Volkskrant AvondVrijdag 19 juli

Volkskrant Avond: Rasha's ex-man ontvoerde hun vier kinderen naar Syrië: ‘Hij was als een wolf in schaapskleren’ | Stoomcursus smalltalk: zo leer je keuvelen met iedereen

De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad.   Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Vandaag belangrijk

Haar ex-man ontvoerde hun vier kinderen naar Syrië: ‘Hij was als een wolf in schaapskleren’
De Syrische Rasha Saleh ging van een vechtscheiding naar een nog grotere nachtmerrie. Haar vier dochters zijn door ex-man Mostafa ontvoerd. ‘Alle vreugde is uit hun ogen verdwenen.’

Dode gevonden op campingterrein muziekfestival Zwarte Cross
Op het campingterrein bij het muziekfestival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde is vrijdagmiddag een dode aangetroffen. De politie kan nog niets zeggen over de identiteit of de doodsoorzaak. De omgeving van het campingterrein is afgezet voor nader onderzoek.

Sfeerbeeld van een stunt met motoren tijdens de 23e editie van het festival Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde.  Beeld ANP
Sfeerbeeld van een stunt met motoren tijdens de 23e editie van het festival Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde.Beeld ANP

Moeders van Srebenica: ‘We zullen het Nederland nooit vergeven’
Nederland is voor 10 procent aansprakelijk voor de moord op 350 Bosnische Moslimmannen in de enclave Srebrenica. Dat oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Nabestaande Munira Subasic: ‘Wij zullen dit nooit vergeten en het Nederland nooit vergeven.’

Nieuwe brandweercommandant Amsterdam gaat ‘problemen keihard aanpakken’, maar ook verbinden
Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft een nieuwe brandweercommandant. Tijs van Lieshout (55), oud-militair en brandweercommandant, is vanaf 1 oktober het hoofd van het Amsterdamse brandweerkorps.

Willem-Alexander voelt zich thuis in een heel ander Huis ten Bosch dan waar hij als puber woonde
Koning Willem-Alexander is sinds januari terug in het huis in het Haagse bos dat hij als 16-jarige, bokkende prins verliet. ‘Maar het is echt een heel ander huis geworden’, zegt Willem-Alexander vrijdagmiddag tijdens het jaarlijkse persgesprek.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinsessen Alexia, Ariane en Catharina-Amalia tijdens de jaarlijkse koninklijke fotosessie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.  Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinsessen Alexia, Ariane en Catharina-Amalia tijdens de jaarlijkse koninklijke fotosessie in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Opinie

Srebrenica blijft een schandvlek, voor de VN, voor de Nederlandse politiek en voor Dutchbat
Het hoogste rechtscollege heeft ­Nederland voor 10 procent aansprakelijk gesteld voor het leed van de nabestaanden van de ­massamoord in Srebrenica. ‘Ook al is het 24 jaar geleden, het schaamrood over de rol van Nederland in het handhaven van dit zogeheten ‘veilige gebied’ wil maar niet wegtrekken,’ schrijft Martin Sommer in zijn commentaar.

Vanavond op televisie

Op de Duitse zender Arte kijkt u vanavond Amy (Arte, 21.45), een even zorgvuldig als schokkend portret van Amy Winehouse. Voor De smaak van Joël (NPO 2, 21.15 uur) bezocht culinair journalist Joël Broekaert een van de beste restaurants ter wereld. En in Inside the black market (Canvas, 20.30 uur) onderzoekt een BBC-journalist de Britse zwarte markt, waar jaarlijks 9 miljard pond in omgaat. Meer tv-tips vindt u hier.

Aanraders van de redactie

Haar jeugdzorginstelling is omgevallen. En nu waarschuwt ze dat voor andere instellingen hetzelfde scenario dreigt
De weg uit de financiële problemen liep dood en dus moet de Brabantse jeugdzorgorganisatie Juzt de deuren sluiten. Voor andere instellingen dreigt nu hetzelfde scenario, zo waarschuwt bestuurder Esther Overweter.

Esther Overweter: ‘Een grote organisatie als Juzt is niet zo wendbaar.’ Beeld Jiri Büller / De Volkskrant
Esther Overweter: ‘Een grote organisatie als Juzt is niet zo wendbaar.’Beeld Jiri Büller / De Volkskrant

Waarom werd ‘een bedrijf dat niets fout kon doen’ slachtoffer van nietsontziende brand?
Binnen en buiten Japan heerst enorme ontzetting over de brandstichting in de filmstudio van Kyoto Animation. De animatieproducent staat bekend om zijn goede arbeidsvoorwaarden en wordt alom gewaardeerd. Waarom juist dit bedrijf doelwit werd van een aanslag stelt fans en de directie voor een raadsel.

Kiezen tussen groei en groen wordt onontkombaar: ‘Eigenlijk hebben we een ramp nodig’
De economie voluit laten draaien én verduurzamen: het zou een nieuw kunststuk worden uit polderland Nederland. Nu gooien stikstofeisen roet in het eten. En voor het typisch Haagse ‘even niets doen’ is het te laat.

Een forse ingreep in de agrarische industrie is onontkoombaar. Beeld Harry Cock / De Volkskrant
Een forse ingreep in de agrarische industrie is onontkoombaar.Beeld Harry Cock / De Volkskrant

Het Vierdaagse-gevoel is deze Molukkers met de paplepel ingegoten
Onze verslaggever Pepijn de Lange loopt de Vierdaagse en ontmoet bijzondere wandelaars. Vandaag: het Vierdaagse-gevoel van de Molukkers.

Catastrophe is een ruwe romkom met ordinaire grappen ★★★★☆
Sharon Horgan en Rob Delaney roepen herinneringen op aan screwball en romkom, maar zijn voor beide gelukkig te politiek incorrect.

Stoomcursus smalltalk: zo leer je keuvelen met iedereen
Sommige mensen praten moeiteloos over koetjes en kalfjes, voor anderen is smalltalk een verschrikking. Voor wie bij die laatste groep hoort, hier een kleine stoomcursus.

Meer over