Volkskrant AvondDinsdag 11 augustus

Volkskrant Avond: Quarantaine voortaan verplicht na bron- en contactonderzoek | Zwarte Piet wordt verboden op Facebook en Instagram

Jongeren bijeen op het Marineterrein in Amsterdam. Beeld ANP
Jongeren bijeen op het Marineterrein in Amsterdam.Beeld ANP

Nieuws

Quarantaine voortaan verplicht na bron- en contactonderzoek
Mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijke coronagevallen moeten verplicht in quarantaine. Daarnaast wil De Jonge alle reizigers uit oranje gebieden verplichten om in quarantaine te gaan.

Facebook gaat blackface verwijderen, en dus ook Zwarte Piet
Het bedrijf gaat schadelijke stereotypes actiever bestrijden, te beginnen met het verschijnsel blackface en met clichés over Joden als woekeraars en samenzweerders.

RIVM meldt deze week weer meer besmettingen
Het aantal besmettingen blijft in Nederland oplopen: afgelopen week zijn 4.036 Nederlanders positief getest, meer dan in juni en juli in een hele maand werden geteld. De cijfers van het RIVM laten hiernaast nog vier andere trends zien.

Ex-coffeeshophouder Van Laarhoven mag na zes jaar gevangenis uit
De Tilburgse ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven mag over twee weken de gevangenis in Vught verlaten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft ingestemd met een verzoek om hem met een enkelband vervroegd in vrijheid te stellen.

Meer leningen voor het verbeteren van de eigen woning
De coronacrisis besmet Nederland ook met het verbouwingsvirus: bouwmarkt Hornbach maakt dit jaar tot mogelijk 50 procent meer winst en Nederlanders sluiten meer gegarandeerde hypotheken af om hun woning te verbeteren.

 Jaap van Dissel dinsdagmiddag tijdens de briefing van het RIVM in de Tweede Kamer.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Jaap van Dissel dinsdagmiddag tijdens de briefing van het RIVM in de Tweede Kamer.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Aanraders

‘Chef corona’ Van Dissel ziet hoe de GGD zijn grip op het virus verliest: ‘Zeer zorgelijk’
Heeft Nederland het coronavirus nog onder controle? Die vraag borrelde op toen RIVM-baas Jaap van Dissel dinsdagmiddag de Tweede Kamer bijpraatte.

Hoe Zwarte Piet en Black Face met elkaar verweven raakten
De zware lading van een zwart geschminkt gezicht komt voort uit de minstrel shows, die in de 19de eeuw populair werden in Amerika. Hoe zit dat met Zwart Piet?

Arnhem heeft nieuw wapen tegen droogte: een atoombunker
In de stad wordt een oude atoombunker gebruikt als wateropslag voor het kostbare regenwater, als onderdeel van het ‘klimaatadaptatieplan’. De gemeente bereidt zich zo voor op het een klimaat van hittegolven, heviger buien en langere droogtes.

Is het verstandig TikTok van je telefoon te verwijderen?
De filmpjesapp ligt onder vuur: Trump wil de app uitbannen, bedrijven weren TikTok al. De app zou zoveel data verzamelen dat het eigenlijke spionagesoftware is. Moet iedereen de app zo snel mogelijk verwijderen?

FC Nieuw Normaal is gewend te spelen zonder publiek
Het voetbal komt weer op stoom. Alleen nog wel zonder publiek in de stadions. Wat doet dat met de tv-kijker, de analist, de uitslagen en de spelers?

Elke generatie gaat onduidelijker praten: sneller en meer binnensmonds
Jonge mensen articuleren steeds slechter, maar verstaan elkaar evengoed prima. Spraakerosie, vindt Aaf het. In een café testte ze hoe snel en binnensmonds je kan praten voordat zelfs een millennial vraagt: ‘Wat zegt u?’

Meer over