VOLKSKRANT AVONDVRIJDAG 15 MEI

Volkskrant Avond: Ook na het drama blijft de zee lonken: surfers zoeken in Scheveningen weer de golven op | Wetenschappers: ‘Verkoudheidsklachten? Nog dezelfde dag testen’

Vijf rozen staan in het strand van Scheveningen: afgelopen maandag verloren vijf surfers het leven toen ze werden overvallen door een enorme hoeveelheid zeeschuim en de gedraaide wind.  Beeld
Vijf rozen staan in het strand van Scheveningen: afgelopen maandag verloren vijf surfers het leven toen ze werden overvallen door een enorme hoeveelheid zeeschuim en de gedraaide wind.

Vandaag belangrijk

Ook na het drama blijft de zee lonken: surfers zoeken in Scheveningen weer de golven op
Bedachtzaam maar vastbesloten zoeken watersporters in Scheveningen weer de golven op. Maandag kwamen hier vijf surfers om het leven, waarschijnlijk overvallen door draaiende wind en zeeschuim. Vijf nieuwe namen die in steen gebeiteld zullen worden omdat zij niet terugkeerden van zee.

Wetenschappers UMC Utrecht: ‘Verkoudheidsklachten? Nog dezelfde dag testen’
Wordt u wakker met een naar kuchje en een loopneus? Niet afwachten hoe het zich ontwikkelt, maar gelijk laten testen. De snelheid van testen is cruciaal, blijkt uit een nieuwe studie van UMC Utrecht.

Voor het eerst huisdieren besmet met corona: virus aangetroffen bij katten en een hond
Voor het eerst heeft men in Nederland coronabesmetting vastgesteld bij gezelschapsdieren. Drie katten en een hond blijken besmet te zijn geweest met het virus dat bij de mens de longziekte covid-19 kan veroorzaken. De hond, een 8-jarige bulldog, was ziek en de dierenarts heeft hem laten inslapen, al is niet zeker of corona de oorzaak was

Geen Formule 1, toch ruzie in Zandvoorts gemeentebestuur. ‘Waar gaat dit over?’
De autorace zelf kon vanwege de coronacrisis begin deze maand niet doorgaan. Het rumoer van het afgelopen jaar was verstomd, van tegenstanders van het evenement viel weinig meer te duchten. En toch is het Zandvoortse gemeentebestuur alsnog gestruikeld over het Formule 1-dossier.

Video van de dag

Driehonderd geparkeerde auto’s met een dj ervoor: het succes van de autodisco
Een Duitse club, vlak over de grens met Nederland, verzon een manier om toch te kunnen feesten, ondanks de coronamaatregelen. Op de parkeerplaats, in je eigen auto, terwijl je de knipperlichten ritmisch laat flitsen. We feestten een avond mee.

Vanavond op tv

Met haar Japan in kleine stukjes staat Paulien Cornelisse al enkele weken fier in de toptwee van de de Volkskrant Boekenraad Toptien. Zondag begint een nieuw seizoen van haar reisserie Tokidoki, vanavond vertelt ze over haar fascinatie voor Japan bij Op1 (NPO 1, 22.20 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

‘Onze cultuur neemt veel meer dan ze teruggeeft’
Schrijver Paul Kingsnorth denkt al jaren na over de ecologische ineenstorting waarop de industriële beschaving afstevent. Maar de coronacrisis was ook voor hem een schok. ‘Onze cultuur heeft een korte houdbaarheidsdatum.’

Aanraders van de redactie

Waarom niemand in Den Haag nu roept dat die staatsschuld straks moet worden ingelost
Sinds de Tweede Wereldoorlog liep de Nederlandse staatsschuld niet zo snel op als nu, maar daarover maken politici zich weinig zorgen. Zolang wij de laagste schuld hebben van Europa, komen we niet in problemen.

Wopke Hoekstra, minister van Financiën (links)en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Wopke Hoekstra, minister van Financiën (links)en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Alleen samen komen we hier ook mentaal doorheen
Nu de eerste coronagolf enigszins onder controle lijkt, is het van belang dat ook onze mentale gezondheid de aandacht krijgt die ze verdient, stelt de Denktank Mentale Vooruitgang. Daarvoor is een brede beweging van denkers en doeners nodig.

Er waait een groene wind over Wageningen Universiteit
De grootschalige, industriële landbouw is zo’n beetje uitgevonden aan de Wageningen Universiteit. De laatste tijd lijkt er een omslag gaande aan wat geldt als de beste landbouwuniversiteit ter wereld. ‘Het besef dringt steeds meer door dat we niet kunnen doorgaan met schaalvergroting en intensivering van de landbouw.’

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Met Groenteman in quarantaine #24: Marcel van Roosmalen, schrijver
Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze vreemde tijd. Schrijver en columnist Marcel van Roosmalen verhaalt op zijn droogkomische manier hoe zijn boek ‘Nederland onder het systeemplafond’ tot stand kwam. Met zijn scherpe oog voor het menselijk tekort schetst hij diep trieste verhalen om te lachen. Ondertussen krijgen zijn kleuters een lekkere sultana.

Voetballen zonder fans: wie krijgt er vleugels in de Bundesliga, welke spits verkrampt?
Zaterdag wordt de Bundesliga hervat zonder publiek. Geen aanmoedigingen, geen fluitconcerten. Voor wie moeten de spelers nu door het vuur gaan?

Aan deze gedachten houd ik me vast – ik ben normaal
‘Voor jou is er zeker niks veranderd’, hoort columnist Peter Middendorp nu regelmatig, al dan niet met enige afgunst. ‘Mis. Ik heb gezelschap. Ieder uur, elke seconde, heel dichtbij. Had ik al eens verteld hoe ik door twintig jaar alleen werken langzaam gek geworden was? Nou, gezelschap is nog veel erger, de gekte groeit me van puur gezelschap de grafieken uit.’

Meer over