Volkskrant AvondVrijdag 12 juni

Volkskrant Avond: Plan voor grote hervorming van pensioenstelsel: ‘niemand’ gaat erop achteruit | In gesprek met Akwasi en Natacha Harlequin: ‘Jaar na jaar na jaar hebben we gevraagd te luisteren’

Natacha Harlequin: 'Ik wil dat zwart, wit en alles ertussenin met elkaar in gesprek gaan'. Beeld Manon van der Zwaal
Natacha Harlequin: 'Ik wil dat zwart, wit en alles ertussenin met elkaar in gesprek gaan'.Beeld Manon van der Zwaal

Vandaag belangrijk 

Plan voor forse hervorming pensioenstelsel ligt op tafel

Er komt een grote hervorming van het pensioenstelsel. Er is een reeks maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de overgang naar een nieuwe pensioenregeling mogelijk te maken opdat ‘niemand’ erop achteruitgaat. 

Nederlanders steunen ‘vrekkige’ Hoekstra: voor solidariteit met Zuid-Europa, niet vrijblijvend

Minister Hoekstra van Financiën mag in Spanje en Italië inmiddels te boek staan als de vrekkigste man van Europa, de stemming in eigen land voelde hij haarfijn aan toen hij zich verzette tegen vrijblijvende coronanoodhulp aan de zuidelijke landen. 72 procent van de Nederlanders vindt dat elke euro noodhulp moet worden terugbetaald.

Live: Meer besmette jongeren ontdekt door ruimhartig testen | Ruim 570.000 nertsen geruimd op dertien fokkerijen

In dit liveblog volgen we de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.

Twitter verwijdert tienduizenden accounts wegens Chinese, Turkse en Russische staatspropaganda

Twitter heeft 23.750 accounts verwijderd die volgens de berichtenservice door China werden misbruikt voor staatspropaganda. Ook 150.000 spam-accounts, bedoeld om deze desinformatie te versterken, zijn verwijderd. 

Burgemeester Halsema trekt plan voor preventief fouilleren in

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ziet alsnog af van herinvoering van preventief fouilleren. Zij neemt deze beslissing mede vanwege de protesten tegen politiegeweld na de dood van George Floyd.

Vanavond op televisie

Vlak voordat wereldwijd de grenzen op slot gingen, maakte Tom Waes nog een 4.000 kilometer lange reis door Japan. In Reizen Waes (NPO 3, 20.25 uur) bezoekt hij bezoekt hij het Naked Men Festival, waar duizenden mannen feesten voor vruchtbaarheid en geluk. Meer tv-tips vindt u hier

Opinie

In gesprek met Akwasi en Natacha Harlequin: ‘Jaar na jaar na jaar hebben we gevraagd te luisteren’

Na de demonstratie op de Dam in Amsterdam botsten Akwasi en Natacha Harlequin bij talkshow M over de aanpak van racisme. Nu gaan ze nogmaals het gesprek aan.

Aanraders van de redactie

De pandemie verschuift naar het zuidelijk halfrond

Het epicentrum van de coronapandemie verschuift de laatste twee weken gestaag naar het zuidelijk halfrond. Waar tot voor kort vooral in ­Europa en Noord-Amerika de sterfte en besmettingen door covid-19 op een hoog niveau lagen, lopen de aantallen nu duidelijk op in het zuidelijke deel van Azië, in delen van Afrika en in bijna alle landen in Latijns-Amerika.

Valparaiso in Chili, waar het coronavirus momenteel voor veel besmettingen zorgt. Beeld AFP
Valparaiso in Chili, waar het coronavirus momenteel voor veel besmettingen zorgt.Beeld AFP

Een vergeten hoofdstuk: de coronacrisis (?) van 1890

Een ietwat vergeten hoofdstuk in de medische geschiedenis: 130 jaar geleden trok er opeens een geheimzinnige longziekte de wereld rond die het leven ernstig ontwrichtte. Is wat we vandaag meemaken al eerder gebeurd?

Met Groenteman in quarantaine #32: Wilfried de Jong, schrijver, radio- en theathermaker

In het nieuwe normaal belt Gijs Groenteman zijn gasten vanonder de hoogslaper van zijn dochter. Deze keer met schrijver en theatermaker Wilfried de Jong. Overdag een optimistisch man die doet wat hij leuk vindt, maar ’s nachts een donker piekeraar. Toch zit hij vol goeroe-achtige uitspraken. Deze week kwam een nieuw boek over wielrennen van hem uit: ‘De man en zijn wielerverhalen’.

Wat de beelden van George Floyd betekenen 

Waarom bracht juist de gewelddadige dood van George Floyd zo veel teweeg?Natuurlijk, er zijn beelden van: schokkende, onverdraaglijke, hartverscheurende beelden. Toch verklaart het bestaan van die beelden niet alles.

Testen, isoleren en contacten traceren: ‘Je bent een beetje een rechercheur’

Op de testlocaties van de GGD wordt niet alleen getest. Onderzoekers gaan alle contacten van besmette personen na om het virus in te dammen. Kunnen de GGD’s dat aan? Een kijkje in de regio Culemborg-Nijmegen.

Op muurborden worden de contacten van besmette personen schematisch weergegeven. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Op muurborden worden de contacten van besmette personen schematisch weergegeven.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

O ja, dacht ik, zo klinkt fascistische taal

Misschien was de strijd tegen fascisme er juist bij gebaat als zoveel mogelijk mensen, inclusief hijzelf, hun mond zouden houden, bedenkt Peter Middendorp. Hij was de censuur, die hij zichzelf een tijd geleden had opgelegd, al bijna vergeten, tot hij vorige week Baudet over linkse universiteiten hoorde spreken.

Meer over