NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Saoedische vrouwen voor het eerst achter het stuur | Komt vroege uitschakeling van islamitische landen op WK door ramadan?

Goedenavond. Voor het eerst hebben vrouwen in Saoedi-Arabië autogereden zonder de wet te overtreden. ‘Het is ons recht. Eindelijk hebben we het veroverd.’ Verder in uw avondnieuwsbrief: ramadan en het WK zijn geen gelukkige combinatie, vinden islamitische voetballers al dan niet anoniem.

Redactie
Samira al-Ghamdi (47) oefent het autorijden. Beeld EPA
Samira al-Ghamdi (47) oefent het autorijden.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Honderden vogels besmeurd na olielek in Rotterdamse haven

Een lekke bulktanker heeft dit weekeinde een groot deel van het Rotterdamse havengebied vervuild. Met man en macht proberen mensen van dierenwelzijnsorganisaties de honderden met stookolie besmeurde vogels te reinigen. De autoriteiten verwachten nog dagen tot weken bezig te zijn om de troep op te ruimen.

De dierenambulance en veel vrijwilligers zijn begonnen met een grote reddingsactie om zeker honderden met olie besmeurde zwanen te redden. Beeld Arie Kievit
De dierenambulance en veel vrijwilligers zijn begonnen met een grote reddingsactie om zeker honderden met olie besmeurde zwanen te redden.Beeld Arie Kievit

Pinkpopdrama: Danny S. zegt slachtoffers niet te hebben gezien

De 34-jarige Danny S. die na Pinkpop vorige week vier mensen schepte met zijn busje in Landgraaf, zegt dat hij de mensen nooit op de weg heeft zien zitten. Hij merkte pas dat er mensen waren toen hij ze aanreed. Hij heeft daardoor naar eigen zeggen nooit kunnen remmen en uitwijken. Bij het ongeval werd een 35-jarige man gedood en raakten drie anderen zwaargewond.

Frans-Chinees team met Nederlandse aan boord wint Volvo Ocean Race na bloedstollende finale

Het spande erom, op de laatste etappe van de zeilrace rond de wereld: er waren drie kanshebbers op de eindzege in Scheveningen. Met een slimme zet trok de Chinese boot aan het langste eind, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord.

Woordvoerder van Donald Trump uit restaurant in Virginia gezet

Is dit vergelijkbaar met de bakker die een taart weigerde te maken voor homo's?

Sarah Huckabee Sanders. Beeld AP
Sarah Huckabee Sanders.Beeld AP

Video van de dag

Met wie kun je beter naar een taartententoonstelling gaan dan met Janny van der Heijden van Heel Holland Bakt? Precies, niemand. Dus toog cultuurvlogger Lisa Koetsenruijter met Janny naar Museum Voorlinden om de taarten van kunstenaar Wayne Thiebaud te bewonderen én te eten.

Tv-tips

‘Wat kan kunst doen als de verschrikkingen komen?’ De laatste aflevering van de BBC-serie Civilisations over de geschiedenis van de (kunst van de) mensheid begint met de kindertekeningen van Theresienstadt (Canvas, 21.00 uur). Op het WK is vanaf 20.00 uur de wedstrijd Polen tegen Colombia (NPO 1). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Saoedische vrouwen voor het eerst achter het stuur

In Saoedi-Arabië is zondag het autorijverbod voor vrouwen opgeheven. Kroonprins Mohammed bin Salman strijkt met de eer, maar de activisten die jarenlang streden voor afschaffing zitten vast.

Ondeugdelijk administreren: een cultuur bij VMBO Maastricht

Het verzet groeit tegen het ongeldig verklaren van het landelijk examen van VMBO Maastricht, waarvan 354 leerlingen de dupe zijn.Hoe kon dit gebeuren? Zes vragen.

Satudarah rijdt gewoon mee, maar incognito - en dat moet zo blijven

Tientallen motoren staan te ronken in een straatje in Middelburg. Motorrijders zetten helmen op, sommigen binden sjaals met doodshoofden om. Koeltjes kijken ze voor zich uit. Klaar voor de benefiet-motortocht die van tevoren zoveel commotie veroorzaakte: de Rit voor de Molukken.

23-6-2018, Nederland, MiddelburgRit & Rock is een motorrit voor de Molukken. Alle uitingen van motorclub Satudarah zijn door de rechter verboden. Beeld Marcel van den Bergh
23-6-2018, Nederland, MiddelburgRit & Rock is een motorrit voor de Molukken. Alle uitingen van motorclub Satudarah zijn door de rechter verboden.Beeld Marcel van den Bergh

Bij kwab zijn er slechts vrijelijk vervloeiende vormen, ongrijpbaar als sigarettenrook

Het Rijksmuseum heeft een tentoonstelling gewijd aan een lobbige kunststijl, die zijn oorsprong vindt in één enkele zilveren kan.

KWAB - Schaal met voorstellingen uit de geschiedenis van Diana en Actaeon, Paulus Willemsz. van Vianen, 1613 Beeld
KWAB - Schaal met voorstellingen uit de geschiedenis van Diana en Actaeon, Paulus Willemsz. van Vianen, 1613

De meeste islamitische landen zijn op het WK voetbal al uitgeschakeld: komt dat door de ramadan?

Ramadan en het WK zijn geen gelukkige combinatie, vinden islamitische voetballers al dan niet anoniem. Schriftgeleerden bakkeleien of voor het WK een uitzondering mag worden gemaakt.

Het viel Aaf op dat al de grote bestsellers van deze wereld het woord 'fuck' of 'shit' in de titel hebben

Aaf Brandt Corstius denkt dat er een hoop mensen zijn die op zelfhulp zitten te wachten, maar geen boeken met zijige titels als De herontdekking van het ware zelf willen of durven kopen. Nee, die willen een knaller van een titel die ze vertelt dat ze geen fuck om alles moeten geven, een houding die, moet je toegeven, inderdaad alle verdere vormen van zelfhulp overbodig maakt.

Meer over