Volkskrant AvondDonderdag 27 augustus

Volkskrant Avond: Overdrachtsbelasting naar nul voor jonge starters, fors omhoog voor beleggers | Dit dorpje in de Amazone weet dat het vuur komt. Maar niemand durft te blussen

Beeld Patricia Rehe / Hollandse Hoogte

Nieuws

Overdrachtsbelasting naar nul voor jonge starters, fors omhoog voor beleggers
Jongeren tussen de 18 en 35 jaar worden vanaf volgend jaar eenmalig vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting als ze een huis kopen. 

Half miljoen Nederlanders meer dan half uur onderweg naar teststraat – als ze een auto hebben
Belangenvereniging voor ouderen Anbo is bezorgd over de bereikbaarheid voor kwetsbare mensen en ouderen zonder auto. 

Amsterdam wil schikken in slepende affaire met onterecht ontslagen ambtenaar
Om de affaire met antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb eindelijk af te kunnen sluiten, is de gemeente Amsterdam bereid om een minnelijke regeling te treffen. 

Poetin heeft troepen klaarstaan voor Loekasjenko ‘als dat nodig is’
Terwijl in binnen- en buitenland de druk op de Belarussische autocraat Aleksandr Loekasjenko toeneemt, gaat de intimidatie van de oppositie in het Oost-Europese land door. 

Politieke Dagkoersen: Grapperhaus heeft spijt en begrijpt dat mensen kritisch zijn
De Haagse politiek werkt toe naar de verkiezingen van 17 maart. De kandidaten, hun standpunten, hun succesnummers en hun uitglijders: u leest er dagelijks over in uw Dagkoersen, het politieke blog van de Volkskrant.

Amerikaanse sporters weigeren te spelen uit protest tegen racisme
De boycot bij de basketballer vormde woensdag de opmaat voor een historische avond. Ook in andere takken van sport werden wedstrijden uitgesteld of protesteerden sporters tegen racisme en killercops.

Een groep vrienden in de rivier bij Alter do Chão.Beeld Luisa Dörr

Aanraders 

Dit dorpje in de Amazone weet dat het vuur komt. Maar niemand durft te blussen
De Braziliaanse Amazone brandt misschien nog wel meer dan vorig jaar. Voor het toeristische dorpje Alter do Chão is het zeker dat het vuur komt in de droge maand september. En wie durft het dan te blussen? Niet de brandweer. Die is aan banden gelegd met een aanklacht – van brandstichting.

Waarom de speech van Trump van vannacht zo belangrijk is, en hoe je ernaar moet kijken: een kijkwijzer
In de nacht van donderdag op vrijdag geeft Donald Trump zijn nominatietoespraak op de Republikeinse conventie. Waarom is die speech zo belangrijk? Waar moet je op letten? En waar kan je ‘m volgen? Een kijkwijzer.

Column: De vrouw van Omtzigt was plots haar verstand verloren
Ik wil allerminst suggereren, zoals op de immer bloeddorstige sociale media meteen gebeurde, dat binnen het CDA machten aan het werk zijn die koste wat kost lastpost Omtzigt willen weren ten gunste van favoriet De Jonge, stelt Elma Drayer. Tot het tegendeel onomstotelijk blijkt, ga ik er liever vanuit dat er geen sprake is van sluwe opzet, maar van sukkeligheid en domme pech.

Hoe vertel je mensen dat cultuur een goed doel is, net als kankerbestrijding of natuurbehoud?
Het kabinet riep het publiek al vroeg in de coronacrisis op te doneren voor cultuur. ‘Word vriend van een theater!’ Probleem is dat veel mensen cultuur financieren nog als verantwoordelijkheid van de overheid zien. De Volkskrant ging kijken of de noodzaak ondertussen een beetje doorsijpelt.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds wil dit najaar miljoenen ophalen voor noodhulp aan de kunsten. De teller staat tot nu toe op 111 duizend euro. Beeld Maus Bullhorst

Opinie: Werken bij de universiteit hoeft geen beproeving te zijn
Professoren luiden de noodklok over ‘feodale’ toestanden. Rector magnificus Carel Stolker ziet wel een uitweg.

Onze quizzen spelen zodra ze verschijnen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Hoeveel weet u over het laatste nieuws, schrijf je in voor de nieuwsquiz en test het.

Meer over