Volkskrant Avondwoensdag 6 november

Volkskrant Avond: Stakende leraren nemen boeren als voorbeeld: ‘Waarom zouden wij verkeer niet hinderen?’ | Paddestoelen plukken in het bos: in Polen zelfs populair bij de Insta-generatie

Leraren demonstreren op de Rotterdamse Erasmusbrug. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Leraren demonstreren op de Rotterdamse Erasmusbrug.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Stakende leraren nemen boeren als voorbeeld: ‘Waarom zouden wij verkeer niet hinderen?’
Rotterdamse leraren marcheerden woensdag over de Erasmusbrug voor meer onderwijsgeld. De actiebereidheid lijkt groot. ‘De boeren rijden met al die tractoren naar het Malieveld. Waarom zouden wij hier dan niet heel even het verkeer kunnen hinderen?’

Verdachte situatie Schiphol; bemanning en passagiers uit vliegtuig gehaald
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt een verdachte situatie in een vliegtuig op Schiphol. Meerdere hulpdiensten zijn uitgerukt naar Schiphol. Er is opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij ‘een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking’.

OM eist celstraffen tegen 67 bezetters varkensstal Boxtel
Het Openbaar ministerie heeft woensdagmiddag een onvoorwaardelijke celstraf van één week geëist tegen alle 67 actievoerders die in mei tien uur lang een varkensstal in Boxtel bezetten.

Zeventien doden bij aanval Islamitische Staat op grensovergang Tadzjikistan
De Tadzjiekse grenspolitie heeft dinsdagnacht bij het afweren van een aanval door strijders van Islamitische Staat vijftien van de aanvallers gedood. Dat melden Tadzjiekse autoriteiten. Eén politieman en een grenswacht kwamen om het leven.

‘Aanslag op advocaat mogelijk gerelateerd aan failliete sportschool’
De aanslag op advocaat Philippe Schol heeft mogelijk te maken met het faillissement van een sportschool in Hengelo, waarin de woensdagochtend neergeschoten Enschedeër optrad als curator. Schol verdacht de eigenaar van Olympic Gym ervan dat hij zijn sportschool gebruikte als witwasvehikel voor drugswinsten. De Duitse politie doet momenteel onderzoek naar dit scenario.

Chef van VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnenop non-actief gesteld
De chef van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA is op non-actief gesteld in verband met een onderzoek naar machtsmisbruik. De Zwitser Pierre Krähenbühl heeft formeel slechts een ‘stap opzij gezet’ zolang het onderzoek niet is afgerond. De VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft al wel een ‘interim’-manager benoemd, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Video van de dag

Wat doet deze verpleegster in haar eentje?
Het gaat hard tegen hard tijdens de protesten in Santiago. Het was even zoeken waar deze verpleegster op de foto precies staat, maar nu snapt fotodetective Hans Aarsman waarom zij als enige haar handen in de lucht heeft.

Vanavond op teleivisie

Jan Wolkers’ Turks Fruit bestaat vijftig jaar en dat wordt gevierd met een door Arnon Grünberg gepresenteerd tweeluik (50 jaar Turks Fruit, NPO 2, 20.25 uur). In Andere Tijden blijkt de discussie over vaccineren van alle tijden: in 1957 wordt het rijksvaccinatieprogramma opgericht, in de jaren negentig gevolgd door de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NPO 2, 21.20 uur). Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Opinie

Onderste steen moet boven bij misleiding van Kamer inzake Irak
Minister Bijleveld mag door, maar zij heeft rond de burgerslachtoffers nog veel vragen te beantwoorden.

Aanraders van de redactie

Vijf redenen waarom beurzen wereldwijd records breken
Het negativisme over de economie heeft plaatsgemaakt voor positivisme op de beurs. De recessievrees die het hele jaar de financiële markten in zijn grip had, is enigszins weggeëbd. Beurzen breken wereldwijd records. Wat duwt de koersen omhoog?

Beurshandelaren op de New York Stock Exchange maandag. Ook op Wall Street werden deze week records gebroken. Beeld AFP
Beurshandelaren op de New York Stock Exchange maandag. Ook op Wall Street werden deze week records gebroken.Beeld AFP

Is de studentikoze politicus Íñigo Errejón de nieuwe belofte van Spanje?
De Spanjaarden moeten zondag opnieuw naar de stembus: de vierde keer in vier jaar tijd. De reden: linkse partijen komen maar niet tot een regering. Critici spreken van puberaal gedrag. Politicus Íñigo Errejón is een nieuwe partij begonnen. Wat heeft hij de kiezer te bieden?

Is Ajax ‘genaaid’ door de scheidsrechter, of valt het wel mee?
Ajax voelde zich dinsdag ‘genaaid’ door de arbitrage, na de 4-4 tegen Chelsea. Is dat terecht, of is het de teleurstelling van de club die een voorsprong van 4-1 verspeelt?

Paddestoelen plukken in het bos: in Polen zelfs populair bij de Insta-generatie
Het is een Poolse traditie, maar verre van ouderwets. Elke herfst trekken mensen massaal het bos in om paddestoelen te zoeken. Óók hippe jonge stedelingen.

Piotr Malecki en Anna Malecka tijdens het plukken van paddestoelen in de buurt van Lochow, Polen.  Beeld Maciek Nabrdalik / VII
Piotr Malecki en Anna Malecka tijdens het plukken van paddestoelen in de buurt van Lochow, Polen.Beeld Maciek Nabrdalik / VII

Wat gaan we op het IDFA zien? Twaalf tips van onze recensenten
Donderdag begint de kaartverkoop van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, waar dit jaar ruim driehonderd documentaires te zien zijn. De Volkskrant geeft alvast wat tips om in de stemming te komen.

The Report is een van de beste én meest waarheidsgetrouwe politieke thrillers van de laatste tijd ★★★★☆
Het zijn de politieke mechanismen, uitgelicht door een scherp scenario en sterk acteerwerk, die The Report zo boeiend en beklemmend maken.

Meer over