Volkskrant AvondZondag 29 juli

Volkskrant Avond: Schiphols flowmanager moet chaos op ‘zwarte maandag’ voorkomen | Tom Dumoulin: ‘De volgende keer wil ik zeker voor de winst gaan’

Goedenavond. Tom Dumoulin heeft ‘alleen maar enorm respect’ voor de winnaar van de Tour de France, Geraint Thomas. ‘Het resultaat is meer dan waar we op hadden gehoopt’, vertelt een stralende Dumoulin aan de Volkskrant. Verder in uw avondnieuwsbrief: flowmanager Danny moet op de allerdrukste dagen op Schiphol alles in goede banen leiden.

Redactie
Tom Dumoulin. Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant
Tom Dumoulin.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Vaster in het zadel dan ooit: Hun Sen, de absolute, ‘democratisch’ gekozen alleenheerser van Cambodja
De Cambodjaanse premier Hun Sen wordt de onbetwiste alleenheerser over Cambodja. Dat is met de verkiezingen van zondag bezegeld. Volgens velen waren die verkiezingen een farce. Vóór de verkiezingen had Hun Sen de belangrijkste oppositiepartij uitgeschakeld en de oppositieleiders uit Cambodja verdreven. De verkiezingen dienden zondag nog maar één doel: Hun Sen een absoluut mandaat geven.

De Cambodjaanse premier Hun Sen met zijn stembiljet, 29 juli 2018. Beeld EPA
De Cambodjaanse premier Hun Sen met zijn stembiljet, 29 juli 2018.Beeld EPA

Brits rapport: laksheid van bedrijven als Facebook ‘gevaar voor democratie’
Een Britse parlementaire commissie wil dat bedrijven als Facebook en Twitter financieel aangepakt worden als ze onzorgvuldig omspringen met gegevens van gebruikers en misleidend materiaal verspreiden. ‘Onze democratie is in gevaar en het is nu tijd om tot actie over te gaan’, staat in het uitgelekte rapport.

Israël laat 17-jarige Palestijns activiste Ahed Tamimi na acht maanden vrij
Israël heeft zondag de 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi vrijgelaten uit een militaire gevangenis. Omringd door geëmotioneerde familieleden en talrijke journalisten arriveerde ze in haar woonplaats Nabi Saleh op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze bracht eerst een bezoek aan de familie van een door het Israëlische leger doodgeschoten dorpeling.

Ahed Tamimi zondag met haar vader in Nabi Saleh. Beeld AP
Ahed Tamimi zondag met haar vader in Nabi Saleh.Beeld AP

Sunday Times: Qatar voerde lastercampagne voor WK 2022
Het team dat namens Qatar het wereldkampioenschap voetbal van 2022 binnenhaalde, heeft in het geheim een lastercampagne tegen bid-teams van concurrerende landen gevoerd. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times zondag. In e-mails van een klokkenluider zou te zien zijn hoe het bid-team van Qatar in 2010 een pr-bureau en voormalig CIA-agenten betaalde om propaganda te verspreiden over de belangrijkste rivalen, Amerika en Australië.

Tv-tips

Tv-klassieker Zomergasten is weer begonnen, voor het tweede jaar op rij gepresenteerd door Janine Abbring. Haar eerste gast is actrice en theatermaker Romana Vrede. Vorig jaar spraken wij haar in dit uitgebreide interview (NPO 2, 20.15 uur). De Britse Labour-politicus Ed Balls reist naar het diepe Zuiden van Amerika om kennis te maken met de aanhangers van Donald Trump (BBC 2, 22.00 uur) Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Hoe blijf je scherp en origineel als je al zo’n 500 Touretappes hebt gefotografeerd? In deze video neemt sportfotograaf Klaas Jan van der Weij je mee naar de Tourfoto’s die hij het meest koestert én vertelt hij hoe je op het juiste moment op de juiste plek komt.

Morgen in de krant

Tom Dumoulin: ‘Voor dit resultaat had ik getekend’
Hij heeft ‘alleen maar enorm respect’ voor winnaar Geraint Thomas en is superblij met zijn tweede plaats. Tom Dumoulin blikt terug op de Tour de France en kijkt naar volgend jaar. ‘De volgende keer wil ik zeker voor de winst gaan.’

Nectarkroegen helpen zeldzaamste vlinder de hongerzomer door
De extreme droogte dreigt de zeldzaamste vlinder van Nederland de genadeklap te geven. De kleine heivlinder leeft maar op één plek in ons land, het Kootwijkerzand. Daar is alle heide verdord, waardoor de vlinders de hongerdood wacht. Om te voorkomen dat de allerlaatste populatie uitsterft, worden ‘nectarkroegen’ in het natuurgebied geplaatst.

Schiphols flowmanager moet chaos op ‘zwarte maandag’ voorkomen
Schiphol beleeft deze maandag een van zijn allerdrukste dagen van het jaar. Ruim 233 duizend reizigers vertrekken of komen aan op de luchthaven – 50 duizend meer dan op een gemiddelde dag. Op pad met flowmanager Danny van der Wel die alles in goede banen moet leiden. ‘Een kapotte deurkruk kan al de boel in de war schoppen.’

Flowmanager Danny van der Wel in overleg met één van de werknemers op de vloer. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Flowmanager Danny van der Wel in overleg met één van de werknemers op de vloer.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Onder het mes voor de perfécte wenkbrauw
Wie mooi wil zijn moet bloeden, maar dan heb je ook de perfécte wenkbrauw. Het heet microblading en de Volkskrant legt uit hoe het werkt.

Banen, banen, banen: in Zimbabwe gaat het bij de verkiezingen van maandag over de economie
President Emmerson Mnangagwa verkondigt via billboards en posters: ‘Economie vóór politiek’. En: ‘Banen, banen, banen.’ Een Zimbabwaanse versie van Bill Clintons ‘It’s the economy, stupid.’

Een verkiezingsbijeenkomst van de oppositie in Harare. Beeld AP
Een verkiezingsbijeenkomst van de oppositie in Harare.Beeld AP

Alfred Birney hoorde op Kreta sirenen zingen
Schrijver Alfred Birney bezocht in de hete zomer van 1976 Griekenland. 'De maan schitterde vol boven de zee, in de verte flikkerden de lichtjes van Sitia. De wandeling terug leek eindeloos. Ik maakte mijn reisgezel attent op stemmen uit zee. Hij mij op iets anders: een dierlijk gejank onder de massieve heuvelrug.'

Meer over