nieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Overgrote deel Kamer stemt voor ‘Fort Europa’ | Lily Allen is terug: ‘Ik waarschuw je maar alvast’

Redactie

In de aanloop naar de Europese migratietop van zondag is de Nederlandse boodschap niet mis te verstaan: een totaal nieuw stelsel, waarin migranten hun asielprocedure buiten Europa afwachten, krijgt de steun van een overgrote meerderheid van Tweede Kamer. Verder in de avondnieuwsbrief: na een stalker, een doodgeboren kindje en een kindje is Lily Allen terug met een nieuw album.

Migranten aan boord van de MAOS (Migrant Offshore Aid Station) Beeld Getty
Migranten aan boord van de MAOS (Migrant Offshore Aid Station)Beeld Getty

Vandaag belangrijk

Fort Europa? Aan Nederland zal het niet liggen

De Nederlandse boodschap aan Europa is duidelijk: een totaal nieuw stelsel, waarin migranten hun asielprocedure voortaan in kampen buiten Europa moeten afwachten, heeft inmiddels de steun van een overgrote meerderheid van de volksvertegenwoordiging.

Remkes: wel referendum, maar bindend in plaats van raadgevend

Nederland moet een bindend correctief referendum krijgen. Het huidige raadgevend referendum is een onduidelijk instrument. Het maakt politieke manipulatie van de uitslag mogelijk, met als risico dat onvrede onder de bevolking eerder toe- dan afneemt. Daarmee wordt de afstand tussen burgers en bestuur groter in plaats van kleiner.

Reddingsschip kan 226 geredde migranten niet kwijt: ‘Laat Nederland dat schip maar opvangen’

Opnieuw dobbert een reddingsschip met 226 migranten aan boord doelloos door de Middellandse Zee. Het schip Lifeline, dat onder Nederlandse vlag vaart, heeft de migranten donderdagochtend gered voor de kust van Libië maar krijgt geen toegang tot Italië. Het schip is naarstig op zoek naar een ‘veilige haven’ om de drenkelingen te kunnen afzetten.

Het schip Lifeline van Mission Lifeline Beeld EPA
Het schip Lifeline van Mission LifelineBeeld EPA

De Luizenmoeder wint de Zilveren Nipkowschijf

De veelbesproken comedyserie De Luizenmoeder (Avrotros) heeft donderdag de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De prijs voor het beste televisieprogramma wordt elk jaar uitgereikt door een vakjury van tv-critici en mediajournalisten.

Video van de Dag

Graancirkels zijn het niet. Graanwerken? Graanvormen? Nee, deze figuren zijn als ode aan M.C. Escher, aangelegd door zeven kunstenaars in het Friese graan. Onder hen de vader van Volkskrant-verslaggever Rik Kuiper, die hem assisteerde bij de aanleg. ‘We hebben een dag over dat graanveld gebanjerd om dat kunstwerk zo te krijgen.’

Vanavond op televisie

Om 22.10 uur begint op Canvas de documentaire Amy. Uit een schat aan bestaand beeldmateriaal stelde regisseur Asif Kapadia een even zorgvuldig als schokkend portret samen van Amy Winehouse, die gigantisch succes paarde aan enorme persoonlijke problemen. En vanavond is Mark Harbers te gast bij Jinek (22.55 uur, NPO 1). Harbers is als staatssecretaris van Justitie & Veiligheid belast met de onderwerpen asiel en migratie. Hij praat er over de aanstaande migratietop in Brussel. Onze overige tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Ventimiglia, het gezicht van het het failliete Europese migratiebeleid

In Ventimiglia, een Italiaans stadje aan de Franse grens, wordt goed duidelijk waar de Italiaanse frustratie met het Europese migratiebeleid vandaan komt. Honderden Afrikaanse migranten hangen er rond, gefrustreerd dat ze Frankrijk niet meer in komen.

IJs op Antarctica smelt toch iets minder snel

Onderzoek heeft aangetoond dat het ijs op Antarctica almaar sneller smelt, toch is er niet alleen maar slecht nieuws over het bevroren continent. Wetenschappers ontdekten dat de ijskap van West-Antarctica mogelijk beter bestand is tegen klimaatverandering dan gedacht.

Een ijskap op West-Antarctica Beeld REUTERS
Een ijskap op West-AntarcticaBeeld REUTERS

De weg naar wereldvrede en verzoening komt uit India en heet yoga

De Indiase premier Modi promoot yoga als oplossing voor de wereldproblemen op Internationale Yoga Dag. Op allerlei openbare plekken deden yogi’s donderdag hun asana’s voor de vrede.

Kasplantjes groeien voorlopig nog op gas

In heel Nederland moet gas plaatsmaken voor duurzame warmtebronnen. Maar vanuit de glastuinbouw klinkt een waarschuwing: draai bij ons de kraan als allerlaatste dicht.

Na een stalker, een doodgeboren kindje en een scheiding is Lily Allen weer strijdbaar

Hard Out Here, dat was het de afgelopen jaren voor Lily Allen (33). Een stalker, een doodgeboren kindje, een scheiding. En bakken kritiek. Nu is ze terug, met haar album No Shame. En schaamteloos ís het.

Lily Allen Beeld Bella Howard
Lily AllenBeeld Bella Howard

‘Of je het nu upclycling of gratis rotzooi noemt, grofvuil is fantastisch.’

Aaf Brandt Corstius is dol op grofvuil. Vanwege de mogelijkheden die het biedt, de manier waarop het ’s avonds onder een lantaarnpaal lichtelijk melancholisch en toch ook wel poëtisch afgedankt staat te zijn. ‘Ik heb veel mooie grofvuilherinneringen, vooral samen met mijn kinderen, want mijn kinderen zijn gek op graaien in vuil.’

Meer over