Volkskrant avondmaandag 21 oktober

Volkskrant Avond: Speaker Bercow zit Boris Johnson weer dwars in Brexit-saga: geen stemming over Brexitakkoord | De wolf is terug, en deze honden moeten de schapen beschermen

Nadat Johnson Brussel met tegenzin een uitstelbrief naar de EU had gestuurd, verzocht hij nu alsnog over zijn akkoord te gaan stemmen. Zoals te verwachten hield Bercow dat tegen. Beeld AFP
Nadat Johnson Brussel met tegenzin een uitstelbrief naar de EU had gestuurd, verzocht hij nu alsnog over zijn akkoord te gaan stemmen. Zoals te verwachten hield Bercow dat tegen.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Speaker Bercow zit Boris Johnson weer dwars in Brexit-saga
Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft maandag opnieuw de hoofdrol opgeëist in het Brexit-debat. ‘Mr Speaker’ stond de regering-Johnson niet toe om kamerleden nogmaals te laten stemmen over het akkoord dat Londen met de EU heeft gesloten.

Staalconcern Tata Steel voert forse bezuinigingen door, zal leiden tot banenverlies
Tata Steel voert zijn reorganisatieplannen in Europa op en verwacht dat dat zal leiden tot banenverlies. Dat bevestigt het staalconcern, zonder op bedragen en concrete doelstellingen in te gaan. Bij het voormalige Hoogovens moet volgens NH Nieuws op basis van een interne memo zeker 170 miljoen euro worden bezuinigd op de personeelskosten.

Vader gezin Ruinerwold blijft langer vastzitten
De vader die zich met zijn zes kinderen jarenlang terugtrok in een boerderij in Ruinerwold blijft zeker twee weken langer in voorlopige hechtenis. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland maandagmiddag bekend.

Ondanks dreigende kortingen blijft Nederland wereldkampioen pensioen
Het Nederlandse pensioenstelsel ligt onder vuur, maar is toch weer uitgeroepen tot beste ter wereld. Zijn wij nou zo goed, of is de rest zo slecht?

Koerden bekogelen en beschimpen vertrekkende Amerikaanse militairen
Woedende Koerden bekogelden Amerikaanse troepen met aardappelen en tomaten toen die zich maandag terugtrokken uit het noorden van Syrië richting de grens met Irak. De Koerden voelen zich verraden door de Amerikanen met wie zij tegen de terreurgroep Islamitische Staat vochten.

Initiatiefnemers cannabisproject eisen voor de rechter dat ABN Amro hun een betaalrekening verstrekt
De wietpioniers van Project C en ABN Amro stonden maandag voor de rechter omdat ze van de bank geen betaalrekening krijgen. Daardoor loopt hun deelname aan het overheidsexperiment voor gereguleerde wietteelt vertraging op.

Video van de dag

Wie bepaalt welke emoji’s we wel en niet mogen gebruiken? Bestaat er ook een jongerentaal in gebarentaal? Op dit moment vindt onze wetenschappelijke talkshow plaats over hoe snel onze taal verandert. Met onder andere boeiende wetenschappers, een flitscollege hiphoptaal en een emoji-quiz. Volg het via de livestream.

Tv-tips

In 2Doc: leve de organen onderzoekt filmmaker Frans Bromet welke haken en ogen er zitten aan de Wet op de orgaandonatie, die volgend jaar van kracht gaat. Met de wet wordt iedereen na overlijden potentieel orgaandonor, tenzij je aangeeft dat je niet wilt (NPO 2, 20.55 uur). Of kijk het op feiten gebaseerde drama Erin Brockovich, waarin een alleenstaande moeder een baan krijgt op een advocatenkantoor en op een gigantisch milieuschandaal stuit. Voor de rol werd Julia Roberts met een Oscar bekroond (RTL 8, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Turkse interventie in Syrië toont het failliet van de Navo
De waarden van de Navo worden door Turkije te grabbel gegooid. Op termijn kunnen de Koerden wellicht beter toetreden tot dit bondgenootschap, betoogt journalist en auteur Michiel Hegener.

Aanraders van de redactie

De wolf is terug in Nederland, en deze honden moeten de schapen daartegen beschermen
Wolven hebben in Nederland dit jaar al 55 schapen doodgebeten. Schapenherders experimenteren nu met een Roemeense oplossing: kuddewaakhonden. ‘Ik zou maar niet over het hek stappen.’

Schaapherder André Kühn met zijn Pyrenese berghond die waakt over zijn kudde. Beeld Marcel van den Bergh
Schaapherder André Kühn met zijn Pyrenese berghond die waakt over zijn kudde.Beeld Marcel van den Bergh

PvdD-leden eisen partijcongres: ‘Royement was truc om voorzitter weg te sturen’
Het bestuur van de Partij voor de Dieren moet zich verantwoorden voor het royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel. Dat vindt een groep van vijftig bezorgde PvdD-leden, die het bestuur via een petitie wil dwingen om een congres te organiseren. Melinda Hutters (23) is hun woordvoerder.

Van broers tot geliefden: de intense verhouding tussen cabaretier en technicus
De technicus van de cabaretier fungeert vaak ook als klankbord en chauffeur. Het kan een broer zijn of een geliefde: allen maken ze de hoogste pieken en de diepste dalen in het theater mee.

Andy Murray speelt op topniveau mét kunstheup. Maar hoe moet dat op lange termijn?
De miraculeuze comeback van Andy Murray mét kunstheup roept vragen op bij orthopedisch chirurgen. Nu presteert hij, maar kan hij straks nog voetballen met zijn kinderen?

Jeugdzorgsector dreigt vast te lopen in een bureaucratisch moeras
Nadat de grote Brabantse jeugdzorginstelling Juzt afgelopen zomer in de financiële problemen raakte, gaf Juzt-bestuurder Esther Overweter in de Volkskrant een waarschuwing: ‘Voor andere instellingen dreigt hetzelfde scenario.’ Nu zegt ook zorginkoopcoöperatie Intrakoop na een financieel onderzoek in de sector dat er veel meer jeugdzorginstellingen op omvallen staan.

Bungalowpark Vacantievreugd was van alle ongemakken voorzien
Jarenlang bezocht Sylvia Witteman elke herfstvakantie bungalowpark Vacantievreugd in Zuid-Limburg. Een park dat van alle ongemakken was voorzien. Helaas werd Vacantievreugd vorig jaar gesloten. Bedroefd moest de familie naar een ander vakantiepark, zo eentje zonder ongemakken.

Meer over