Volkskrant AvondZondag 18 augustus

Volkskrant Avond: Straten van Hongkong weer vol met betogers tegen groeiende invloed China | Zwientie tikken in 2019, kan dat nog wel?

Redactie
Massaal protest in Victoria Park tegen de uitleveringswet die het mogelijk maakt verdachten uit te zetten naar China en de groeiende macht van Beijing in het semiautonome Hongkong. Beeld Reuters / Thomas Peter
Massaal protest in Victoria Park tegen de uitleveringswet die het mogelijk maakt verdachten uit te zetten naar China en de groeiende macht van Beijing in het semiautonome Hongkong.Beeld Reuters / Thomas Peter

Vandaag belangrijk

Straten van Hongkong weer vol met betogers tegen groeiende invloed China
Na de eerste massale demonstraties in Hongkong, toen een miljoen mensen kwamen opdagen, werden de betogingen de laatste weken kleiner en gewelddadiger. Maar zondag waren er weer enorme aantallen mensen op de been en bleef het vreedzaam.

Laagste werkloosheid ooit, maar in de Nederlandse auto-industrie gaan duizenden banen verloren
De Nederlandse economie groeit, ondanks economische krimp in Duitsland. Alleen de malaise in de Duitse auto-industrie laat zich ook voelen in Nederland. Toeleveranciers kijken inmiddels noodgedwongen uit naar andere afzetmarkten.

Schip met migranten voor Italiaanse kust wijst hulp Spanje af: wegens noodsituatie aan boord geen tijd meer
De Spaanse regering heeft aangeboden het schip van de Spaanse hulporganisatie Open Arms toe te laten in de haven van Algeciras. Het schip, met ruim honderd migranten aan boord die uit de Middellandse Zee werden opgepikt, ligt al dagen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Open Arms liet vrijwel meteen weten niet in te kunnen gaan op het aanbod, vanwege de noodsituatie aan boord. De reis naar Spanje zou te lang duren.

Ultrarechts marcheert door Amerikaanse stad Portland, maar gevreesd geweld blijft uit
De politie heeft zaterdag dertien mensen opgepakt bij betogingen van ultrarechtse groeperingen en antifascistische tegendemonstranten in Portland in de Amerikaanse staat Oregon. Maar een veldslag waarvoor de autoriteiten vreesden bleef uit. Wel nam de politie tal van wapens, zoals ijzeren staven en knuppels, in beslag.

Brand legt krottenwijk in Bangladesh in as: duizenden mensen dakloos
Duizenden, misschien zelfs ruim tienduizend mensen zijn dakloos geraakt door een enorme brand in een krottenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het vuur brak vrijdagavond laat uit in de noordelijke wijk Mirpur en verspreidde zich razendsnel. Volgens de brandweer werden zeker tweeduizend hutjes in de as gelegd.

De documentaire Woodstock: Three Days That Defined A Generation is vanavond op tv.  Beeld filmbeeld
De documentaire Woodstock: Three Days That Defined A Generation is vanavond op tv.Beeld filmbeeld

Vanavond op tv

In Zomergasten (NPO2, 20.15 UUR) toont schrijver en filosoof Maxim Februari onder meer beelden uit de documentaire National Bird, over de gruwelijke impact van Amerikaanse drone-aanvallen, en uit de docu The Wolfpack, over zes broers die hun hele jeugd niet buiten kwamen. Op Canvas een andere documentaire: Woodstock: Three Days That Defined A Generation (22.05 UUR). Daarin is de muziek van het beroemde festival, dat 50 jaar geleden plaatsvond, maar bijzaak; het ging om het gevoel onder gelijkgestemden te zijn. Of zoals een van de bezoekers zei: ‘Als 400 duizend mensen hier samen kunnen zijn zonder geweld of conflicten, dan kunnen we de wereld ook veranderen.’ Bekijk onze complete tv-selectie hier.

Opinie

Kies alternatieven voor dwang in de psychiatrie
Luister naar de suggesties van zorgspecialisten om dwangmaatregelen een halt toe te roepen, betoogt onderzoeker Stefan Gaillard.

Het Open NK Zwientie Tikken, kan dat in 2019 nog wel? Beeld Marcel van den Bergh
Het Open NK Zwientie Tikken, kan dat in 2019 nog wel?Beeld Marcel van den Bergh

Aanraders van de redactie

Zwientie tikken in 2019, kan dat nog wel? ‘Ik zie geen varken dat stress heeft’
Terwijl in Luttenberg voor de 35ste keer het kampioenschap zwientie tikken wordt gehouden, vinden dierenbeschermers dat het evenement op het lijstje met achterhaald erfgoed mag. ‘Dieren gebruiken voor spelletjes is niet meer van deze tijd.’

De Texelse Bierbrouwerij stroomt met 4 miljoen liter Skuumkoppe langzaam richting het buitenland
Vijftien jaar geleden hadden ze drie man in dienst. Inmiddels heeft de Texelse Bierbrouwerij 83 werknemers. Vooral de speciaalbieren Skuumkoppe, Vuurbaak of Noorderwiend doen het goed op het vasteland. ‘De smaak van bijvoorbeeld een Skuumkoppe roept voor altijd een vakantiegevoel op.’

Alle hoop is gevestigd op Mindar: de robotmonnik die het boeddhisme in Japan moet redden
Er is behoorlijk wat verbeeldingskracht voor nodig om in Mindar een nieuwe Boeddha te zien. Toch heeft een Japans klooster al zijn hoop op de robotmonnik gevestigd. Die moet de jongeren weer naar de tempel zien te verleiden.

‘Het giftige discussieklimaat maakt dat ik minder rouwig ben dat dit mijn laatste column is’
René Cuperus spreekt in zijn laatste column voor de Volkskrant zijn ongenoegen uit over het geperverteerde debatklimaat. ‘Ik betrap me er soms op blij te zijn dat mijn column niet op de sociale media is terechtgekomen. Scheelt weer bagger die je over je heen kunt krijgen.’

De Volkskrant test vegaburgers. Welke van de 82(!) is het lekkerst?
Wat maakt een vegaburger lekker? Nepbloed in elk geval niet. Wat wel werkt: paneermeel, herkenbare ingrediënten en ook, logisch, kaas.

‘Door korstmos ontdekte ik dat de wereld uit nog eindeloos veel meer bestaat dan ik dacht’
Columnist Laura van der Haar trakteerde zichzelf op een nieuwe hobby: mos. Met de Veldgids korstmossen beleefde ze zelfs eentonig lelijke straten in de regen als een avontuur. ‘Ook al zie ik alleen nog maar het verschil tussen de groene, rode en gele korstmosjes, het is al heel wat om korstmos te kunnen roepen in plaats van gewoon mos.’

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over