Volkskrant Avondzondag 23 augustus

Volkskrant Avond: President Loekasjenko hint op nog meer staatsgeweld in Belarus | Voorbeschouwing Champions League-finale: Neymar versus Lewandowski is extravagantie tegen efficiëntie

President Loekasjenko zegt dat demonstranten hem alleen kunnen vervangen als ze hem vermoorden.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

President Loekasjenko hint op nog meer staatsgeweld, met een machinegeweer in de hand. Nu de vijfde dode demonstrant bevestigd is, is het vrezen voor de levens van tientallen vermisten. 

‘Keep your distance’ – maar niemand op de Wallen lijkt het bord te zien. De gemeente Amsterdam gaat streng optreden tegen mensen die de coronaregels negeren, had burgemeester Halsema beloofd. Dit weekend is daar in de hoofdstad weinig van te merken.

Islamitische militanten veroveren stad in Mozambique, dat vreest voor nieuw ‘Boko Haram’. IS claimt de verovering, maar wie de veroveraars van Mocímboa da Praia precies zijn weet eigenlijk niemand.

Live - Circa duizend demonstranten op Malieveld tegen coronamaatregelen en besmettingen zijn opnieuw afgenomen. Volg de nieuwste ontwikkelingen in dit liveblog.

Journalist Ad van Liempt niet schuldig aan schending wetenschappelijke integriteit. De klacht die tegen hem was ingediend is door het college van bestuur van de universiteit Groningen ook in hoger beroep ongegrond verklaard.

Aanraders van de redactie

De rampeditie van Lowlands was mooi – voor één keer. Met muziek, wegwaaiende tentjes en verbroedering kwam de digitale editie in de buurt, maar achteraf beklijft één gedachte: hopelijk is dit eens en nooit weer.

Raadsleden eisen rol op bij coronabeleid, terecht? Gemeenteraden voelen zich gepasseerd bij aanpak van de coronapandemie. Ook de nieuwe ‘coronawet’ zou daar weinig aan veranderen

‘Nadat ik een reclamespotje zag waarin Nederlandse brouwers ons willen aansporen meer bier te drinken, wist ik zeker dat het niks wordt met de anderhalve meter in de horeca,’ schrijft columnist Teun van de Keuken.

De een is flamboyant en extravagant, de ander bescheiden en efficiënt. Paris Saint-Germain – Bayern München, de finale van de Champions League zondag in Lissabon, is ook Neymar da Silva Santos Júnior contra Robert Lewandowski.

Fotoboek toont de veerkracht van de Groningers. Voorland Groningen bespreekt alle ernstige thema’s van de provincie, zoals de gaswinning en de bio-industrie, maar heeft bovenal een optimistische toon.

Columnnist Aaf Brandt Corstius vraagt zich af waarom niemand in haar jeugd praatte over dinosaurussen. ‘De dinosaurus is er sinds een jaar of twintig bijgekomen als obsessie. Maar hoe?’

Meer over