Volkskrant AvondDonderdag 9 januari

Volkskrant Avond: ‘Oekraïens vliegtuig neergehaald door Iraanse raket’ | Ontsnappen uit de gouden kooi? Prins Constantijn wijst Harry de weg

Restanten van de Oekraïense Boeing 737-800 die woensdag met 176 inzittenden neerstortte bij Teheran. Beeld EPA
Restanten van de Oekraïense Boeing 737-800 die woensdag met 176 inzittenden neerstortte bij Teheran.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Veiligheidsdiensten: Oekraïens vliegtuig neergehaald door Iraanse raket
De Oekraïense Boeing 737-800 die woensdag met 176 inzittenden neerstortte bij Teheran, is neergehaald met een Iraanse luchtdoelraket. Dat hebben functionarissen van de Amerikaanse en Iraakse veiligheidsdiensten en een hoge militair bij het Pentagon verklaard tegenover het Amerikaanse tijdschrift Newsweek.

Het huwelijk tussen Huize Hollywood en Huize Windsor is mislukt
Voor wie de Britse royals volgt, kwam het niet als een verrassing dat het prinselijk paar afstand neemt van hun koninklijke rol. Maar de familie is, zacht uitgedrukt, not amused.

Ministerie snapte jarenlang eigen wachtgeldregeling niet
Een departement dat de eigen wetten jarenlang verkeerd begrijpt: het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) speelde het klaar bij de wachtgeldregeling.

Britse Lagerhuis definitief akkoord met Brexit-wet
Het Britse Lagerhuis heeft donderdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de wetgeving die het mogelijk moet maken dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand uit de Europese Unie stapt.

Roodstaartpapegaai blijkt behulpzaam en hoeft er niets voor terug
Het was al aangetoond bij mensapen. Nu blijken ook papegaaien elkaar te helpen zonder dat ze daar zelf direct voordeel bij hebben. Onderzoekers ontdekten dit onbaatzuchtige gedrag bij de grijze roodstaartpapegaai.

Frankenweenie van Tim Burton, nu te zien op SBS 9. Beeld x
Frankenweenie van Tim Burton, nu te zien op SBS 9.Beeld x

Vanavond op tv

Met Frankenweenie (20.30 uur, SBS 9) kwam een lang gekoesterde droom van regisseur Tim Burton uit: dat ene, destijds door Disney uit de roulatie gehouden filmpje uit 1984 nog eens overdoen, maar nu op speelfilmlengte. Later op de avond (23.15 uur): de eerste aflevering van De puinhopen van Irak op NPO 2, waarover we maker Sakir Khader interviewden. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Liliane Ploumen: ‘We zijn nog altijd koploper in vrouwenrechten’
Vijftig jaar geleden was Nederland een progressief lichtbaken in de wereld. In een korte serie staat de vraag centraal: is dit nog steeds zo? In aflevering 1 Lilianne Ploumen over de vrouwenemancipatie.

Aanraders van de redactie

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in jouw regio?
Aan een nieuwe woning toe? Of wil je juist gunstig verkopen? Bekijk hier hoeveel het modale huis in jouw woonplaats kostte in het vierde kwartaal van 2019 en hoeveel de gemiddelde verkoopprijs is veranderd.

De doe-maar-gewoon-premier Australië blijft op koers ondanks de uitzonderlijke branden
De diepreligieuze premier Scott Morrison gelooft niet in een verband tussen de klimaatcrisis en de steeds omvangrijkere bosbranden in zijn land. De Australische regeringsleider is er niet de man naar om zijn koers te wijzigen en kiest voor steenkoolmijnen en bijbehorend werkgelegenheid. Hoe lang nog?

De lokale talkshow waar niemand over praat, maar waar iedereen komt
Spraakvermaak haalt door geduldig te blijven mailen grote namen binnen, zoals Matthijs van Nieuwkerk en Klaas Dijkhoff. En Mart Smeets, maar dat werd geen succes.

Spraakvermaak met links presentator Dik van Beest, midden Dirk Lips en rechts medepresentator Henk van Ingen.  Beeld Hilde Harshagen
Spraakvermaak met links presentator Dik van Beest, midden Dirk Lips en rechts medepresentator Henk van Ingen.Beeld Hilde Harshagen

Vliegende taxi’s, seksspeeltjes en robots: dit zijn de opvallendste uitvindingen op techbeurs CES
De grootste elektronicabeurs ter wereld is weer neergestreken in Las Vegas. Naast alle tv’s, robots, laptops en mobieltjes zijn het steeds vaker auto’s en andere voertuigen die de show stelen tijdens de CES.

Mag een ouder de erfenis van de kinderen opmaken?
Als iemand overlijdt, krijgt de achterblijvende ouder de beschikking over de erfenis van de kinderen. Is dat wel eerlijk? En kun je daar als kind iets aan doen?

Ontsnappen uit de gouden kooi? Prins Constantijn wijst Harry de weg
Waar de Britten geschokt zijn door het besluit van prins Harry en zijn vrouw Meghan om hun plek in de schijnwerpers te verlaten, zouden we daar in Nederland waarschijnlijk minder raar van opkijken.

Het rommelt bij Theater Rotterdam: de gevolgen van een ‘rampzalige fusie’
Het moest een uniek stadstheater worden, met een internationale voortrekkersrol. Maar drie jaar na de oprichting verkeert Theater Rotterdam in een crisis.

Meer over