Volkskrant AvondMaandag 25 januari

Volkskrant Avond: Politie grijpt in bij rellen in Rotterdam en Geleen • Janet Yellen, de vrouw die elk glazen plafond aan gruzelementen sloeg, mag Trumps ongelijk bewijzen

Eindhoven maakt de schade op na dag vol ongeregeldheden. Relschoppers hebben tonnen aan schade aangericht aan met name het Centraal Station. Vrijwilligers helpen op het station mee met opruimen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Eindhoven maakt de schade op na dag vol ongeregeldheden. Relschoppers hebben tonnen aan schade aangericht aan met name het Centraal Station. Vrijwilligers helpen op het station mee met opruimen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nieuws

Het is opnieuw onrustig in meerdere Nederlandse steden. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

De Italiaanse premier Conte dient zijn ontslag in. Hij roept zijn kabinet dinsdag bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, maakte zijn kantoor maandag bekend.

Voor het eerst kwam er vorig jaar in de Europese Unie meer stroom uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon, wind en water dan uit fossiele brandstoffen.Van alle elektriciteit was 38 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

De Europese Unie heeft maandag farmaceut AstraZeneca onder druk gezet om zoveel mogelijk vaccins zo snel mogelijk te leveren. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen belde persoonlijk met AstraZeneca-baas Pascal Soriot om het bedrijf aan zijn contractuele verplichtingen te herinneren.

Miljoenen privégegevens van Nederlanders uit twee registratiesystemen van de GGD worden op internet illegaal verhandeld. RTL Nieuws meldt dat het gaat om adressen, telefoonnummers en burgerservicenummers.

Janet Yellen Beeld The Washington Post via Getty Images
Janet YellenBeeld The Washington Post via Getty Images

Aanraders

President Trump vond haar te klein, maar Janet Yellen denkt groter dan groot. Als eerste vrouwelijke minister van Financiën staat zij voor een Herculestaak: de Amerikaanse economie uit de coronacrisis leiden.

Journalist Willem Feenstra loopt mee bij de GGD Brabant-Zuidoost, een cruciale organisatie bij de bestrijding van het coronavirus. Vandaag: de agressie hakt er flink in bij de medewerkers.

De demonstranten op het Museumplein hadden niet uiteengeslagen moeten worden, maar juist grondrechtelijk beschermd dienen te worden. De burgemeester heeft door niet pragmatisch te handelen, waarschijnlijk bijgedragen aan grotere verspreiding van het coronavirus dan nodig, aldus Willem Jebbink.

Apple heeft nu een over-ear-koptelefoon, voor een Apple-prijs.

Jazz-zangeres Ann Burton is door het Nederlands Jazz Archief geëerd met een cd vol bijzondere opnamen. Dat zette John Schoorl op het spoor van haar Japanse carrière.

Sylvia Witteman werd een beetje onrustig van de avondklok en overwoog een geit aan te schaffen, maar dat bleek niet nodig. ‘Ik bleek een ‘cruciaal beroep’ te hebben. Ik keek er zelf ook van op.’

Meer over