Volkskrant AvondZondag 25 oktober

Volkskrant Avond: Protesten in Europese steden tegen strakkere coronaregels | Billie Eilish verlegt de grenzen van livestream in aangrijpende show

Nieuws

Winnaar Tao Geoghegan Hart wordt geflankeerd door twee renners van Team Sunweb. Links Jai Hindley en rechts Wilco Kelderman.Beeld AFP

Eén vraag bleef rondzingen: had Kelderman de Giro gewonnen als Hindley op hem had gewacht?
Wilco Kelderman werd zaterdag uit de roze trui gereden, met een achterstand die zondag niet meer goed te maken was. Speculeren over andere scenario’s wil hij niet, de derde plaats in de Giro d’Italia is een hoogtepunt in zijn carrière.

Protesten in Europese steden tegen strakkere coronaregels, terwijl aantal besmettingen dramatisch stijgt
Protesten tegen coronamaatregelen hebben het afgelopen weekeinde onrust veroorzaakt in een aantal Europese steden. Het Duitse RIVM werd bestookt met brandbommen. In Italië liepen protesten tegen de avondklok uit de hand.

Macrons verdediging van Mohammed-cartoons leidt tot woede in de Arabische wereld
In het Midden-Oosten wordt opgeroepen Franse producten te boycotten. Aanleiding: de woorden van president Macron bij het nationaal eerbetoon aan Samuel Paty, de leraar die door een islamistische terrorist werd vermoord omdat hij cartoons van Mohammed aan zijn klas had laten zien. ‘Wij zullen niet stoppen met spotprenten en tekeningen’, zei Macron.

Lee Kun-hee (1942-2020): koning-kluizenaar die mobieltjes liet verbranden
Onder zijn leiding groeide Samsung uit van een producent in wegwerp-elektronica tot een van de machtigste en meest vernieuwende bedrijven ter wereld. Maar Lee Kun-hee raakte ook in opspraak door omkoping en belastingontduiking.  

Aanraders

Een oliebollenkraam op de Koornmarkt in het centrum van Almelo.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

‘De beste maatregel tegen corona is regen’: klanten zijn schaars op koopzondag in brandhaard Almelo
Buiten de Randstad ontpopt Twente zich plotseling als een coronabrandhaard. De roep om een striktere lockdown zwelt er aan. Maar in Almelo gaat de koopzondag gewoon door.

Billie Eilish verlegt de grenzen van livestream in aangrijpende show ★★★★★
Het livestreamconcert heeft door corona een hoge vlucht genomen. De show van van de Amerikaanse singer-songwriter Billie Eilish, waarnaar verlangend werd uitgekeken, is aangrijpend en verbluffend.

Voor negenen aan tafel, daar beginnen de Madrilenen niet aan (dus zijn de restaurants weer open tot middernacht)
Zelfs toen de besmettingen weer rap opliepen, bleek het onmogelijk om Spanjaarden voor acht uur aan het diner te krijgen. Het bestuur in Madrid ging overstag: de bars en restaurants zijn weer open tot middernacht.

‘Mijn agenda was plots leeg. Dan kun je in een hoekje gaan huilen, maar je kunt ook wat ondernemen’
Het positieve van de coronacrisis is wel dat mensen hebben bewezen tot snelle gedragsverandering in staat te zijn, zegt fluitist-dirigent Vera Hofman. ‘Als we de ­urgentie voelen.’ Maar hoe maak je die voelbaar?

Vera HofmanBeeld Jitske Schols

Nana Odjoa houdt niet van smalltalk, dus praten we met haar over haar muziek
Een van de mooiste Nederlandse popplaten komt dit jaar van de Amsterdamse bassist en singer-songwriter Nana Adjoa (29). Zij vertelt over zichzelf, haar werk en de wereld waarin we nu eenmaal moeten samenleven in vijf veelzeggende liedjes van haar debuut Big Dreaming Ants.

Nana AdjoaBeeld Latoya van der Meeren

Soms is de Groeigids niet het handigste boekje om iets te bespreken met je puber
Begin het gesprek over internetporno door te beginnen over die keer dat u ‘poes’ intikte op Google toen de kat ziek was, adviseert de Groeigids puberteit. Columnist Aaf Brandt Corstius stelt zich voor dat ze inderdaad zo het gesprek met haar puber zou aanwengelen.

Meer over