Volkskrant AvondVrijdag 13 december

Volkskrant Avond: Rapport: Justitie blundert met opnemen vertrouwelijke gesprekken advocaten | Zal Harvey Weinstein de cel ontlopen door een ingenieuze deal?

null Beeld Tijmen Snelderwaard
Beeld Tijmen Snelderwaard

Vandaag belangrijk

Rapport: Justitie blundert met opnemen vertrouwelijke gesprekken advocaten
Justitie blijkt veel meer vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten in bewaring te hebben opgenomen dan eerder vermoed. Door programmeerfouten werkte de filtering bij telefoonprovider Telio jarenlang niet goed waardoor naar schatting 25.000 gesprekken ten onrechte zijn opgenomen. Eerder dacht Telio dat het om ruim 3000 gesprekken zou gaan.

‘Buitenechtelijke dochter’ van Belgische vorst wint belangrijke juridische slag
De vorige koning van België, Albert II, heeft vrijdag een pijnlijke nederlaag geleden in de jarenlange juridische strijd over de vraag of hij een buitenechtelijke dochter heeft. De hoogste rechter in België, het Hof van Cassatie, ging niet in op het verzoek van Albert om de uitslag van een DNA-test geheim te verklaren.

Kabinet gaat deeltijdcultuur te lijf met brede investeringsagenda
Het kabinet wil flink investeren om de deeltijdcultuur aan te pakken. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft dit vrijdagmiddag namens het hele kabinet aangekondigd.

Doden en gewonden bij demonstraties tegen Indiase minderhedenwet
De woensdag ingevoerde minderhedenwet leidt in India tot ongeregeldheden. In hoofdstad New Delhi kwam het tot harde confrontaties tussen politie en studenten. In de noordoostelijke provincie Assam vielen bij demonstraties twee doden. Tientallen mensen raakten gewond.

In onder meer Assam demonstreerden mensen tegen de nieuwe minderhedenwet in India. Beeld EPA
In onder meer Assam demonstreerden mensen tegen de nieuwe minderhedenwet in India.Beeld EPA

Vanavond op tv

The Square (NPO 2, 22.55 uur) is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire op de kunstwereld, maar ook een lust voor het oog. Hoogtepunt is de twaalf minuten durende scène waarin een performancekunstenaar als aap gasten aanvalt tijdens een chic diner in een museum. In De kennis van nu special (NPO 2, 21.05 uur) blikken Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen terug op onderwerpen die voorbij kwamen in hun wetenschapsmagazine en inmiddels een update verdienen: van baanbrekend onderzoek tot technologische ontwikkelingen. Lees hier de rest van de tv-tips.

Opinie

Haal gehandicapten uit de schaduw
Maak gehandicapten zichtbaarder in de samenleving, zegt Yvette den Brok. En dan niet door op tv te laten zien hoe zielig ze zijn. Want mensen zijn zoveel meer dan hun beperking.

Aanraders van de redactie

Vrij spel voor de blonde kameleon van Downing Street
Boris Johnson heeft een klinkende overwinning behaald bij de verkiezingen. Wat bezielt de Britten van alle rangen en standen om flamboyante politicus zoveel vertrouwen te geven? En wat zijn de gevolgen van deze uitslag?

Lokke Moerel, veelgevraagd expert cybersecurity: ‘Als we niet oppassen, worden we marionetten’
Wordt een multinational gechanteerd door hackers of worstelt een topbestuurder met ict-privacyvraagstukken? Dan wordt opvallend vaak de Nederlandse hoogleraar en advocaat Lokke Moerel ingeschakeld voor juridisch advies. Toch moet ze in Nederlandse bestuurskamers nog vaak eerst ‘een bruggetje’ over. ‘Goh, gaat dit meisje ons echt uitleggen hoe onze digitale strategie beter moet?’

Lokke Moerel. Beeld Aisha Zeijpveld
Lokke Moerel.Beeld Aisha Zeijpveld

Hoe vergaat het wonderkinderen als ze opgroeien?
Ouders van een 9-jarige hoogbegaafde jongen kregen deze week ruzie met de Technische Universiteit over het studietempo. Hij is niet het enige ‘wonderkind’ dat tegen hindernissen aanloopt. Hoe vergaat het extreem hoogbegaafden doorgaans?

Gaat Harvey Weinstein de cel ontlopen door een ingenieuze deal?
Filmproducent Harvey Weinstein doet alles om gevangenisstraf voor aanranding en verkrachting te ontlopen. Redt hij zich door een ingenieuze schikking die deze week bekend werd?

Harvey Weinstein na een hoorzitting in New York woensdag, een dag voor de bekendmaking van een schikking met een groep vrouwen die hem van seksueel wangedrag hebben beschuldigd. Sinds een auto-ongeluk loopt de filmproducent met behulp van een rekje. Beeld AP
Harvey Weinstein na een hoorzitting in New York woensdag, een dag voor de bekendmaking van een schikking met een groep vrouwen die hem van seksueel wangedrag hebben beschuldigd. Sinds een auto-ongeluk loopt de filmproducent met behulp van een rekje.Beeld AP

De huidige bestelknop is hetzelfde als de hysterische turbostand op een sportauto
Wat betreft Jasper van Kuijk moet er eigenlijk een extra knop komen bij het bestellen op websites: een ‘zo milieuvriendelijk mogelijk’-knop. ‘Maar de standaardoptie wordt natuurlijk altijd het meest gebruikt. En de huidige standaardbestelknop is eigenlijk vergelijkbaar met een behoorlijk hysterische overdrive sportstand in een auto.’

Bij de Echoput zijn de lichten nog aan, maar er lijkt niet echt meer iemand thuis
Bij het roemruchte wildrestaurant De Echoput in Hoog Soeren wordt onzorgvuldig en liefdeloos gekookt.

Meer over