Volkskrant AvondDonderdag 5 maart

Volkskrant Avond: Rusland en Turkije komen staakt-het-vuren overeen in Noordwest-Syrië | Commissie geeft boeren ongelijk: stikstofmodel RIVM deugt wél

Erdogan en Poetin werden het vandaag eens over een staakt-het-vuren voor Noordwest-Syrië. Beeld EPA
Erdogan en Poetin werden het vandaag eens over een staakt-het-vuren voor Noordwest-Syrië.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Rusland en Turkije komen staakt-het-vuren overeen in Noordwest-Syrië
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn het eens geworden over het beëindigen van de vijandelijkheden in Noordwest-Syrië. Dat hebben de twee leiders donderdag bekendgemaakt. Om middernacht gaat een staakt-het-vuren in.

Levenslang geëist tegen Gökmen T.
Levenslang. Die straf eiste de officier van justitie donderdag tegen Gökmen T. (38) voor moord op vier personen in en om een Utrechtse tram op 18 maart 2019. Volgens het Openbaar Ministerie is bewezen dat hij dit deed met een terroristisch oogmerk.

Zorgmedewerkers moeten ook na contact met coronapatiënt gewoon doorwerken
Verpleegkundigen en artsen die met coronapatiënten in contact zijn geweest, moeten gewoon blijven werken. Dat staat in een richtlijn die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het RIVM donderdag hebben gepubliceerd.

Bandenfabrikant Vredestein schrapt zeker 750 van de 1.200 banen in Enschede
Bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede schrapt minstens 750 van de 1.200 banen. Het bedrijf, waar nu nog vijf miljoen banden worden gemaakt, verplaatst een groot deel van de productie naar Hongarije en India.

Elizabeth Warren maakte vandaag bekend haar presidentscampagne te staken.   Beeld Reuters
Elizabeth Warren maakte vandaag bekend haar presidentscampagne te staken.Beeld Reuters

Elizabeth Warren staakt haar campagne, maar kiest (nog) niet voor Biden of Sanders
Senator Elizabeth Warren heeft donderdag haar presidentscampagne gestaakt. Daarmee zijn de Democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten vernauwd tot een race tussen de twee bejaarde witte mannen Bernie Sanders en Joe Biden (plus, ver daarachter, nog één kansloze vrouw, Tulsi Gabbard). Maar een stemadvies gaf ze nog niet.

ING-topman Ralph Hamers krijgt zijn bonus terug
Ralph Hamers heeft zijn bonus terug. De ING-topman, die binnenkort naar het Zwitserse UBS vertrekt, kreeg over vorig jaar 266 duizend euro aan variabele beloning. Een jaar eerder moest Hamers zijn toenmalige bonus nog inleveren, vanwege een omvangrijke witwasaffaire bij de grootste bank van Nederland.

‘Balie-Syriër’ ook verdacht van minstens 17 moorden
Terrorismeverdachte Aziz al H., de ‘Balie-Syriër’, wordt nu ook beschuldigd van het medeplegen van minimaal 17 moorden in 2012 in Syrië. Justitie meent dat hij betrokken was bij het met automatische wapens doodschieten van minstens 17, mogelijk zelfs 19 personen.

Vanavond op tv

De Nederlandse Palestijn Ismail Zaida verloor zes familieleden door Israëlische raketten en besloot een rechtszaak te starten tegen premier Netanyahu en toenmalig legerleider Gantz. Nadat de rechtbank in Den Haag had verklaard niet bevoegd te zijn om uitspraak te doen, onderzoekt Zembla (NPO 2, 20.30 uur) de zaak. In zijn documentaire De schuldmachine (NPO 3, 22.30 uur) laat Camiel Zwart zien hoe jongeren met een schuld gevangen komen te zitten. En de 2doc-documentaire The Accused: Damned or Devoted? (NPO 2, 23.05 uur) volgt mensen die in Pakistan van godslastering worden beschuldigd. Meer film- en tv-tips vindt u hier.

Scène uit de Netflix-serie Orange is the New Black. Volgens schrijver Stella Bergsma moeten vrouwen hun duistere kant meer laten zien. Beeld JoJo Whilden/Netflix
Scène uit de Netflix-serie Orange is the New Black. Volgens schrijver Stella Bergsma moeten vrouwen hun duistere kant meer laten zien.Beeld JoJo Whilden/Netflix

Opinie

‘Vrouwen moeten gevaarlijker worden’
Hoe feministisch is Nederland anno 2020? We moeten niet denken dat we er al zijn, klinkt het op Internationale Vrouwendag. ­‘Er is nog altijd toxische mannelijkheid.’ Maurits Chabot sprak vijf feministen aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart.

Aanraders van de redactie

Commissie geeft boeren ongelijk: stikstofmodel RIVM deugt wél
De stikstofmetingen en -berekeningen van het RIVM zijn betrouwbaar genoeg om als basis te dienen voor het stikstofbeleid van het kabinet. Dat schrijft een commissie van wetenschappers donderdag in een advies aan de regering.

Linkse samenwerking, hoe gaat dat nou echt?
GroenLinks en de PvdA overwegen een vergaande samenwerking in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Zo’n samenwerking is in de landelijke politiek opmerkelijk, maar komt op lokaal niveau regelmatig voor. In veel Nederlandse gemeenteraden zitten progressieve fusiepartijen. Hoe functioneren die?

Nasa presenteert scherpste foto ooit van het Marsoppervlak
1,8 miljard pixels telt een nieuwe foto, samengesteld uit ruim duizend afzonderlijke kiekjes geschoten door Nasa’s Marswagen Curiosity. Het resultaat is de scherpste foto ooit van het oppervlak van de rode planeet.

Podcast: Is er te veel aandacht voor het coronavirus?
Het coronavirus zorgde de afgelopen weken voor een waar nieuwsinfarct. Ga je mee in de paniek of moet je deze juist temperen? Welke journalistieke keuzes maak je in tijden van een epidemie? In een nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid praten we erover met Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant.

Henny Huisman: ‘Het is leuk de boel te stangen’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van zijn nieuwe programma Waar is dat feestje?!, negen dilemma’s voor tv-maker Henny Huisman.

Column: Laat de stoelgang van André Hazes er gewoon buiten, joh
Columnist Peter Buwalda heeft zijn eigen plee thuis gepimpt. Want ‘een wc moet eruit zien als een filiaal van Dille & Kamille’. Een uitvergrote cover van WAHWAH en een schilderijtje van een norse Beethoven verder en het is zo goed als af. ‘Ik vind het wel apart,’ concludeert Buwalda.

Meer over