Volkskrant AvondDonderdag 21 mei

Volkskrant Avond: Politie grijpt in vanwege drukte in parken | Het verhaal van een ambtenaar die werd bedolven onder de steunaanvragen

Het Vondelpark op Hemelvaartsdag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het Vondelpark op Hemelvaartsdag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Bang voor een boete? ‘Nee, ik ben fakking snel’
Hemelvaartsdag, prachtig weer en versoepeling van de coronaregels in zicht. Die combinatie verleidt velen in Amsterdam daar vast een voorsprong op te nemen.

Live: Drukte op Hemelvaart: politie en veiligheidsregio’s grijpen op verschillende plaatsen in | Aantal covid-patiënten op de ic gedaald
Stap voor stap zoeken landen wereldwijd de uitgang van de lockdown. Wereldwijd zijn er nu meer dan vijf miljoen besmettingen met het coronavirus bevestigd. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in dit liveblog.

De andere rekening van de coronazorg: ‘Door uitgestelde zorg gingen 100 tot 400 duizend levensjaren verloren’
De ziekenhuiszorg voor covid-patiënten heeft veel mensenlevens gered, maar het verlies aan levensjaren bij andere patiënten is veel groter. Daardoor zullen alleen al in Nederland zeker 10 duizend mensen gemiddeld tien jaar eerder overlijden.

Grote brand bij oude kerncentrale in het Gelderse Dodewaard, geen risico op radioactieve straling
Bij de voormalige kernenergiecentrale in het dorpje Dodewaard in Gelderland is donderdag aan het eind van de ochtend een grote brand ontstaan. Inmiddels is de brand onder controle.

De brandweer blust een grote brand bij de voormalige kerncentrale Dodewaard. Er is geen risico op het vrijkomen van radioactieve straling door de brand. Wel wordt omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen als ze last van de rook hebben. Beeld Roland Heitink / ANP
De brandweer blust een grote brand bij de voormalige kerncentrale Dodewaard. Er is geen risico op het vrijkomen van radioactieve straling door de brand. Wel wordt omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen als ze last van de rook hebben.Beeld Roland Heitink / ANP

Vanavond op tv

De slopende strijd van de Britse komiek Tony Slattery
De documentaire What’s the Matter with Tony Slattery? (BBC 2, 22.00 uur) toont de slopende strijd van de Britse komiek Tony Slattery om zijn verslavingen te overwinnen en een jeugdtrauma te verwerken. Op Canvas aandacht voor Maria Callas. In zijn documentaire Maria by Callas (23.20 uur) geeft regisseur Tom Volf het woord aan de zangeres zelf. Archiefbeelden worden gecombineerd met geluidsopnamen en tekstfragmenten van Callas. En op SBS9 The Crow (22.20 uur), de actie-vecht-wraakfilm die met digitale technieken moest worden afgemaakt nadat hoofdrolspeler Brandon Lee tijdens de opnamen om het leven was gekomen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Vertel kind over ‘homo’ vóór het een scheldwoord is
Als we homohaat serieus willen bestrijden, moeten we daar al vroeg, dus op de basisschool mee beginnen, betoogt Janneke ­Schotveld, auteur van onder meer ­Superjuffie! en De kikkerbilletjes van de koning. En dan moeten die scholen én educatieve uitgevers niet doen alsof homoseksualiteit niet bestaat.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aanraders van de redactie

De ambtenaar die binnen zes weken 1.367 Brabantse zelfstandigen aan inkomensondersteuning moest helpen
Gemeente-ambtenaar Jos Abrahams in Boxtel zag in maart een stormloop van steunaanvragen voor zzp’ers over zich heenkomen. De drukte zal met het woensdag aangekondigde tweede steunpakket iets minder worden, verwacht hij, maar Abrahams ziet de volgende run alweer aankomen: die op de bijstand.

Nederland presenteert met ‘vrekkige vier’ eigen herstelplan voor Europa
Nederland komt samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden met een eigen herstelplan voor EU. Hierin wordt economische hulp aan de zuidelijke landen gekoppeld aan de eis van ‘vergaande hervormingen’.

Wordt alles beter met het nieuwe pensioenstelsel? Negen vragen (en antwoorden)
Vakbeweging, werkgevers en kabinet zijn het in principe eens over een nieuw pensioenstelsel. Het pensioen wordt gebaseerd op de betaalde premie plus de beleggingswinst die daarop in de loop der jaren is gehaald. Negen vragen over het nieuwe stelsel.

Een Hollandse wereldhype: de knikkercompetitie goes global
The Marble League, een YouTube-kanaal van twee West-Friese broers, heeft een nieuwe hoofdsponsor gekregen. En daarmee een wereldpubliek.

Jelle bij zijn inmiddels wereldberoemde knikkerbaan. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Jelle bij zijn inmiddels wereldberoemde knikkerbaan.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

‘Elke vier jaar moeten we vechten voor ons bestaansrecht’
Geeft de vierjaarlijkse subsidiestrijd muziektheatergroep Orkater al de nodige stress, komt er nog wat coronastress bij. Gelukkig hebben ze een prima troef: de theaterrechten van roman De pest.

Mijn maag herkent mijn mond niet meer
Vroeger aten we aardappels, spinazie en een stuk braadworst. Tegenwoordig eten we linzen, kikkererwten, aubergines en pompoen. De maag van Peter Buwalda denkt hierdoor dat hij gereïncarneerd is, of misschien van planeet gewisseld. Het is haast onvoorstelbaar, de metamorfose van de Hollandse pot.

Meer over