Volkskrant avondDinsdag 11 januari

Volkskrant Avond: ‘Oud-dictator Bashir van Soedan wordt uitgeleverd aan Internationaal Strafhof’ | De grote wasbare-luiers-test

Oud-dictator van Soedan Omar al-Bashir in de beklaagdencel tijdens de rechtszaak tegen hem in Khartoem in december 2019. Beeld EPA
Oud-dictator van Soedan Omar al-Bashir in de beklaagdencel tijdens de rechtszaak tegen hem in Khartoem in december 2019.Beeld EPA

Vandaag in het nieuws

‘Oud-dictator Bashir van Soedan wordt uitgeleverd aan Internationaal Strafhof’
De nieuwe machthebbers in Soedan leveren oud-dictator Omar al-Bashir uit aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, volgens een hoge regeringsfunctionaris. Bashir is aangeklaagd wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de regio Darfur, begin deze eeuw.

Toch ophokplicht voor pluimvee na Duits geval van vogelgriep
Al het commerciële pluimvee moet vanaf woensdag 0.00 uur binnenblijven. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht afgekondigd die in elk geval vier weken van kracht blijft. De aanleiding is een recent geval van vogelgriep in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het ophokken geldt voor alle bedrijven met 250 kippen, kalkoenen en eenden of meer.

Uitstoot CO2 voor energie niet gegroeid, dankzij spectaculaire afname steenkoolgebruik
De uitstoot van het broeikasgas CO2 voor energiedoeleinden is afgelopen jaar wereldwijd gelijkgebleven op 33 miljard ton. Dat is bijzonder en onverwachts, want de economie groeide wel flink: 2,9 procent. In de rijke landen was sprake van een daling van de uitstoot met 3,5 procent, die precies opwoog tegen de groei in opkomende en arme landen.

De macht van de bureaucratie: Kamer onderzoekt de teloorgang van de menselijke maat
De menselijke maat is zoekgeraakt in het contact tussen de bestuurlijke molochs en de burger, vindt de Tweede Kamer. Het begint een onderzoek naar de problemen bij de uitvoeringsorganisaties van de overheid. Binnenkort wordt een speciale commissie van Kamerleden benoemd.

Vanavond op de televisie

De Oscargenomineerde documentaire The Cave, over een ondergronds ziekenhuis tijdens de Syrische burgeroorlog in Aleppo, ziet u om 21.00 uur op National Geographic. De documentaire Max, een leven in tbs (NPO 2, 23.10 uur) volgt Max S., die op zijn 17de werd veroordeeld en meer dan veertien jaar in diverse tbs-instellingen doorbracht. Al onze televisietips vindt u hier.

Opinie

Legale pil van Drion beëindigt onrust
Juist de wetenschap dat men zelf de regie houdt, spoort aan tot leven. Maak de pil van Drion legaal, betogen Miriam de Bontridder en Hein Mijnssen.

Een vrouw in een vergevorderd stadium van alzheimer wordt verzorgd door haar echtgenoot. Beeld Getty
Een vrouw in een vergevorderd stadium van alzheimer wordt verzorgd door haar echtgenoot.Beeld Getty

Aanraders van de redactie

Drugsbazen geboeid afvoeren door zwaarbewapende politie kan averechts werken: ‘Jongeren vinden zo’n arrestatie stoer’
Filmpjes van vernederende arrestaties gaan de wereld over. Wat bereikt de politie daarmee?

Discriminatie van Chinezen in Nederland heeft een lange geschiedenis
Chinezen die in Nederland het mikpunt zijn van spot kent een lange geschiedenis. Van Chinezen die bij rechtszaken een nummertje kregen ‘omdat ze allemaal op elkaar leken’, tot een CDA-kamerlid die Chinese leiders ‘een paar bejaarde spleetogen’ noemde; Max Pam herinnert het zich nog allemaal.

‘Hoge WW-instroom Oost-Europese arbeidsmigranten voor 90 procent te verklaren door baanonzekerheid’
Oost-Europese arbeidsmigranten doen tweeënhalf keer zo vaak beroep op een uitkering als Nederlandse werknemers. Promovenda Anita Strockmeijer zocht uit waarom.

De verbeten strijd om de tl-buis: gaat Timmermans voor groene innovatie of de economie?
Wel of niet tl-buizen verbieden? Woensdag probeert zowel de tl-lobby als haar tegenstander – de ledbrigade – de Europese Commissie ervan te overtuigen voor hún belang te kiezen. Dit is de lakmoesproef voor de Green Deal van klimaatcommissaris Frans Timmermans.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Waarom zou je eigenlijk geen wasbare luiers gebruiken?
Wasbare luiers zijn beter voor het milieu en goedkoper. Waarom zou je ze eigenlijk níét willen gebruiken? De Volkskrant test vier paar babybilletjes met luiers van vier webshops.

Column Aaf Brandt Corstius: Dennis is je buurjongen, geen naam voor een storm
Nu stormen in Nederland een naam hebben gekregen, beleeft Aaf ze net even heftiger. Ciara was voor haar een soort Cruella DeVil (‘Specifiek, ik weet het’), maar bij Jan, Noah en Hugh vraagt ze zich toch af: ‘is dit een storm of is dit gewoon mijn aardige buurman?’

Verslaggeverscolumn: Hoe het burgerteam van de NS doorgaat alsof er niets is gebeurd
Met arendsogen vist het burgerteam van de NS - van Baudets tweets - zwartrijders eruit bij de toegangspoortjes op het station en in de trein. Een vriendelijke Pool die te weinig verdient om treintickets naar zijn werk te betalen, krijgt ‘coulance’ op zijn bon, etters krijgen ‘geen coulance’. We liepen een dagje mee met Axel, Frank, Iwan en Joyce.

Meer over