NieuwsbriefVolkskrant avond

Volkskrant Avond: Stef Blok opnieuw door het stof om Suriname-uitspraken | Aretha Franklin, voor altijd de Queen of Soul (1942 - 2018)

Goedenavond. Zangeres Aretha Franklin is overleden - zelden was een eretitel zo gepast als voor de Queen of Soul. Lees hier het postuum van de grootste zangeres van haar tijd. Ook in uw avondnieuwsbrief: Stef Blok gaat opnieuw door het stof voor zijn omstreden Suriname-uitspraken, maar Rutte ook?

Redactie
Op 5 april 1969 in The Andy Williams Show. Beeld NBC via Getty Images
Op 5 april 1969 in The Andy Williams Show.Beeld NBC via Getty Images

Vandaag belangrijk

Stef Blok ondanks spijtbetuiging weer door het stof voor omstreden uitlatingen
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is donderdag opnieuw door het stof gegaan voor zijn omstreden uitlatingen over de multiculturele samenleving. Die uitspraken had hij gedaan tijdens een besloten bijeenkomst in juli. ‘Mijn woorden zijn op geen enkele manier bedoeld als vrijbrief voor racisme of uitsluiting’, aldus de VVD’er.

Een topbaan met veel tegenwind: deze uitdagingen staan de nieuwe ceo van Air France-KLM te wachten
Ben Smith wordt de nieuwe ceo van Air France-KLM. Hij staat voor het zwaarste karwei uit zijn carrière: het rommelt intern en de buitenwereld heeft vele boze gezichten. De belangrijkste tegenstrevers in zes portretten.

Ben Smith. 
 Beeld Getty Images
Ben Smith.Beeld Getty Images

Nederland wil scherpere normen voor rubberkorrels voor kunstgras op sportvelden
Nederland wil een scherpere Europese norm voor schadelijke stoffen in rubberkorrels die worden gebruikt in kunstgras op sportvelden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daartoe een voorstel gedaan bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen ECHA.

OM onderzoekt mogelijk seksueel misbruik binnen Jehova’s Getuigen
Het Openbaar Ministerie onderzoekt negen gevallen van mogelijk seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Video van de dag

Wie staan er toch onder die Friese vlag, die haast op alle grote rockfestivals van Europa te spotten is? Dat zijn dus de leden van de Frisian Party Zone, en voor wie zich afvraagt waar het feestje is, dat is daar, onder die wapperende hartjes. Pardon, pompeblêden.

Vanavond op tv

In zijn nieuwe boekenprogramma Moby Dick ontvangt Matthijs van Nieuwkerk theatermaker Diederik van Vleuten en zuster Holkje van der Veer. Welke verhalen hebben hun leven beïnvloed? (NPO1, 22.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Aretha Franklin, de Queen of Soul, overleden (1942-2018)
Zelden was een eretitel zo gepast als die van zangeres Aretha Franklin, die donderdag in Detroit in het bijzijn van haar naasten overleed aan de gevolgen van kanker. Het overlijden werd door een woordvoerder van de zangeres bevestigd aan persbureau AP. Ze was beslist de Queen of Soul, de grootste zangeres van haar tijd, van wie de hoogtijdagen plaatsvonden tussen 1967 en 1970. Ze werd 76 jaar.

Groeiende economie stelt kabinet voor dilemma: dividendbelasting afschaffen wordt nóg duurder
De Nederlandse economie blijft groeien, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Wat betekenen deze voor de plannen van het kabinet, en voor de portemonnee van de burger?

Eten van de toekomst op Lowlands: de kaviaar bij de blini is van zeewier
Wat zullen we eten in 2050? Worden het biefstukken uit de kweekreactor, insectenburgers en door robots geteelde sla? Of groente uit eigen streek, steak tartare van watermeloen en stoofpot van vleesvervanger?

Restaurant van de toekomst Brasserie 2050 op Lowlands. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Restaurant van de toekomst Brasserie 2050 op Lowlands.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen
Omdat ook de naoorlogse Nederlandse popcultuur een geschiedschrijving verdient: 100 voorwerpen uitgekozen, belicht en verklaard. Een lijst die lekker langzaam groeit. Aflevering 59: de gekleide asbak.

Geldvraag: Heb ik als gewoon geval een testament nodig?
Ik ben een doorsnee vrouw: getrouwd, twee kinderen, eigen woning, redelijk gevulde spaarrekening, maar niet rijk. Ik heb geen testament en mijn vrienden zeggen dat ik dat ook niet nodig heb. Klopt dat?

Aaf kreeg buikgriep op de camping. Dat was precies zo erg als het klinkt
Op de kleine camping in Italië waar Aaf met haar gezin stond, kwam een gezin met buikgriep aan. Een van hun gezinsleden raakte een kraan in het wc-hok aan. En toen had de hele camping buikgriep.

Meer over