam’ en kon het niet laten om te klikken. En zouden Lil’ Kleine en Jaimie Vaes elkaar expres ontvolgen op Instagram?

Meer over