Volkskrant AvondWoensdag 18 december

Volkskrant Avond: Staatssecretaris Snel laat bij vertrek een onheilspellende boodschap na | Wat u moet weten over het impeachmentproces van Donald Trump

Staatssecretaris Menno Snel van financiën tijdens de schorsing van het debat in de Tweede Kamer over het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond kinderopvangtoeslagen. Beeld
Staatssecretaris Menno Snel van financiën tijdens de schorsing van het debat in de Tweede Kamer over het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond kinderopvangtoeslagen.

Vandaag belangrijk

Staatssecretaris Snel laat bij vertrek een onheilspellende boodschap na
Het vertrek van staatssecretaris van Financiën Menno Snel was in de Haagse logica onvermijdelijk, maar vooralsnog schieten de gedupeerden er weinig mee op. Ook het kabinet houdt kopzorgen: wie moet de ontspoorde Belastingdienst nu in het gareel krijgen?

Waarom gaan de boeren toch door met demonstreren na afspraken met kabinet?
Het moest een actiedag worden waarbij alle vorige acties zouden verbleken, had voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force aangekondigd. Op tientallen plekken in Nederland doken woensdag boeren op met hun tractoren – van binnensteden tot snelwegen, van chemiebedrijven tot distributiecentra van supermarkten, van het mediapark in Hilversum tot de Amercentrale in Geertruidenberg.

Frans Hals Museum staat op omvallen, gemeente Haarlem springt bij
Gemeente en museum steggelen al jaren over tekort.

Homo erectus stapte nog lang rond op Java
Nog tot zo’n 100 duizend jaar geleden leefden er oermensen van de soort Homo erectus op Java. Het is zelfs denkbaar dat van de ‘rechtopgaande mens’ dna terug te vinden is bij de huidige inwoners van Indonesië.

Reconstructie van Homo erectus in Naturalis Beeld Raymond Rutting
Reconstructie van Homo erectus in NaturalisBeeld Raymond Rutting

Vanavond op televisie

Geena Davis speelt een tevreden huisvrouw met geheugenverlies, die ontdekt dat ze vroeger een veel gevaarlijker bestaan had. Een louche tak van de geheime dienst wil haar voorgoed uitschakelen en ze slaat op de vlucht met schnabbeldetective Mitch (Samuel L. Jackson) in The Long Kiss Goodnight (Veronice, 20.30 uur). Op NPO 1 begint om 20.35 uur het NOCNSF Sportgala, tijdens een feestelijke ceremonie worden de sportman en -vrouw van het jaar geëerd. Meer tips voor een geslaagde avond voor de buis zijn hier te lezen.

Opinie

Het enige waar het Snel aan ontbrak, was het nodige inlevingsvermogen
Het vertrek van Menno Snel heeft slechts nut als zijn opvolger nu het toeslagenstelsel op de schop neemt.

Video van de dag

De Noord-Ierse partijleider Michelle O’Neill stapt chic gekleed uit een caravan, met gebakjes in haar handen. Voor wie zijn die bedoeld — er zit tenslotte niemand in de caravan? Het is een strategische zet, ziet fotodetective Hans Aarsman.

Aanraders van de redactie

Wat u moet weten over het impeachmentproces van president Trump
Een telefoontje van de Amerikaanse president Donald Trump aan zijn Oekraïense collega kan hem zijn presidentschap kosten. Wat besprak Trump met Zelenski? Is er sprake van een serieuze schending van de wet door de president? En wat is impeachment eigenlijk?

Stem op de beste films en series van het jaar
Kies op deze pagina’s uw favoriete films en series van het jaar (en maak daarmee ook nog eens kans op een van de vijf Cinevillepassen).

De nieuwe versie van Apocalypse Now is de ultieme oorlogshallucinatie ★★★★★
De belangrijkste reden om Apocalypse Now Final Cut te gaan zien, is de spectaculaire restauratie van geluid en kleur: ‘De verbluffende, ongekend contrastrijke kleurpracht van deze nieuw kkopie maakt het zien van Apocalypse Now nog nadrukkelijker een trip, een koortsdroom, een oorlogshallucinatie.’

Het jaar door de ogen van huisfotograaf Marcel van den Bergh
Marcel van den Bergh fotografeert al 28 jaar voor de Volkskrant. Met zijn bijzondere blik weet hij grote en kleine gebeurtenissen uit het nieuws te belichten. Om te weten wat hem beroert als fotograaf, vertelt hij over de totstandkoming van tien van zijn foto’s uit de Weekkalender van 2020.

Een man geeft zijn auto eens een grondige schoonmaakbeurt. Beeld Marcel van den Bergh
Een man geeft zijn auto eens een grondige schoonmaakbeurt.Beeld Marcel van den Bergh

Dit zijn de 40 beste albums van 2019
Het muzikale jaar zat vol magische pop, opgewekte dance, barokke pianoakkoorden en duistere, grommende elektronische tracks. En iets van eeuwigheid. Dit zijn de albums van 2019 die we willen blijven luisteren.

Minireconstructie: zo verliep de laatste avond van Zihni Özdil als Kamerlid
Voor zijn laatste rubriek van het jaar moet één Haags verhaal nog verteld worden, stelt Ariejan Korteweg. Een verhaal waarin hijzelf onbedoeld een hoofdrol speelt, en dat allemaal begon met een telefoontje van Zihni Özdil.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over