Volkskrant AvondWoensdag 27 november

Volkskrant Avond: ‘Onmogelijk’ zwart gat stelt astronomen voor raadsel | Nieuwe ProRail-baas: ‘Als de politiek de dienst gaat uitmaken, zijn we verkeerd bezig’

Een ‘artist impression’ van het zwarte gat, met de ronddraaiende schijf waterstofgas. Op de voorgrond de ster. Beeld Jingchuan Yu / Beijing Planetarium
Een ‘artist impression’ van het zwarte gat, met de ronddraaiende schijf waterstofgas. Op de voorgrond de ster.Beeld Jingchuan Yu / Beijing Planetarium

Vandaag in het nieuws

‘Onmogelijk’ zwart gat stelt astronomen voor raadsel
Sterrenkundigen hebben een zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Het is 68 keer zo zwaar als de zon, en dat is veel te zwaar. Als het resultaat klopt, zijn de ideeën over het ontstaan van zwarte gaten aan herziening toe.

Na Utrecht sluit ook Amsterdam politiebureaus eerder door tekort aan agenten
De capaciteitsproblemen bij de politie in Amsterdam zijn zo groot dat een deel van de politiebureaus voortaan eerder moet sluiten. Ook worden specialistische politieteams opgeheven zodat de agenten kunnen worden ingezet op straat. Eerder deze week maakten Utrecht en Rotterdam ook al bekend te zullen korten op politie-inzet.

Vrouw laat haar kat Oreo (naar de koekjes) uit in een Utrechtse volkswijk. Beeld Joost van den Broek
Vrouw laat haar kat Oreo (naar de koekjes) uit in een Utrechtse volkswijk.Beeld Joost van den Broek

Moeten katten voortaan echt aangelijnd naar buiten?
De kat mag niet vrij buiten lopen. Dat beweren de juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit in een woensdag gepubliceerd artikel. Volgens de twee moet er op termijn zelfs handhaving komen tegen het ongecontroleerd naar buiten laten van katten, vanwege de desastreuze gevolgen voor allerlei beschermde diersoorten.

Video van de dag

Toekomstdromers: ‘Skateboarden geeft me vrijheid.’
Vraag je naar de grote droom van Keet Oldenbeuving (15), dan zegt ze: kunnen leven van het skateboarden. De piepjonge Europees kampioen hoopt andere meiden te motiveren. ‘We helpen elkaar, in plaats van dat we tegen elkaar strijden.’ Meer afleveringen bekijken? Ga dan naar vk.nl/dromers.

Vanavond op de televisie

Anita Witzier organiseert een reünie van de lichting van 1997 aan instituut Clingendael in Wassenaar. 25 uitverkoren talenten werden daar klaargestoomd voor de diplomatie, waarin ze nu allemaal internationale topposities vervullen. In Trippers (NPO3, 22.00u) reizen Emma Wortelboer en Eva Cleven af naar de Spaanse zuidkust, een populaire drugsroute. Welke gevolgen heeft dat voor de Costa del Sol? Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Verzet tegen Engels op universiteit is misplaatst en onzinnig
Universiteiten en hogescholen floreren bij ‘wetenschappelijk’ Engels. Het is dus merkwaardig je hiertegen te keren.

In Parasite dringt het gezin Kim met slim bedrog het leven van de rijke familie Parks binnen.  Beeld Filmbeeld
In Parasite dringt het gezin Kim met slim bedrog het leven van de rijke familie Parks binnen.Beeld Filmbeeld

Aanraders van de redactie

Nieuwe ProRail-baas John Voppen: ‘Als de politiek de dienst gaat uitmaken, zijn we verkeerd bezig’
Het spoor krijgt een nieuw gezicht. Dat van de 47-jarige John Voppen, die vanaf 1 december Prorail gaat leiden. De spoornetbeheerder had onder zijn voorganger lange tijd een moeizame relatie met de politiek. ‘Vijf, vier jaar terug waren we deel van het probleem. Nu zijn we deel van de oplossing.’

Van de bevrijding heeft Jan de Quay niet lang genoten
De oorlogsdagboeken van de latere premier Jan de Quay zijn woensdag openbaar gemaakt. Hij wilde ‘volkseenheid’ maar kreeg partijstrijd, ontgoocheling en een prins die niet wilde deugen.

Heemstedenaren willen dat de gemeente de 36 Eneco-miljoenen investeert in groene maatregelen
De miljardenverkoop van Eneco aan het Japanse Mitsubishi brengt onverwacht extra miljoenen in het laatje van 44 Nederlandse gemeenten die aandelen hebben van het energiebedrijf. Een van de gemeenten die goed verdient aan de deal is Heemstede, waar ruim 36 miljoen euro naar de kas vloeit. De Heemstedenaren weten daar wel raad mee.

Neergestort in de bevrijdingsstrijd: Adrian heeft zijn vader nooit gekend, maar altijd gemist
Het is november 1944 als een Brits verkenningsvliegtuig neerstort in het IJsselmeer. Navigator Alfred Kitchen komt om het leven. Zijn vrouw is dan acht maanden zwanger. Maarten van Gestel zoekt haar nu 75-jarige zoon op. Zijn leven is getekend door het verlies. Maar dan doet zich een verrassende wending voor.

Parasite, van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho, is een meesterwerk ★★★★★
De film, over de strijd tussen arm en rijk in Zuid-Korea, is komedie, horror, thriller, drama en veel meer dan dat. Te veel verklappen is zonde.

Het interieur van Maarten Spruyt. Beeld Inga Powilleit
Het interieur van Maarten Spruyt.Beeld Inga Powilleit

Klusinspiratie opdoen?
We gingen binnenkijken bij bijzonder verbouwde woningen en leerden dat we als klusser groots mogen dromen.

Meer over