Volkskrant Avond: Renate Dorrestein (1954-2018) was uniek in de letteren | Drie dagen Giro in Israël

Schrijver Renate Dorrestein is vrijdagavond overleden. Ze was in veel opzichten uniek in de Nederlandse letteren. Haar werk zat vol vaart, humor én moralisme. Lees het postuum dat Aleid Truijens schreef. Verder in de Volkskrant Avond: met elf man Pim Fortuyn herdenken en een terugblik op drie dagen Israëlpromotie tijdens de Giro.   

Renate Dorrestein. Beeld anp
Renate Dorrestein.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Klassieke verhalenverteller Renate Dorrestein (1954-2018) liet ons zien waartoe mensen in staat zijn
Schrijfster Renate Dorrestein is overleden. Haar uitgeverij Podium heeft dat bekendgemaakt. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

Politie doet onderzoek naar 'verwarde' man die drie voorbijgangers neerstak
De politie gaat de achtergronden onderzoeken van een 31-jarige man die zaterdag in Den Haag drie mensen neerstak. Met een grootschalig opsporingsonderzoek wil de politie nagaan of de man bijvoorbeeld is geïnspireerd door radicale groeperingen. Volgens de NOS gaat het om een Syriër die niet op de lijst van potentiële terreurverdachten staat.

'Ex weigeren op uitvaart schadelijk voor kind'
Een op de drie gescheiden ouders met minderjarige kinderen wil niet dat de ex-partner aanwezig is bij zijn of haar uitvaart. Een kwart zegt ook niet van plan te zijn te komen, mocht de ex overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek onder gescheiden mannen en vrouwen door onderzoeksbureau GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema.

Tandartsentekort dreigt, vooral buiten de Randstad
Er dreigt een tekort aan tandartsen. Met name buiten de Randstad werken veel pensioengerechtigde tandartsen noodgedwongen door omdat ze geen opvolger kunnen vinden. De oorzaak: het beperkte aantal Nederlandse tandartsen dat jaarlijks afstudeert, en de danig opgedroogde toestroom van buitenlandse tandartsen.

Video van de Dag

Hoe is het om seks te hebben met een pop? Dat vroeg schrijver Viktor Frölke zich af. Om het uit te proberen bracht hij een bezoek aan een Duits poppenbordeel. ‘Ik schaamde me ervoor dat ik me inderdaad aangetrokken voelde tot haar.’

Vanavond op tv

Om 20.30 begint op RTL 7 de klassieker A Bridge Too Far, over de mislukte operatie Market Garden. Hierna kunt u zappen naar het verhaal van de Vlaamse acteur en regisseur Michel van Dousselaere, die door een zeldzame hersenaandoening zijn spraakvermogen kwijt raakt (Michel: acteur verliest woorden, Canvas, 22.00 uur). Meer tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

Waarom de politiek niet gewoon kiest voor minder groei van Schiphol
Luchtvaart groeit en blijft groeien. Dat geldt ook voor de kritiek op de overlast die Schiphol veroorzaakt. Moet, wil en kan de staat ingrijpen om de groei af te remmen? (+)

Dit is ook de Giro in Israël: omkleden op de achterbank en nog even naar de dixi
Het moeten de beelden zijn geweest waar het gastland van de Giro d'Italia op hoopte. Het wielerpeloton vormde de afgelopen drie dagen het vehikel voor een staaltje Israëlpromotie. (+)

Energietransitie die over Nederland wordt uitgestort zorgt voor duurzaamsheidskloof in onze samenleving
'Er gaat geen dag voorbij of de Nederlandse burger krijgt een nieuwe groene stroomstoot', schrijft columnist René Cuperus. 'Wat maatschappelijk draagvlak betreft, speelt men met vuur. Alle huizen gasvrij! ­Auto’s de steden uit! Vleesconsumptie duurder! Dit alles zonder veel gevoel voor draagvlak, ongelijkheidseffecten en fairness.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Hoe de moord op Fortuyn de geschiedenis in dobbert
Toine Heijmans is bij het graf van Pim Fortuyn in Driehuis. De aanwezigen spreken zich uit: 'Als Pim vandaag wakker zou worden, zou hij van de wereld schrikken.' 'Over niet al te lange tijd zal ook hier de shariawet heersen.' 'Er komt een Derde Wereldoorlog.' 'Iedereen deelt in de welvaart, maar niet de mensen met een lege portemonnee.' (+)

De golf van Japanse kunstenaar Hokusai. Ook wie hem niet kent, kent hem
Ook wie 'De grote golf' van de Japanse kunstenaar Hokusai niet kent, kent 'm. Als meme, als trui of als emoji. Wat maakt deze houtsnede uit 1830 zo onweerstaanbaar? (+)

Aaf was aan de rafelrand van Marokko, en hij was echt rafelig
'Veel huizen in aanbouw die eruitzien alsof ze nooit afgebouwd zullen worden, parkeerplaatsen met alleen maar geiten, loslopende honden met uiers als koeien, wat ik vies vind om te zien, wat ik dan weer heel naar van mezelf vind, want wat is er vies aan een hond die borstvoeding geeft? Niks. Precies.' (+)

Meer over