Volkskrant AvondVrijdag 3 april

Volkskrant Avond: Premier League-clubs doneren 22 miljoen | In strijd tegen corona balt de macht zich samen in Den Haag

Achter een ziekenhuis in de stad Asunscion in Paraguay wordt een nieuw gebouw neergezet om meer coronapatiënten te kunnen opvangen en behandelen. Een bord spoort voorbijgangers aan om hun handen te wassen. Beeld AP
Achter een ziekenhuis in de stad Asunscion in Paraguay wordt een nieuw gebouw neergezet om meer coronapatiënten te kunnen opvangen en behandelen. Een bord spoort voorbijgangers aan om hun handen te wassen.Beeld AP

Vandaag belangrijk

Live: 250 duizend EU-burgers zitten nog vast in het buitenland | VS kaapt mondkapjes voor neus Berlijnse politie weg
De coronacrisis heeft het sociale leven in grote delen van de wereld beperkt. In Nederland heeft het coronavirus inmiddels 1.487 levens geëist. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Noodlijdend KLM mag tijdelijke krachten de laan uitsturen
KLM mag van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) duizenden werknemers met een tijdelijk dienstverband ontslaan. Dit ondanks het beroep dat de luchtvaartmaatschappij doet op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.

Als coronavirus in het riool zit, komt het dan in de rivier en vervolgens uit mijn kraan?
Onlangs bleek dat het riool een vroeg waarschuwingssysteem kan zijn voor de verspreiding van het sars-cov-2 virus. Op acht plaatsen in Nederland dook het virus in de loop van de maand maart steeds vaker in het riool op.

Aantal diagnoses van kanker daalt met dertig procent, en ditmaal is dat slecht nieuws
Het aantal diagnoses van kanker is de afgelopen weken met 30 procent afgenomen. Volgens artsen is dat vermoedelijk een gevolg van de coronacrisis, die maakt dat patiënten minder snel naar de huisarts gaan en diagnostiek wordt uitgesteld.

Twee T-cellen (de bolletjes rechts) gaan de strijd aan met een kankercel (de grotere bol links). Het aantal mensen bij wie kanker is vastgesteld, is opeens gedaald sinds de corona-uitbraak. Beeld Getty Images / Science Photo Libra
Twee T-cellen (de bolletjes rechts) gaan de strijd aan met een kankercel (de grotere bol links). Het aantal mensen bij wie kanker is vastgesteld, is opeens gedaald sinds de corona-uitbraak.Beeld Getty Images / Science Photo Libra

Nibud luidt noodklok over schulden: ‘Laat zien dat we van vorige crisis hebben geleerd’
Eén op de vijf Nederlanders verliest inkomsten door de coronacrisis. En huishoudens mogen dan minder geld uitgeven – aan benzine en kleding, bijvoorbeeld – maar dat weegt beslist niet op tegen de slinkende salarissen, waarschuwt de directeur van het Nibud.

Vanavond op tv

Nieuw komisch drama AVROTROS: Koppensnellers (NPO 3, 20.25 uur)
Dana (Lineke Rijxman) heeft een succesvolle carrière in de VS, maar schiet als moeder nogal tekort. De harde zakenvrouw keert terug naar Nederland en wordt hoofdredacteur bij een grote krant, maar haar werkelijke doel is om de band met haar inmiddels volwassen zoon Lucas (Tim Linde) te herstellen. Daarbij zet ze zijn leven danig op zijn kop. Bekijk meer tv-tips hier.

Opinie

Privacyexpert Marietje Schaake: ‘Bedrijven en overheden zijn altijd op zoek naar meer online macht’
Als cybercriticus wantrouwt Marietje Schaake de bereidwilligheid van veel mensen om nu hun privacy op te geven. Want eenmaal weggegeven, komt die niet snel terug.

Aanraders van de redactie

In strijd tegen corona balt de macht zich samen in Den Haag
Het heeft even geduurd, maar in de strijd tegen corona komen alle lijntjes inmiddels samen bij het crisisteam in Den Haag. Zelden was de macht zo geconcentreerd als nu. Tegelijkertijd groeit voorzichtig het zelfvertrouwen binnen Ruttes war room. Ook de koning doet mee, met een charmeoffensief.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag na afloop van het coronacrisisberaad in het gebouw van het ministerie van Justitie. Beeld Patrick van Katwijk / BSR Agency
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag na afloop van het coronacrisisberaad in het gebouw van het ministerie van Justitie.Beeld Patrick van Katwijk / BSR Agency

Wat ga je redden: een kleine groep kwetsbaren of de toekomst van een nieuwe generatie?
In het debat over de aanpak van de coronacrisis speelt een duivels dilemma mee, zo ziet Peter Giesen: kies je voor de volksgezondheid of de economie? Red je de allerzwaksten of kies je voor het levensgeluk van zo veel mogelijk mensen?

De maffia vreet zich in Napels naar binnen
Donkere tijden dreigen terug te keren in het zuiden van Italië. Enorme werkloosheid en grote armoede. In die ellende meldt de maffia zich als weldoener. Ze beheerst de private zorg en de voedseldistributie. ‘We worden honderd jaar teruggeworpen in de tijd.’`

Een man bezorgt boodschappen illegaal aan huis in Napels. Beeld Giulio Piscitelli
Een man bezorgt boodschappen illegaal aan huis in Napels.Beeld Giulio Piscitelli

Videoapp Zoom is een privacynachtmerrie
Om met elkaar in contact te blijven worden massaal apps als Zoom gedownload. Die hebben hun zaakjes niet altijd op orde, weet Laurens Verhagen.

Een visueel commentaar op de gekke, verwarrende en onzekere omstandigheden
Voor halve wereld is de coronacrisis een ramp. Maar sommige kunstenaars en illustratoren halen er tóch hun inspiratie uit. Kijk maar.

Dit is niet de tijd voor schermschaamte
Bewuste ouders zetten hun kinderen zo min mogelijk achter een scherm. En ineens zijn die de hele dag thuis en krijgen ze digitaal onderwijs. Blijkt het belang van schermtijd toch relatief.

Meer over