Volkskrant AvondDonderdag 8 oktober

Volkskrant Avond: Op welke coronacijfers moeten we de komende dagen letten? | Arnhemse terreurgroep krijgt celstraffen tot 17 jaar

Een patient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een patient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nieuws

In het woud van de cijfers jagen RIVM en kabinet op een bemoedigende trend
Zullen de strengere coronamaatregelen effect hebben? Vanaf het weekeinde zou het aantal besmettingen minder hard moeten oplopen en liefst al gaan dalen. Op welke cijfers moeten we de komende dagen letten?

Celstraffen tot 17 jaar voor zeskoppige Arnhemse terreurgroep
De rechtbank in Rotterdam heeft zes mannen uit Arnhem en de regio Rotterdam veroordeeld tot celstraffen van maximaal zeventien jaar voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag en het vormen van een terreurorganisatie.

Live: Geheel Polen ‘gele zone’, mondkapje op straat verplicht | Italië meldt hoogste aantal besmettingen sinds 12 april
Vanaf zaterdag moet men in Polen ook op straat een mondkapje dragen, nadat vanochtend opnieuw een recordaantal besmettingen werd geregistreerd: 4280. Ook in Italië werd er een forse toename gemeld: de afgelopen 24 uur zijn er 4458 coronagevallen geregistreerd. Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Justitie eist 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Jos B.
Volgens het OM is er onomstotelijk bewijs dat B. ‘een gecombineerd zeden- en levensdelict’ heeft gepleegd: hij heeft de 11-jarige Nicky Verstappen gedood om het misbruik te verdoezelen.

Besmette Trump weigert virtueel verkiezingsdebat met Biden, vervolgdebatten op losse schroeven
Donald Trump weigert een virtueel verkiezingsdebat met zijn tegenstander Joe Biden. Het organisatiecomité had dat voorgesteld. De kans is groot dat de debatten nu helemaal niet meer doorgaan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Aanraders

De betrouwbare sneltest is er, maar kan de samenleving daarmee van het slot?
De goedgekeurde sneltests zijn een welkome aanvulling op het huidige, stroeve testsysteem. Maar de sleutel om de samenleving van het slot te halen zullen ze niet meteen zijn.

Iedere jongere 10.000 euro? ‘Dit kan arme gezinnen ontwrichten’
GroenLinks wil 18-jarigen tienduizend euro startkapitaal geven om te investeren in hun ontwikkeling, boven op de nieuwe studiebeurs. Miljonairs moeten opdraaien voor de kosten. Wat vinden de experts daarvan?

Nobelprijswinnaar Louise Glück: middelpuntvliedende poëzie
De Amerikaanse dichter Louise Glück (77) heeft de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Ze heeft ‘een onmiskenbaar poëtische stem, die met sobere schoonheid het individuele bestaan universeel maakt’, zegt het Nobelcomité. Wie is zij?

Telefoon staat roodgloeiend bij commerciële ‘covid-19 drive in’ voor bedrijven
Commerciële teststraten schieten als paddenstoelen uit de grond. Zoals ook in Twente, waar bedrijven staan te popelen om kuchende werknemers snel een coronatest te laten afnemen. Sneller dan bij de GGD.

Kosmische ‘puinhoop’ Bennu op koers om aardse mysteriën te ontsluieren
Planetoïde Bennu blijkt zo veelbelovend als gehoopt. Van zijn oppervlak opgezogen korrels kunnen mogelijk de prangendste vragen beantwoorden over de oorsprong van de aarde en het ontstaan van leven.

Aaf leest sterren: Rogier is naast zijn schoenen gaan lopen, vindt Frank, en een vlieg maakt veel los
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: de relatie van Frank en Rogier staat op ‘hele losse schroeven’ en beroemdheden vonden van alles van Trump en Pence, want er was deze week genoeg om wat van te vinden.

Meer over