Volkskrant AvondWoensdag 21 oktober

Volkskrant Avond: Opnieuw aanwijzingen dat corona zich soms door de lucht verspreidt | Binnen de kortste keren zit je op YouTube in een fuik vol complottheorieën

Het Shantykoor in Bussum repeteert op het kerkplein, om luchtoverdracht te vermijden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nieuws

Opnieuw aanwijzingen dat corona zich soms door de lucht verspreidt
Wederom hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat het coronavirus zich onder sommige omstandigheden kan verspreiden door de lucht. Maar of het ook via de veelbesproken minuscule ‘aerosolen’ gaat, blijft onzeker.

Live: Shorttracker Sjinkie Knegt in quarantaine na positieve test ploeggenoot Dennis Visser
De besmettingen in Nederland lopen op, maar de groei lijkt af te vlakken. Ook veel andere landen zien zich genoodzaakt maatregelen weer aan te scherpen. Volg in dit blog het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Paus bepleit openstelling geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen
Paus Franciscus is voorstander van geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen. Dat zegt hij in een nieuwe film. Het is voor het eerst dat de paus zich zo duidelijk uitlaat over homorechten.

Een van de vier laatste kolencentrales in Nederland wil sluiten
Een van de vier nog resterende kolencentrales in Nederland, die van Riverstone op de Maasvlakte, biedt zichzelf aan voor sluiting. In ruil daarvoor wil Riverstone wel een fors bedrag.

YouTube verwijdert video’s Lange Frans na kritische uitzending Zondag met Lubach
YouTube heeft het kanaal van Lange Frans offline gehaald. De veelbesproken interviews waarin de rapper het coronabeleid bekritiseert en complottheorieën aanhaalt zijn daardoor niet meer via het platform te zien, maar ook zijn muziek is weg.

Lange Frans rapt in het nummer Lockdown: ‘Een pedonetwerk wereldwijd vraag niet hoe. Via Hillary Clinton tot de Oranjes aan toe.’

Aanraders

Het is moeilijk ontsnappen uit de algoritmefuik van YouTube
Sociale media fungeren als ‘een soort blaasbalg’ voor complottheorieën en desinformatie, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Algoritmen van YouTube schotelen gebruikers steeds extremere inhoud voor. Wie mogen we aankijken om dit probleem op te lossen?

Overname Hema door Jumbo is voor alle partijen een win-win-situatie
De Brabantse ondernemersfamilie Van Eerd, eigenaar van de Jumbo-formule, is van plan de helft van Hema over te kopen. Vermoedelijk mikt de familie uiteindelijk op volle eigendom. Hema hoopt hiermee voorgoed uit de problemen te zijn. 

Historische knieval: koning trekt de verantwoordelijkheid alsnog naar zich toe
De videoboodschap die koning Willem-Alexander woensdag voor het volk uitsprak moet het beschaamde vertrouwen herstellen. Getuige de eerste politieke reacties lijkt de poging te slagen.

Opinie: Cartoonisten, teken nog 1001 tekeningen
Fanatieke en gewelddadige moslims domineren al te lang wereldwijd het gezicht van de islam, betoogt Youssef Azghari.

Wegwerpmondkapjes zijn volkomen ongeschikt om je doos mee af te drogen
Eigenlijk heeft het ook wel iets, zo’n mondkapje, vindt Sylvia Witteman. ‘Net als een zonnebril bedekt het een deel van je gezicht, en dat is prettig als je verlegen van aard bent.’

Deze films zijn zó slecht dat je van ze gaat houden
In de jaren zeventig floreerden ranzige, wrede, op goedkope sensatie beluste films. Pulpkenner Jan Verheyen schreef er een aanstekelijk naslagwerk over.

Meer over