Volkskrant AvondMaandag 14 oktober

Volkskrant Avond: Situatie in Noord-Syrië escaleert: Assad zet tegenaanval in / Ouders als aanjager van de YouTube-ambities van hun kind

Redactie
Door Turkije gesteunde Syrische rebellen van het Syrische Nationale Leger zondag in Tal Abyad. Beeld AFP
Door Turkije gesteunde Syrische rebellen van het Syrische Nationale Leger zondag in Tal Abyad.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Situatie in Noord-Syrië escaleert: Assad zet tegenaanval in
In een week tijd is de situatie in het noorden van Syrië volledig geëscaleerd. Terwijl het Turkse leger oprukt, stuurt de Syrische president Assad troepen naar de regio om de tegenaanval in te zetten.

Trump gaf opdracht aan diplomaat om tegenprestatie Oekraïne te ontkennen
Gordon Sondland, een van de diplomaten die werd opgezadeld met de Oekraïense missie, lijkt te hebben geweten van een Amerikaanse tegenprestatie, maar moest dat van Trump ontkennen in een sms-conversatie met collega-diplomaten.

Nederland - Wit-Rusland: Met twee treffers etaleert Georginio Wijnaldum in Minsk zijn complete pakket
Op weg naar het EK valt nog het nodige te verbeteren bij het Nederlands elftal, zoals zondag bleek tegen Wit-Rusland. Maar duidelijk werd ook dat bondscoach Ronald Koeman over meerdere troeven beschikt.

Georginio Wijnaldum scoort voor Nederland tegen Wit-Rusland. Beeld BSR Agency
Georginio Wijnaldum scoort voor Nederland tegen Wit-Rusland.Beeld BSR Agency

‘Dood’ koraal in Middellandse Zee leeft op
Tot hun verrassing hebben wetenschappers waargenomen dat ‘dood’ koraal zich kan herstellen. Een koraalsoort in de Middellandse Zee bleek na funeste opwarming van het zeewater een nieuw leven te kunnen beginnen. Is dit goed nieuws voor het koraal dat overal ter wereld onder druk staat door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing?

Vanavond op tv

Vanavond op NPO 3 de eerste aflevering van de misdaadserie Stanley H. (20.15 uur), over de ‘aardige bankovervaller’ die uitgroeide tot een ongekend gewelddadige drugscrimineel. Regisseur Steven Spielberg en documentairereus Alex Gibney maakten een serie over haat (Why we hate, Discovery, 22.00 uur). We haten om een heleboel redenen blijkt, oneerlijkheid, schaarste, macht kwijtraken, geen macht hebben, uitgesloten worden en meer. Maar, zegt evolutionair antropoloog Brian Hare: ‘haat kun je altijd weer afleren’.

Opinie

Spaanse repressie? Nee, afscheidingspropaganda
Hopelijk laten parlementariërs een petitie om op te komen voor de Catalaanse separatisten links liggen, aldus schrijver Jan Mansvelt Beck.

Aanraders van de redactie

Koerden op het Malieveld: ‘Alleen de bergen zijn onze vrienden’
Ze voelen zich in de steek gelaten, zeggen de Koerdische Nederlanders die zaterdag in Den Haag demonstreerden. Maar daar kregen ze opvallend veel steun van Nederlanders van verschillende achtergronden.

Het komische van een vloekverbod is dat het grondwettelijk niet kan
Verslaggever Margriet Oostveen ging op bezoek bij de burgemeester van de gemeente Molenlanden. Waar begin deze maand een vloekverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is opgenomen. ‘Sla vanuit het noorden de A27 af richting Hoornaar en jawel, meteen een pront bord langs de weg: VLOEKT U OOK TIJDENS EEN SOLLICITATIEGESPREK?’

Ziekenhuisomroep in Hoogeveen geeft de moed niet op: ‘Er is niets mooier dan live zijn’
Ooit waren ze de ideale leerschool voor latere radio-iconen als Edwin Evers en Gijs Staverman. Maar de tijd van de traditionele ziekenhuisomroepen is voorbij. In Hoogeveen blijven de vrijwilligers gedreven, ook nu er zelden nog verzoeknummertjes komen.

Technicus Albert Loots (voorgrond) en presentator Roel Allink (zittend, rechts) in de studio van de Hoogeveense Zieken en Bejaarden Omroep in het Bethesda Ziekenhuis is Hoogeveen. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Technicus Albert Loots (voorgrond) en presentator Roel Allink (zittend, rechts) in de studio van de Hoogeveense Zieken en Bejaarden Omroep in het Bethesda Ziekenhuis is Hoogeveen.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Ook een officiële marathon kan binnen twee uur, voorspelt de manager van Eliud Kipchoge
In ideaal gecreëerde omstandigheden liep Eliud Kipchoge zaterdag een marathon in 1.59.40, twee minuten sneller dan zijn officiële wereldrecord. Het unicum neemt een mentale barrière weg om ook tijdens een normale stadsmarathon onder de twee uur te duiken, gelooft Kipchoges manager Valentijn Trouw.

Ouders als aanjager van de YouTube-ambities van hun kind
Het is makkelijk oordelen over ouders die hun kind op YouTube zetten, maar willen zij niet ook gewoon het beste voor hun kind? Die vraag stelde Doortje Smithuijsen zichzelf tijdens het maken van de documentaire Mijn dochter de vlogger.

Na vele decennia hebben kopieerapparaten over de hele wereld nu hun zin gekregen
Aaf Brandt Corstius trof in de supermarkt een kopieermachinereparateur en constateerde: ‘In mijn leven heb ik zelden een kopieerapparaat aangetroffen dat het deed. Kopieerapparaten in openbare ruimtes doen het sowieso nooit. Er is altijd een storing, geen papier, geen inkt, of alle drie tegelijk.’

Meer over