Volkskrant AvondMaandag 11 mei

Volkskrant Avond: Parijs kruipt uit lockdown en mist zijn toeristen | Zwemmen nieuwe stijl, non-stop knippen en weer kinderstemmen in basisscholen

Redactie
Drukte in de metro gezien mensen nu geen briefje of
Drukte in de metro gezien mensen nu geen briefje of "attestation" meer nodig hebben om het huis te verlaten.Beeld Joris Van Gennip

Vandaag belangrijk

Parijs kruipt uit lockdown en mist zijn toeristen

Net als heel Frankrijk gaat Parijs behoedzaam van het slot. De Parijzenaars staan te trappelen. ‘We moeten weer een beetje normaal gaan doen met z’n allen’, zegt een Parisienne.

Corendon belooft coronavrije vakantie aan de Turkse kust

Touroperator Corendon wil coronavrije vakanties gaan aanbieden. Alle reizigers worden bij vertrek op Schiphol getest op het coronavirus. Als ze niet besmet blijken, vliegen ze naar een Turks resort dat ze vervolgens niet mogen verlaten.

Protesten in Hongkong laaien weer op na ‘coronastop’: zeker 230 arrestaties

De protesten in Hongkong zijn zondag weer in alle hevigheid opgelaaid, na maanden van relatieve rust door de corona-epidemie. Duizenden demonstranten probeerden met ludiek protest het door corona geldende samenscholingsverbod te omzeilen, maar de actie eindigde als vanouds in straatgevechten en massa-arrestaties.

Droogte bedreigt vissen, vlinders en libellen – natuurclubs luiden noodklok

Natuurorganisaties roepen op tot structurele maatregelen tegen de droogte. De huidige ‘droogtecrisis’ doet de organisaties Ravon en de Vlinderstichting het ergste vrezen voor het voortbestaan van onder meer de kamsalamander, de grote modderkruiper, de kleine heivlinder en libellen als de speerwaterjuffer en de noordse glazenmaker. Volgens de organisaties biedt de combinatie met stikstofmaatregelen kansen om twee vliegen in één klap te slaan.

Een rivierdonderpad. Beeld Hollandse Hoogte / Buiten-Beeld
Een rivierdonderpad.Beeld Hollandse Hoogte / Buiten-Beeld

Robothond waarschuwt Singaporezen om afstand te houden

In Singapore wandelt de vierpotige robot Spot door parken om mensen eraan te herinneren voldoende afstand te houden. Het gaat om een proef. Niet iedereen reageert ontspannen op het apparaat, dat lijkt op een metalen hond.

Britse regering wil weer voetbal, maar Premier League-clubs redetwisten nog

De Britse regering en de Premier League willen de voetbalcompetitie over vier weken hervatten, maar willen de clubs en de spelers het ook?

Franse oud-president Giscard (94) beschuldigd van seksuele intimidatie

De Franse justitie heeft een onderzoek geopend naar oud-president Valéry Giscard d’Estaing wegens seksuele intimidatie. De Duitse journalist Ann-Kathrin Stracke beschuldigt de 94-jarige Giscard ervan dat hij haar eind 2018 betastte na een interview. De oud-president zou herhaaldelijk haar billen hebben aangeraakt.

Vanavond op televisie

Nu de intelligente lockdown de grens tussen werkweek en weekend heeft vertroebeld, is het voor veel mensen verleidelijk om elke avond aan de alcohol te gaan, of al overdag te gaan drinken. Te veel drinken is echter niet gezond, en Dokters van morgen (NPO 1, 20.35 uur) onderzoekt vanavond waar de grens ligt. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Na zijn 4 mei-lezing checkte Arnon Grunberg zijn mails. Antisemitisme moet een probleem zijn van andere minderheden, besefte hij. ‘Ik weet niet meer welke Jood zei: ‘‘De Duitsers zullen ons Auschwitz nooit vergeven.’’ Ik weet wel dat een deel van de Nederlanders de Joden Auschwitz nooit zal vergeven.’

Aanraders van de redactie

Zwemmen nieuwe stijl, non-stop knippen en weer kinderstemmen in basisscholen

In recreatiebad Hoornse Vaart in Alkmaar kunnen sinds vandaag weer baantjes worden getrokken. Dat is nog wat onwennig. ‘Mag ik nou wel of niet inhalen?’ De basisscholen zijn vanaf vandaag ook weer open, zoals De Buikslotermeer in Amsterdam. Docent Floris schrikt van de verhalen van zijn leerlingen. En ook de kappers mogen weer knippen. Kinki Kappers in Haarlem zit gelijk met de handen in het haar, zo druk is het.

Is Jesus P. een gewiekste crystal meth-maker of slachtoffer van een drugsbende?

Internationale drugsbendes zien Nederland als een goede plek om het uiterst verslavende crystal meth te produceren. Vrijdag werd in Gelderland nog een groot laboratorium opgerold. In Den Haag stond vandaag de Mexicaan Jesus P. terecht. Justitie verdenkt hem en zijn handlangers van de productie van 500 kilo crystal meth.

Eerste Kamer verkast naar Ridderzaal: ‘Dit is een zoektocht door onbekend terrein’

De Eerste Kamer verhuist tijdelijk naar de Ridderzaal. Alleen de stoelen van de voorzitter en griffier hoefden mee, verder was zowat alles voorhanden. Voorzitter Jan Anthonie Bruijn rest nog één vraag: wat te doen met Prinsjesdag?

De Eerste Kamer gaat tijdelijk vergaderen in de Ridderzaal.  Beeld ANP
De Eerste Kamer gaat tijdelijk vergaderen in de Ridderzaal.Beeld ANP

Als kind zocht London Loy veiligheid bij zijn moeder in de keuken. Nu is hij topkok

London Loy had het moeilijk op school, maar appeltaart bakken kon hij. Hij ging naar de koksschool en ging koken in de beste restaurants. Hij speelt graag met de tradities van de Surinaamse keuken.

Iederéén wil worstjes van de goeie slager en in een courgette knijpen voor ze hem koopt

‘Het is gewoon achterlijk, zo druk als het hier is’, riep de vrouw in de rij voor de slager tegen haar telefoon. ‘Krankzinnig. Wat bezielt al die mensen?’ Hetzelfde als jou, trut, dacht Sylvia Witteman. Blijf dan zélf thuis, en laat je boodschappen bezorgen...

Songfestival in quarantaine

Geen Songfestival in Rotterdam, wel in eigen huis. Van kwaliteitstrash uit Servië tot IJslandse pyjamafunk: hier vind je alle acts die deze week in Ahoy hadden moeten staan. Lees het jurycommentaar en oordeel zelf.

Meer over