NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Sport-app toont gegevens militairen en geheim agenten | Hoe maken we onze steden hittebestendig?

Goedenavond. De reddingsactie om een groep Thaise voetballers en hun trainer te redden uit een grot waar ze al zestien dagen vastzitten is begonnen, en met succes: de eerste jongens zijn bevrijd. Verder in deze nieuwsbrief: hoe via sport-app Polar de gegevens van militairen en geheim agenten openbaar zijn geworden, en neem echt even de tijd voor onze video met Henny Vrienten, die al 22 jaar verantwoordelijk is voor de liedjes in Sesamstraat en Het Klokhuis.

Redactie
Reddingswerkers in Thailand proberen een voetbalteam dat al dagenlang vastzit in een grot te redden. Beeld Photo News
Reddingswerkers in Thailand proberen een voetbalteam dat al dagenlang vastzit in een grot te redden.Beeld Photo News

Vandaag belangrijk

Vier jongens gered uit Thaise grot, reddingsactie gaat maandag verder
Duikers zijn er zondag in geslaagd vier jongens te redden uit de Thaise grot waar ze meer dan twee weken vastzaten. De reddingsoperatie wordt maandag hervat. Nog acht voetballertjes en hun trainer bevinden zich in de grot waar ze waren overrompeld door snel stijgend water.

Peter Sagan profiteert van valpartij in slotfase en pakt de gele trui
Etappewinst en de gele trui voor Peter Sagan. Hij won de vlakke rit over 182 kilometer van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon. De Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen kwam er niet meer aan te pas, door een valpartij in de laatste kilometers. Lees hieronder het liveblog terug van de tweede etappe.

Sport-app Polar geeft gegevens militairen en geheim agenten bloot
De fitness-app van het Finse bedrijf Polar wordt over de hele wereld door tienduizenden mensen gebruikt. Handig om tijdens het hardlopen de afgelegde afstanden, snelheid en verbruikte calorieën in de gaten te houden. Maar de bijbehorende website van het bedrijf, waarop gebruikers kunnen zien hoe en waar ze gesport hebben, blijkt voor iedereen toegankelijk te zijn.

Buitenlandse investeerders staan in de rij voor Nederlandse fintechbedrijven door spectaculair succes Adyen
Het spectaculaire succes van Adyen zet ook andere fintechbedrijven vol in de schijnwerpers. Buitenlandse investeerders verdringen zich om geld te stoppen in het volgende Nederlandse start-upwonder.

Video van de dag

Henny Vrienten schreef popgeschiedenis als frontman van Doe Maar, maar hij is ook al 22 jaar verantwoordelijk voor de liedjes in Sesamstraat en Het Klokhuis. Terwijl Pino en Ieniemienie op de achtergrond repeteren, interviewden we hem over Harry Bannink, werken met acteurs en zijn kinderliedjesshow in Paradiso.

Vanavond op televisie

Op RTL 7 is de prettig gelikte terugblik op de loopbaan van de beroemde Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda te zien in de film Rush (21.30 uur). Op NPO 3 begint om 21.20 uur B.A.B.S., de comedyserie over Loek Nieuwenhaag, die mensen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijk Stand in de echt verbindt. Meer tips voor een avond televisie staan hier.

Voormalig autocoureur Niki Lauda. Beeld Getty Images
Voormalig autocoureur Niki Lauda.Beeld Getty Images

Morgen in de krant

Woestijnen van beton: hoe maken we onze steden hittebestendig?
Het is al weken opvallend warm in Nederland. Dat leidt tot droogte en vestigt ook de aandacht op een ander probleem: onze steden zijn woestijnen van beton. Wat valt daaraan te doen?

Premier May legt kaarten op tafel: na de Brexit zo dicht mogelijk bij de EU blijven
Eindelijk kwam de Britse premier May vrijdag met haar Brexit-beleid: weg uit de EU maar daarna zal Groot-Brittannië zich wel aan de meeste EU-regels houden. Dat is een gruwel voor de Brexiteers van Boris Johnson, maar die lijken in de hoek gedreven.

Britse premier May heeft haar Brexit-beleid gepresenteerd. Beeld Getty Images
Britse premier May heeft haar Brexit-beleid gepresenteerd.Beeld Getty Images

Iedereen heeft het altijd over zijn lievelingsdier, maar niemand heeft het ooit over zijn meest gehate dier.
Volgens Aaf is het tijd voor verandering, want ze gruwelt van de laatste sprookjesachtige dierentrend: de zwembandeenhoorn. ‘Of, als je hem liever als product wilt zien, de opblaasbare eenhoornzwemband.’

Nederlandse rechters waarschuwen wetgever: ‘Het wietexperiment gaat problemen geven’
De experimenteerwet om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken, is nauwelijks onderbouwd en kan tot allerlei rechtszaken leiden, waarschuwen de Nederlandse rechters. Strafrechter Michiel de Ridder legt uit waarom. ‘Het is voor het eerst dat de strafbaarheid van een delict buiten werking wordt gesteld.’

Kersen zijn sexy: hoe nieuwe rassen de Nederlandse kers aan een comeback helpen
Een Nederlandse akkerbouwer die voor de keus stond om uit te breiden of te stoppen, vond een oplossing: kersen telen. Nu haalt hij 80 procent van zijn omzet uit kersen, de akkerbouw werd een bijverdienste. Hoe kan dat?

Hoewel hij het liever niet meer doet, moet Teun van de Keuken toch weer over Marqt schrijven.
De elitesupermarkt verkoopt namelijk gefilterd kraanwater in flessen. ‘Waarom verkoopt de winkel van ‘echt eten’, van puur, eerlijk en verantwoord voedsel deze flauwekul?

Meer over