volkskrant avondmaandag 5 november

Volkskrant Avond: Oplevend rechts-extremisme zet Nederlandse maatschappij onder druk, aldus NCTV | Waarom Ryanair steeds wegkomt met slecht gedrag

Goedenavond. Oplevend rechts-extremisme zet de Nederlandse maatschappij onder druk. Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een nieuw rapport ‘De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa’. Drie bevindingen uit dit rapport. Verder in deze nieuwsbrief: waarom Ryanair steeds maar weer wegkomt met slecht gedrag, en de advocaat van de Pakistaanse Asia Bibi vertelt waarom hij naar Nederland moest vluchten: ‘Volgens de VN ben ik nu het belangrijkste doelwit in Pakistan om te worden vermoord.’

Redactie
Een aardverschuiving in de Pettorina Vallei (Noord-Italië) door aanhoudend noodweer in de regio. Beeld EPA
Een aardverschuiving in de Pettorina Vallei (Noord-Italië) door aanhoudend noodweer in de regio.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

NCTV: oplevend rechts-extremisme zet Nederland onder druk
Oplevend rechts-extremisme zet de Nederlandse maatschappij onder druk. Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een nieuw rapport: ‘De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa’.

Hoe Ryanair steeds maar wegkomt met slecht gedrag? Daar zijn heel veel redenen voor
Ryanair-topman Michael O’Leary ziet reizigers als melkkoeien waaraan altijd nog meer geld te verdienen valt, vindt personeel een last en trekt zich hier in Nederland niets aan van gerechtelijke uitspraken. Waant de Ierse prijsvechter zich onschendbaar?

Duitse ex-inlichtingenchef weg om nieuwe omstreden uitspraken
Na nieuwe omstreden uitlatingen is de positie van de Duitse ex-inlichtingenchef Hans-Georg Maassen onhoudbaar geworden. Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken stuurde hem maandag met vervroegd pensioen, nadat een afscheidstoespraak voor Europese collega’s was uitgelekt waarin Maassen zichzelf afschilderde als slachtoffer van een linkse samenzwering.

Salvini geeft ‘linkse salonactivisten’ de schuld van Italiaanse natuurramp
Italië is het land van natuurrampen die door de mens worden verergerd. Zo ook het noodweer dat het land al anderhalve week in zijn greep houdt en waarbij 14 miljoen bomen ontworteld raakten, zeker 32 doden vielen, honderdduizenden mensen zonder stroom of water zitten, windstoten van 180 kilometer per uur voorkomen en 155 centimeter water stond in de straten van Venetië.

Video van de dag

Moeten we voorzichtig zijn met onze grappen, om niemand voor het hoofd te stoten?
Natuurlijk niet, vindt actrice Nazmiye Oral. Maar de intentie moet wel correct zijn. ‘De cartoonwedstrijd die de PVV wilde houden ging niet over de beste grap, maar was een poging tot machtsvertoon’, zegt ze. Bekijk haar gesproken column bij Nieuwe Maan.

Film- en tv-tips

Morgen gaan de Amerikanen naar de stembus en Trump voert nog volop campagne voor het Republikeinse front, kijk vanavond naar hoe hij dat doet in West Virginia (BBC 1, 21.30 UUR). Stel je voor dat je een belletje krijgt van een man die zegt dat hij je halfbroer is, terwijl hij in een dodencel in Ethiopië zit. Floris-Jan van Luyn maakte er een geprezen documentaire over (NPO 2, 20.55 UUR). En wie juist even de realiteit wil ontvluchten zapt lekker door naar Harry Potter and the Halfblood Prince (NET 5, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Advocaat Asia Bibi: ‘Ik ben het belangrijkste doelwit in Pakistan om te worden vermoord’
Eigenlijk wil Saiful Malook helemaal niet in Nederland zijn. Boos en strijdlustig zit hij maandagmiddag in een zaal van het Haagse perscentrum Nieuwspoort. ‘De Verenigde Naties hebben mij tegen mijn zin op het vliegtuig gezet’, zegt hij tijdens een inderhaast belegde persconferentie. ‘Volgens de VN ben ik nu het belangrijkste doelwit in Pakistan om te worden vermoord.’

Rechts-extremisme in Nederland: de drie opmerkelijkste bevindingen van de AIVD en de NCTV
Lange tijd leken de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zich vooral op het jihadisme te richten en de rechts-extremistische dreiging te verwaarlozen, nu liggen er twee kloeke rapporten van de NCTV en de AIVD. Wat zijn de opmerkelijkste bevindingen?

‘Je hoeft geen enorme techneut meer te zijn om games te ontwerpen’
Dat je geen techneut hoeft te zijn om games te maken bewijzen de ontwerpers van Rusty Lake. Hun kunstzinnige games zijn een wereldwijde culthit.

Het zoeken naar Willeke uit Koekange is nooit gestopt
De vermissing van Willeke Dost, die 26 jaar geleden verdween, laat het Drentse dorp Koekange niet los. Nu stellen betrokkenen een ultimatum: als de politie niet gaat graven op een verdachte plek, doen ze het zelf.

Dierenbeschermers vechten geplande ‘moordpartij’ op honderden edelherten aan bij rechter
Zes verschillende organisaties probeerden vandaag via de rechter te voorkomen dat de provincie Flevoland 1.830 edelherten in de Oostvaardersplassen laat afschieten. Die massa-executie zou nodig zijn om de ‘biodiversiteit’ terug te brengen in het gebied. Maar dierenbeschermers twijfelen aan de onderbouwing.

De rechtbank Midden-Nederland behandelt een bestuursrechtelijke zaak over afschot van edelherten in het gebied Oostvaardersplassen. Beeld Arie Kievit
De rechtbank Midden-Nederland behandelt een bestuursrechtelijke zaak over afschot van edelherten in het gebied Oostvaardersplassen.Beeld Arie Kievit

Column Sylvia Witteman
Sylvia Witteman had lekkere Surinaamse kerriekip voor haar dochter gemaakt, die overkwam uit Berlijn. Extra veel, zodat ze ook wat mee kon nemen op de terugweg. Wat volgde was een gênant moment.

Meer over