Volkskrant AvondMaandag 13 juli

Volkskrant Avond: Onderzoek: weerstand tegen corona ebt weg | Dit is het voorstel voor de nieuwe coronawet

Het mers-virus: ook al geen blijvertje. Beeld Hollandse Hoogte / BSIP
Het mers-virus: ook al geen blijvertje.Beeld Hollandse Hoogte / BSIP

Vandaag belangrijk

Onderzoek: weerstand tegen corona ebt na tijdje weg
Een zware tegenslag voor iedereen die hoopte dat de coronacrisis wel met een sisser zou aflopen. Wie een infectie met covid heeft gehad, verliest al na enkele maanden de antistoffen tegen het virus. Dat zou betekenen dat we covid elk jaar kunnen krijgen, net als verkoudheid.

Superrijken willen meer belasting betalen voor gevolgen coronacrisis: ‘We hebben geld, véél geld’
De meest vermogenden moeten gedwongen worden om meer bij te dragen aan het economische herstel na de coronacrisis. Dat schrijft een groep van 83 ‘superrijken’ maandag in een open brief.

VN-doel niet gehaald: honger neemt toe, ook door coronavirus
Het streven om in 2030 de honger uit de wereld te helpen wordt niet gehaald. Sinds 2015, het jaar dat de wereldgemeenschap dit doel vastlegde in de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s), is het aantal mensen met honger juist fors toegenomen; met 60 miljoen tot 690 miljoen. Door covid-19 komen er naar schatting nog 132 miljoen bij.

OM: Bij motorclub Caloh Wagoh kon je laten moorden op bestelling
Delano ‘Keylow’ R., mede-oprichter van motorclub Caloh Wagoh, zou achter meerdere liquidaties zitten. Het gaat onder meer op een moordpoging op Robin van O., een Utrechtse sportschoolhouder die een martelkamer in een loods in Brabant zou hebben gebouwd.

Vanavond op tv

Een nieuw seizoen De slimste mens begint om 20.40 uur op NPO 2. Bij Op 1 (NPO 1, 22.20 uur) gaan de twee overgebleven kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap, Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt, met elkaar in debat. Hier vindt u onze complete tv-selectie.Opinie

Spelen al te radicale activisten Trump in de kaart?
Is er een grens bereikt aan het breedgedragen enthousiasme voor de wereldwijde anti-racistische protestbeweging na de gewelddadige dood van George Floyd?

Een demonstrant tijdens een Black Lives Matter-protest in New York. Beeld Getty Images
Een demonstrant tijdens een Black Lives Matter-protest in New York.Beeld Getty Images

Aanraders van de redactie

Geen handhaving 1,5 meter in huis en parlement doet weer mee: dit is het voorstel voor de nieuwe coronawet
Het voorstel voor de nieuwe coronawet gaat minder ver dan een controversieel eerder wetsontwerp. Zo is handhaving van 1,5 meter afstand achter de voordeur er niet meer in opgenomen. In het nieuwe voorstel krijgt de volksvertegenwoordiging meer controle over nieuwe maatregelen.

In Oeganda dragen de straten namen van Britse kolonisators. ‘Waarom eren wij zo iemand nog?’
Lopend door Kampala ziet Apollo Makubuya overal straten die vernoemd zijn naar de Britse kolonisators. De advocaat strijdt voor andere namen in de Oegandese hoofdstad. ‘Waarom eren wij zo iemand nog steeds?’

Vorige Spaanse koning Juan Carlos mogelijk verbannen uit paleis
Het Spaanse koningshuis en de regering werken aan een plan om de vorige koning, Juan Carlos, weg te sturen uit het koninklijk paleis of zelfs uit het land. Het zou de enige manier zijn om de reputatie van het koningshuis te redden, nu koning Juan Carlos onder vuur ligt vanwege een bankrekening in Zwitserland en smeergeld uit Saoedi-Arabië.

Benjamin Storm Keough bleef altijd de kleinzoon van Elvis Presley. Een eigen album maakte hij nooit
Het grote tranendal waarin Elvis Presley bij leven baadde, is postuum aangevuld door het overlijden van zijn kleinzoon Benjamin Storm Keough. In Calabasas, in het zuiden van Los Angeles, werd Keough zondag 12 juli dood gevonden met een schotwond ‘in de upper torso’. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat hij zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Benjamin Storm Keough en zijn moeder Lisa Marie Presley. Beeld ANP
Benjamin Storm Keough en zijn moeder Lisa Marie Presley.Beeld ANP

Rapper Jay-Way: ‘Die slavenhandel was vroeger, laten we zorgen dat Zwarte Piet ook iets van vroeger wordt’
Rapper Jay-Way ging zijn afkomst vanaf de middelbare school omarmen. ‘Ik zag dat er niks mis mee was om Ghanees te zijn.’

Ik zag haar voor me: een frêle, tot in de puntjes verzorgde oude dame, in een bed omringd door duizenden boeken
Ongeveer zeventien jaar geleden leerde columnist Sylvia Witteman mevrouw H. kennen. Toen ze geen mails meer van haar kreeg, zocht ze haar op. ‘Dat had ik zeventien jaar eerder moeten doen. Drie weken later was ze dood.’

Meer over