Volkskrant AvondDinsdag 23 juli

Volkskrant Avond: Succes ‘Dude of Downing Street’ Johnson staat of valt met afronden Brexit | Wat doet extreme warmte met ons lijf?

Boris Johnson is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Beeld AFP
Boris Johnson is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Succes ‘Dude of Downing Street’ Johnson staat en valt met afronden Brexit
Hoe gaat Boris Johnson als premier zijn doelen – waaronder het eindelijk voor elkaar krijgen van de Brexit – bereiken?Zijn overwinningsspeech gaf alvast een aantal aanwijzingen.

Een icoon van de huisinrichting verdwijnt: Ikea stopt in Nederland met papieren catalogus
Een icoon van de huisinrichting verdwijnt: de 4,2 miljoen Nederlandse leden van de Ikea Family zullen niet langer de jaarlijkse papieren catalogus op de mat krijgen.

Wat heeft de Russische luchtmacht te zoeken in de buurt van Zuid-Korea?
Zuid-Koreaanse F-16’s hebben dinsdag honderden waarschuwingsschoten afgevuurd richting een Russisch legervliegtuig dat het Zuid-Koreaanse luchtruim zou hebben geschonden bij twee omstreden eilandjes. Probeert Moskou zijn invloedssfeer uit te breiden?

De Zuid-Koreaanse Dokdo-eilanden, die door Japan de Taeshima-eilanden genoemd worden. Beeld REUTERS
De Zuid-Koreaanse Dokdo-eilanden, die door Japan de Taeshima-eilanden genoemd worden.Beeld REUTERS

Syriëgangers krijgen jarenlange celstraf, onder meer voor plegen oorlogsmisdrijven
De Syriëgangers Oussama A. (24) uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag achtte dinsdag bewezen dat zij in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS. A. is bovendien als eerste Syriëganger veroordeeld voor het plegen van oorlogsmisdrijven.

Wetenschappers bezorgd over ‘te gemakkelijk’ melatoninegebruik onder jonge tieners
Een op de zeventien jonge tieners gebruikt wekelijks melatoninepillen tegen slaapproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Slaapwetenschappers reageren bezorgd: de pillen worden gemakkelijk verkeerd gebruikt en de langetermijneffecten zijn onbekend.

Video van de dag

Heren, in een korte broek op kantoor verschijnen, kan niet overal. Maar denk je nu na de zoveelste snikhete dag: goh, ik zou mijn benen toch een keer willen ontdoen van dat vermaledijde stukje stof. Ga er dan voor – en wel met deze tips.

Vanavond op televisie

In Heat zijn Robert de Niro en Al Pacino – die eerder nooit samen in één scène speelden – elkaars tegenpolen en gelijken: De Niro een dief die een grote overval pleegt, Pacino de politieman die op hem jaagt. De diepgang van de personages gaat allerminst ten koste van de fantastische beeldvoering en adembenemende actiescènes (SBS 9, 20.30 uur). Of kijk de hypergestileerde stripverfilming 300 – zo subtiel als een sloopkogel, maar dat is precies de bedoeling (Veronica, 22.00 uur). Meer tips vindt u hier.

Opinie

Vijandbeelden door nationalistische berichtgeving zijn de oorzaak van discriminatie bij politie
Alleen door vergaande professionalisering kan het politiekorps worden verlost van discriminatie, zowel in- als extern.

Agenten met een migratie-achtergrond op straat in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Agenten met een migratie-achtergrond op straat in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Aanraders van de redactie

Wat doet extreme warmte met ons lijf?
De warmte vergt nogal wat van ons inwendige koelsysteem, dat ons lichaam op 37 graden probeert te houden. Hoe functioneert ons lijf bij oplopende buitentemperaturen? Een anatomische les door Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc.

Is er sprake van een zorgwekkende ontwikkeling omtrent verdrinkingsdoden? CBS cijfers vertellen een geruststellend verhaal
Er waren dit weekend meerdere verdrinkingsdoden te betreuren. Is er sprake van een zorgwekkende ontwikkeling? Op het Wassenaarse strand doet niets herinneren aan de tragische gebeurtenis.

Het is bevreemdend om te horen hoe alleen Monica Lewinsky ervoor stond
In de documentaireserie The Clinton Affair is te zien hoe Monica Lewinsky, gebonden door haar zwijgplicht, alleen maar kon toezien hoe de wereldberoemde affaire haar naam kreeg. Daar komt nu verandering in.

Monica Lewinsky en Bill Clinton in 1998.  Beeld Getty Images
Monica Lewinsky en Bill Clinton in 1998.Beeld Getty Images

China’s drie c’s: controle, controle, controle
Max Pam gaat zijn abonnement bij KPN opzeggen. Het telecombedrijf doet zaken met het Chinese Huawei. Verontrustend want Huawei mag dan in naam geen staatsbedrijf zijn, de Chinese staat kan als het erop aankomt alle data waar Huawei over beschikt opvragen. ‘Het leidende principe bij het monitoren van haar eigen burgers is samen te vatten in China’s drie c’s: controle, controle, controle.’

Chinese oud-premier Li Peng, bijgenaamd de ‘Slager van Beijing’, overleden
Saai maar degelijk, zo had de Chinese premier Li Peng de geschiedenis kunnen ingaan. Maar door zijn meedogenloze opstelling tijdens de studentenprotesten van 1989, staat hij voor eeuwig bekend als de ‘Slager van Beijing’. Li Peng overleed maandag op 90-jarige leeftijd, zo maakten Chinese staatsmedia dinsdag bekend.

In de appgroep liet ik een filmpje van Noerejev zien. Niemand leek te weten wie hij was of wilde dat weten
Sarah Sluimer liet haar vrienden een filmpje zien van balletdanser Rudolph Noerejev. Niemand bleek te weten wie hij was of wilde dat weten. ‘Als zelfs voor mijn millennialvrienden superster Noerejev, de populairste en spannendste balletdanser ooit, staat voor vaag, moeilijk en lachwekkend, hoeven de populisten zich geen enkele zorgen te maken om de zo gevreesde linkse elite. Die vreten zichzelf wel op.’

Meer over