Volkskrant avondDonderdag 12 juli

Volkskrant Avond: ‘Oliemannetje in Eberhards grote schoenen’: Halsema beëdigd | Eindelijk duidelijk wie ons vanuit de ruimte onder vuur neemt

Goedenavond. ‘Ik sta voor een enorme uitdaging, zeker met de grote schoenen die Van der Laan heeft achtergelaten’: lees hier het interview dat wij met de nieuwe burgemeester van onze hoofdstad, Femke Halsema, hadden. Verder in deze nieuwsbrief: eindelijk is – dankzij een spookdeeltje – duidelijk wie ons vanuit de ruimte onder vuur neemt en op je 87ste doorbreken met een Netflix-serie: Tonke Dragt flikt het.

Redactie
Femke Halsema tijdens de inauguratie. Beeld EPA
Femke Halsema tijdens de inauguratie.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Femke Halsema is burgemeester van Amsterdam: ‘Ik moet het oliemannetje of zo u wilt het olievrouwtje zijn in Eberhards grote schoenen’
Ze heeft zo haar mening over de bijkans agressieve aanvallen die haar, ver voor haar benoeming, ten deel vielen. Maar Femke Halsema is sinds donderdag burgemeester van Amsterdam. ‘Ja, ik bezit de stevigheid en de kalmte om de stad te helpen in moeilijke perioden.’

Trump claimt zege bij einde Navo-top en gaat onverwacht vol in de aanval, maar leiders lidstaten ontkennen concessies te hebben gedaan
De Amerikaanse president Donald Trump kraaide victorie aan het einde van de Navo-top. De bondgenoten waren hem tegemoetgekomen door een aanzienlijke verhoging van defensie-uitgaven toe te zeggen, zei hij donderdagmiddag. Volgens hem is een Amerikaans terugtrekking uit de Navo ‘niet nodig’. De Franse president Emmanuel Macron sprak tegen dat er concessies zijn gedaan.

Eindelijk is duidelijk wie ons vanuit de ruimte onder vuur neemt
Spookdeeltje op de Zuidpool leidt astronomen naar bron kosmische straling
De aarde ligt permanent onder vuur van supersnelle deeltjes uit de kosmos, maar waar die vandaan komen was een eeuwlang een raadsel.Een ver en furieus melkwegstelsel blijkt nu een bron.

null Beeld Hollandse Hoogte / Eyevine
Beeld Hollandse Hoogte / Eyevine

Docent toneelacademie Maastricht ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag
Een bewegingsdocent van de Toneelacademie in Maastricht is ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag. De rechtbank Limburg oordeelde vandaag dat zijn arbeidsovereenkomst per direct wordt ontbonden. Vanwege ‘ernstig verwijtbaar handelen’ krijgt de docent geen ontslagvergoeding.

Video van de dag

Bij de Thaise grot waarin 12 voetballers verdwenen valt fotodetective Hans Aarsman iets op: de fietsen van het team staan opeens de andere kant op. Wie zou ze omgedraaid hebben?

Vanavond op TV

Op de avond van de beëdiging van Femke Halsema zijn er ook sterke vrouwen op televisie. Zoals een documentaire over de beste Nederlandse tennisster ooit, Betty Stöve (NPO 1, 21.30 uur). Of neem een kijkje in het leven van de succesvolle architect Francine Houben (NPO 2, 22.50 uur). Wie meer zin heeft in een film: geniet van de volvette doch bijtende mediakritiek in de Vlaamse tragikomedie Iedereen beroemd! (Eén, 20.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Op je 87ste doorbreken met een Netflix-serie: Tonke Dragt flikt het
Internationaal doorbreken na je tachtigste: het is niet veel mensen gegeven maar Tonke Dragt (1930), een van de geliefdste Nederlandse kinderboekenschrijvers, is hard op weg een miljoenenpubliek te bereiken.

Het begon als kick, maar liep volstrekt uit de hand: broers voor de rechter voor afpersen met gijzelingssoftware
De broers Melvin en Dennis van de B. zeiden spijt te hebben. Maar daar leek het niet erg op in de rechtszaak over hun praktijken met gijzelingssoftware. Zij hoorden donderdag een eis van 1 jaar, waarvan 9 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Hoe was Peter Buwalda op school?
Voor schrijver Peter Buwalda ( 46 ) was de middelbare school genieten geblazen. Met hun opgerolde broekspijpen en hagelwitte Adidasjes hadden zijn beste vriend Sander en hij mateloze swag. ‘Dat zag je verder nergens, dat was een zelfbedacht ding.’

null Beeld Lars van den Brink
Beeld Lars van den Brink

Hoe nu verder met oorlogsheld Marco Kroon?
De conclusie van justitie dat er geen bewijs is voor de bewering van Marco Kroon dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd, gemarteld en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft doodgeschoten, stelt Defensie voor een dilemma: hoe nu verder met de oud-commando?

Marco Kroon in zijn huis in Schijndel. Beeld Joris van Gennip
Marco Kroon in zijn huis in Schijndel.Beeld Joris van Gennip

Inspiratie voor Femke Halsema: in deze films en series zijn vrouwen de baas
Femke Halsema is donderdagavond beëdigd tot burgemeester van Amsterdam. Ter gelegenheid hiervan vroegen we filmrecensent en columnist Floortje Smit naar films en tv-series waarin vrouwen de baas zijn.

Groeien, dat moesten de boeren. En nu krijgen zíj het verwijt dat het landschap lijdt
Van bovenaf bekeken, bijvoorbeeld door het raampje van een vakantievliegtuig, is Nederland een fabriek. Alles daar is efficiënt, de wegen en de waterlopen, en iedereen draait productie. Boeren, maar ook dokters en wetenschappers. Het geloof in God is ingeruild voor een geloof in productieprocessen, schrijft Toine Heijmans in zijn column.

Meer over