Volkskrant avondVrijdag 20 september

Volkskrant Avond: ‘Scorebordpolitiek’ leek deze week ver te zoeken in Den Haag | Hoe bestrijden we de georganiseerde drugscriminaliteit?

Lodewijk Asscher (PVDA), Jesse Klaver (Groenlinks) en Lilian Marijnissen (SP) tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Lodewijk Asscher (PVDA), Jesse Klaver (Groenlinks) en Lilian Marijnissen (SP) tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Afscheid van de ‘scorebordpolitiek’, maar voor hoelang?
Een politicus die zich tegen de ‘vieze en vuile’ aspecten van de politiek keert, kan vaak op instemming rekenen. GroenLinks-leider Jesse Klaver deed het deze week. Maar hoe nu verder?

Talkshowhost Eva Jinek maakt overstap naar RTL
Eva Jinek (41) maakt de overstap van de NPO naar RTL. Vanaf januari zal ze bij RTL 4 een latenighttalkshow afwisselen met Beau van Erven Dorens, zoals ze dat nu al om de drie maanden doet met Jeroen Pauw op NPO 1.

‘Stuurman des konings’ ontdeed Beatrix van haar kille imago en hielp Bernhard bij eerherstel
Hans van der Voet, roemrucht ‘stuurman des konings’, is overleden. Dertien jaar lang was hij als directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de rechterhand van Ruud Lubbers en koningin Beatrix. Zo kleurde hij een tijdperk mede in.

Op vakantie met de e-auto: staatssecretaris pleit voor laadpalen aan de Route du Soleil
Nederland gaat het hem weer flikken; het land met het dichtste netwerk van laadpalen ter wereld, wil dat de elektrische automobilist straks ook zonder strubbelingen naar de vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk kan rijden.

Video van de dag

‘Raar’, ‘onsmakelijk’ en ‘pijnlijk voor de nabestaanden’: de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in Den Bosch kon voor de opening op de nodige kritiek rekenen. V-vlogger Lisa ging kijken. Het ging haar niet in de koude kleren zitten.

Vanavond op tv

Het grimmige radicaliseringsdrama Layla M. is een film zoals je ze in Nederland zelden ziet. De Amsterdams-Marokkaanse Layla belandt via haar geradicaliseerde echtgenoot in Jordanië, waar het Syrische strijdtoneel lonkt (NPO 3, 21.20 uur). Het tweeluik Inside the Vatican geeft een uniek inkijkje in de leefwereld van paus Franciscus (BBC 2, 22.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Op de zeepkist: ‘Gelukkig studeer ik in België en weet ik zo de kosten te drukken’
‘Al jaren wordt mijn generatie, de millennials, in allerlei ­media afgeschilderd als lui. Het zou een generatie zijn die alles in de schoot ­geworpen krijgt, niet hard (genoeg) werkt en alleen maar lol wil hebben. Maar ik herken mezelf en mijn omgeving helemaal niet in dat beeld.’

Aanraders van de redactie

De zachte hand of keihard neerslaan: hoe bestrijden we de georganiseerde drugscriminaliteit?
‘Een aanval op de rechtsstaat’, klonk het deze week eensluidend na de moord op advocaat Derk Wiersum. Maar daarna ging de aandacht al snel uit naar de vermeende bron van het onheil: de georganiseerde drugsmisdaad waarin miljoenen omgaan. Hoe kan die het best worden bestreden?

Klanten van een coffeeshop in Tilburg. Beeld Marcel van den Bergh
Klanten van een coffeeshop in Tilburg.Beeld Marcel van den Bergh

Wie is de man die wordt gelinkt aan de moord op advocaat Derk Wiersum?
Ridouan T. slaagde er jarenlang in om onder de radar te blijven. Inmiddels wordt de veronderstelde cocaïnemiljonair internationaal gezocht wegens een reeks liquidaties. Sinds deze week wordt zijn naam ook in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum, al zegt zijn advocaat dat die conclusies te voorbarig zijn. Wie is deze man?

Bestaat de partij van Geert Wilders eigenlijk wel?
De telefoon wordt nooit opgenomen, oud-Kamerleden verdampen en debat binnen de partij is er sowieso niet. Wel zijn er echte kiezers. Maar die maakt het niet uit welke partij hun frustratie verwoordt. Bestaat de PVV eigenlijk wel?

Miep wachtte maandenlang op haar vader. ‘Hij komt wel thuis’, bleef ik zeggen
‘Ik heb gewacht, maanden denkend dat hij thuis zou komen, maar dat is nooit gebeurd.’ Miep Polman (95) is met haar banjo terug op de plek waar ze na de bevrijding wachtte op haar vader, de man die haar had leren spelen. Pas zeventig jaar later kreeg ze antwoord op haar vragen over de dood van ‘haar held’.

Miep Polman-Tummers in Nijmegen met de banjo die ze van haar vader kreeg.  Beeld Rebecca Fertinel
Miep Polman-Tummers in Nijmegen met de banjo die ze van haar vader kreeg.Beeld Rebecca Fertinel

Politisering klimaatkwestie is ook in New York merkbaar en teruggebracht tot typisch Amerikaanse vragen
Miljoenen betogers over de hele wereld voerden vrijdag actie voor het klimaat. Ook in New York, waar maandag de VN-klimaattop wordt gehouden. Een betere plek voor zo’n top is er niet, een slechtere ook niet.

‘Alles is de schuld van Femke Halsema’, een lifehack van jewelste
Deadline niet gehaald? Komt door Femke. Vergeten de bij Bol.com bestelde Pampers Aqua Pure babydoekjes op tijd te betalen? Femke. Loes Reijmer ondekte een lifehack van jewelste. ‘Het is wat simpel, dat geef ik direct toe. Maar de wetteloze jungle van ons huishouden wordt er een stuk overzichtelijker van’.

Meer over