Volkskrant AvondMaandag 16 december

Volkskrant Avond: Ridouan T. aangehouden: wat we weten over Nederlands meest gezochte crimineel | Zo werd Old Town Road dé megahit van 2019

Ridouan T. Beeld Alexandra España
Ridouan T.Beeld Alexandra España

Vandaag belangrijk

Ridouan T. aangehouden in Dubai: wat we weten over Nederlands meest gezochte crimineel
Maandag is de voortvluchtige Ridouan T. gearresteerd in Dubai. Hij wordt onder meer in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum en de dood van de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B.. Nederland vraagt om zijn uitlevering. Dat maakte het OM maandag bekend.

OM: Ridouan T. wordt mogelijk binnen enkele weken door Dubai uitgeleverd
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie is positief gestemd over de kans dat de maandag gearresteerde Ridouan T., de meest gezochte crimineel van Nederland, door Dubai zal worden uitgeleverd. T. werd zondagnacht in Dubai aangehouden. De arrestatie verliep volgens het Openbaar Ministerie (OM) rustig.Mogelijk komt T. binnen enkele weken naar Nederland en misschien zelfs sneller, denkt het OM.

Alle geldautomaten ’s nachts dicht vanwege plofkraken
Tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ’s ochtends is het niet meer mogelijk om geld te pinnen bij geldautomaten die buiten staan.

Greta Thunberg boekt pr-overwinning op Deutsche Bahn met foto in overvolle trein
Greta Thunberg mogen vervoeren, een openbaarvervoersbedrijf kan zich in het klimaatjaar 2019 toch geen betere reclame wensen, zou je denken. Maar de Deutsche Bahn leverde het dit weekend een heus Twittergevecht op met de gloednieuwe Time Person of the Year.

‘Op reis door Duitsland in overvolle treinen’, schreef Greta Thunberg bij haar foto. Beeld AP
‘Op reis door Duitsland in overvolle treinen’, schreef Greta Thunberg bij haar foto.Beeld AP

Mannen niet vervolgd voor dood zedendelinquent in speeltuin Assen
Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak tegen de vijf mannen die betrokken waren bij de dood van een 32-jarige man die verdacht werd van een zedendelict in een speeltuintje in Assen. Er is volgens een verklaring van het OM geen sprake van opzet dan wel schuld aan het overlijden van de man.

Vanavond op tv

Bij Pauw (23.00 uur, NPO 1) zit Saskia Belleman om te praten over de regiezitting tegen Gökmen T., de tramschutter uit Utrecht. Musicalklassieker Grease ziet u om 20.30 uur op Net 5. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Opinie

Zit er een keerzijde aan het lijstjesvirus? ‘Al die lijstjes geven een eenzijdige voorstelling van zaken’
Voorafgaand aan de jaarwisseling slaat in Nederland het lijstjesvirus toe. Maar hoe handig zijn die talloze overzichten? En is er ook een keerzijde?

Morgen in de krant

Verandert het eeuwenoude Pepergasthuis straks in een ‘Airbnb-paradijs’?
Gaat de verkoop van het zes eeuwen oude Pepergasthuis in Groningen aan een private investeerder door? Huurders, de kerkgemeenschap en de gemeente vrezen verlies van barmhartigheid. ‘Straks voldoe ik de huur aan iemand die als hobby’s heeft geld verdienen en autoracen.’

Het Pepergasthuis dreigt verkocht te worden aan een vastgoedhandelaar. Beeld Harry Cock
Het Pepergasthuis dreigt verkocht te worden aan een vastgoedhandelaar.Beeld Harry Cock

Nadia Khiari werd cartoonist toen de revolutie begon in Tunesië: ‘De macht is mijn tegenstander’
Bij het begin van de opstand in Tunesië, dinsdag negen jaar geleden, werd kunstschilder Nadia Kharia cartoonist. Haar kat ‘Willis from Tunis’ werd een icoon van de revolutie en sindsdien neemt ze deel aan het maatschappelijk debat.

Dna-onderzoek voorkomt match op datingapp tussen dragers erfelijke ziekten
Het nieuwe daten gaat op basis van dna. Als dragers van ernstige erfelijke aandoeningen elkaar niet kunnen zien op datingapps als Tinder, worden ze ook niet verliefd en dat scheelt uiteindelijk een hoop ellende en torenhoge ziektekosten, bedacht de Amerikaanse geneticus George Church.

Baleinwalvissen zo groot dankzij efficiënte manier van voedsel verzamelen
Hoe komt het dat baleinwalvissen, de grootste dieren op aarde, zo reusachtig groot zijn? Wetenschappers ontdekten dat dit verband houdt met de hoge opbrengst van hun jacht op voedsel. Baleinwalvissen, die grote hoeveelheden kleine beestjes eten, voeden zich efficiënter dan de kleinere tandwalvissen, die jagen op grotere prooidieren.

Blauwe vinvis. Beeld Denis Scott
Blauwe vinvis.Beeld Denis Scott

Waarom niets zó 2019 schreeuwt als de iconische hit Old Town Road
Hoe Old Town Road een nummer 1-hit werd in de Billboard Hot 100 en negentien weken op die plek bleef staan. Wat de bijdrage was van de Nederlandse hiphopproducer YoungKio. En wat hét popfenomeen van 2019 zegt over de tijd waarin we leven. De wording van de wereldhit van Lil Nas X’ verklaard in vijf lemma’s.

Een vrolijk liedje, maar totaal ongeschikt om te zingen in het aangezicht van zwepen, ketenen en brandmerken
Columnist Sylvia Witteman bekeek op de Suriname-tentoonstelling in de Amsterdamse Nieuwe Kerk de ijzingwekkende aankoopbewijzen van de ‘sterke neegers’ en ‘goede neegerinne’ toen een man het lied van de band Trafassi begon te zingen. ‘Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien... Pas veel later kwam ik erachter dat het niet over wassen maar over neuken ging. Dat maakt het er niet minder vrolijk op, maar wel totaal ongeschikt om hardop te zingen in het aangezicht van zwepen, ketenen en brandmerken.’

Meer over